Μπαράζ ελέγχων σε παιδικούς σταθμούς για τα τρόφιμα – Τι προβλέπει η «Βίβλος» του ΕΦΕΤ

Must Read

Εντατικούς ελέγχους στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς και στα κέντρα προσχολικής αγωγής ξεκινά o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενώ ενημερώνει για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά την παροχή γευμάτων μικρά παιδιά.

Οδηγίες για την υγιεινή προετοιμασία των τροφίμων:

  • Προετοιμάζετε τα νωπά τρόφιμα και τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου σε ξεχωριστούς χώρους, με ξεχωριστές επιφάνειες κοπής και καθαρό εξοπλισμό, σκεύη και εργαλεία.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα κατάλληλα καθαρά σκεύη και αποφεύγετε να προετοιμάζετε και να μεταφέρετε τα τρόφιμα με γυμνά χέρια.
  • Αποσυσκευάζετε τις πρώτες ύλες σε ειδικούς χώρους. Μην αδειάζετε συσκευασμένες πρώτες ύλες σε χαρτοσακούλες απευθείας σε δοχεία ανάμιξης.
  • Μην καθυστερείτε. Ο χειρισμός των τροφίμων κατά την προετοιμασία, ιδίως των ευπαθών, πρέπει να είναι προσεκτικός και σύντομος.
  • Μην αφήνετε τα τρόφιμα για μεγάλο διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η ελάχιστη ποσότητα τροφίμων που προετοιμάζεται πρέπει να σκεπάζεται, να μεταφέρεται αμέσως στο ψυγείο ή να επεξεργάζεται περαιτέρω με μαγείρεμα
  • Πλένετε τα χέρια σας και τις επιφάνειες εργασίας τακτικά και ιδιαίτερα όταν αλλάζετε τρόφιμα.
  • Καθαρίζετε τους δίσκους κοπής, τα σκεύη, τα εργαλεία και τους πάγκους εργασίας στα ενδιάμεσα στάδια της προετοιμασίας των διαφόρων τροφίμων.
  • Αντικαθιστάτε τον εξοπλισμό και τα εργαλεία που έχουν φθαρεί ή δεν μπορούν να καθαριστούν.
  • Τα εργαλεία θα πρέπει να είναι από υλικά κατάλληλα για τρόφιμα, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να καθαρίζονται αποτελεσματικά. Το ξύλο αποτελεί εστία μικροβίων, ο καθαρισμός του δεν καθίσταται αποτελεσματικός και η φθορά του συνιστά φυσική επιμόλυνση.
  • Καθαρίζετε ό,τι χυθεί αμέσως και απομακρύνετε τα σκουπίδια και τα υπολείμματα τροφίμων τακτικά.

Οδηγίες για το σωστό πλύσιμο των τροφίμων:

  • Συνιστώνται διαφορετικοί νεροχύτες για το πλύσιμο τροφίμων και λάντζας. Καλό θα ήταν να υπάρχει πρόβλεψη και για ξεχωριστό νεροχύτη για το πλύσιμο του κοτόπουλου.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε σχολαστικά τον νεροχύτη μετά από κάθε διαφορετική χρήση του.
  • Πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά, χρησιμοποιώντας ξύδι και άφθονο τρεχούμενο νερό, πριν τα καθαρίσετε και τα κόψετε. Στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, τα εξωτερικά φύλλα απομακρύνονται πριν το πλύσιμο.
  • Μην χρησιμοποιείτε τους νεροχύτες που έχουν σχεδιαστεί για το πλύσιμο των τροφίμων ή για τη λάντζα για άλλες χρήσεις.

Οδηγίες για τη σωστή απόψυξη των τροφίμων:

  • Οργανώνετε σωστά την εργασία σας ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την απόψυξη των υλικών που χρειάζεστε.
  • Κατεψυγμένα κρέατα, κοτόπουλα και ψάρια αποψύχονται στο ψυγείο, αρκετές ώρες πριν, συνήθως από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας ή με χρήση άφθονου κρύου τρεχούμενου νερού ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες στο βιβλίο χρήσης του.
  • Κατεψυγμένα λαχανικά, πίτες και ζύμες διατηρούνται στην κατάψυξη και αποψύχονται / μαγειρεύονται / ψήνονται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες στη συσκευασία οδηγίες του παρασκευαστή.
  • Μην μαγειρεύετε απευθείας μεγάλα τεμάχια κρέατος τα οποία δεν έχουν αποψυχθεί πλήρως. Τροφικές δηλητηριάσεις από Salmonella προκαλούνται συχνά από κοτόπουλο το οποίο δεν έχει αποψυχθεί σωστά.
  • Ποτέ μην καταψύχετε ξανά τρόφιμα τα οποία έχουν αποψυχθεί.
  • Προσοχή στις επιμολύνσεις. Όταν αποψύχετε τις καταψυγμένες πρώτες ύλες στο ψυγείο, τοποθετείστε τις σε κατάλληλα δοχεία. Ξεπαγώνετε τα τρόφιμα μέσα σε περιέκτες, τους οποίους τοποθετείτε στα κάτω ράφια, ώστε τα υγρά τους να μην στάζουν και να μην μολύνουν τα άλλα τρόφιμα.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τους χώρους, τις επιφάνειες και τα μέσα απόψυξης.

Οδηγίες για το σωστό τεμαχισμό των τροφίμων:

Προσοχή στις διασταυρούμενες επιμολύνσεις. Χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής από τεφλόν ή άλλο ενδεδειγμένο για τρόφιμα υλικό και όχι από ξύλο, διαφορετικά εργαλεία και σκεύη για τα ωμά και για τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Οδηγίες για τη σωστή θερμική επεξεργασία των τροφίμων:

  • Μαγειρεύετε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου πρέπει να φθάσει στους 75 °C.
  • Ελέγχετε τη θερμοκρασία με καθαρά και απολυμασμένα θερμόμετρα.
  • Ανακατεύετε το φαγητό τακτικά κατά το μαγείρεμα ώστε το ψήσιμο να είναι ομοιόμορφο.
  • Ελέγχετε την ασφάλεια και την ποιότητα του φαγητού πριν το σερβίρισμα.
  • Σκεπάζετε τα σκεύη με καθαρά καπάκια. Πρέπει να παραμένουν σκεπασμένα όταν το φαγητό δεν ανακατεύεται.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά σκεύη και καθαρά εργαλεία.
  • Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ελαιόλαδο, το οποίο συστήνεται να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Το τηγάνισμα αντενδείκνυται ως τρόπος θερμικής επεξεργασίας.
  • Μην δοκιμάζετε το φαγητό με λερωμένα κουτάλια ή με τα δάκτυλα.
  • Μαγειρεύετε τα τρόφιμα λίγο πριν το σερβίρισμα. Μετά το μαγείρεμα, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.
  • Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη (5°C < θ°C < 60°C) για περισσότερες από 4 ώρες, διαφορετικά απορρίπτονται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η «Ιθάκη» του Τσίπρα… άναψε τα αίματα! Η «υποδοχή» και ο βιβλιοκριτικός Άδωνις

Η είδηση ότι η «Ιθάκη», το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου,...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βουλή: Ρολόι – φίμωτρο στους βουλευτές, άπλετος χρόνος στους αρχηγούς

Ουσιαστικά εξαιρεί τους πολιτικούς αρχηγούς από τη ρύθμιση μεταθέτοντας για μεταγενέστερο χρόνο την εφαρμογή της, έως τότε ουσιαστικά θα ισχύει...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αλέξης Τσίπρας: «Ιθάκη» ο τίτλος του βιβλίου του – Πότε θα βγει στα βιβλιοπωλεία

«Ιθάκη». Αυτός είναι ο τίτλος του πολυσυζητημένου βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Gutenberg, από τον οποίο...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία Μητσοτάκη για την Ανατολική Μεσόγειο – Πέντε χώρες, πέντε θεματικές

Την πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συνάντησης των παράκτιων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βροχή» εκατομμυρίων από το Υπουργείο Ανάπτυξης: Ποιες Περιφέρειες θα δουν ζεστό χρήμα στους λογαριασμούς τους

Με το ποσό των 50,8 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι Περιφέρειες όλης της χώρας, για αποπληρωμή επενδύσεων που είχαν...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Συμφωνείτε με τη φύλαξη του Αγνώστου Στρατιώτη από τον Στρατό;

Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ανάληψη ευθύνης της εποπτείας του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από τις Ένοπλες Δυνάμεις,...
ΕΛΛΑΔΑ

Αφίδνες: Θετικός στο αλκοτέστ ο οδηγός ενός οχήματος – Σε κρίσιμη κατάσταση τραυματίας

Νέα στοιχεία για την τραγωδία στις Αφίδνες. Στο φως έρχονται πληροφορίες για το τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε το πρωί της...
SLIDER

Κληρονομιά-μαμούθ 30 εκατομμυρίων στη Φοινικούντα – «Φοβόταν τον ανιψιό του ο 68χρονος»

Περιουσία που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ άφησε πίσω του ο 68χρονος επιχειρηματίας στη Φοινικούντα, με την υπόθεση να παίρνει...
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη 31χρονου – Ανάγκαζε ανήλικα κορίτσια να διαπράττουν κλοπές

Συνελήφθη από αξιωματικούς της Ομάδας Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών 31χρονος, ο οποίος είχε στρατολογήσει 5 ανήλικα κορίτσια και τα ανάγκαζε...

Διαβάζονται τώρα