Μπαράζ ελέγχων σε παιδικούς σταθμούς για τα τρόφιμα – Τι προβλέπει η «Βίβλος» του ΕΦΕΤ

Must Read

Εντατικούς ελέγχους στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς και στα κέντρα προσχολικής αγωγής ξεκινά o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενώ ενημερώνει για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά την παροχή γευμάτων μικρά παιδιά.

Οδηγίες για την υγιεινή προετοιμασία των τροφίμων:

  • Προετοιμάζετε τα νωπά τρόφιμα και τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου σε ξεχωριστούς χώρους, με ξεχωριστές επιφάνειες κοπής και καθαρό εξοπλισμό, σκεύη και εργαλεία.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα κατάλληλα καθαρά σκεύη και αποφεύγετε να προετοιμάζετε και να μεταφέρετε τα τρόφιμα με γυμνά χέρια.
  • Αποσυσκευάζετε τις πρώτες ύλες σε ειδικούς χώρους. Μην αδειάζετε συσκευασμένες πρώτες ύλες σε χαρτοσακούλες απευθείας σε δοχεία ανάμιξης.
  • Μην καθυστερείτε. Ο χειρισμός των τροφίμων κατά την προετοιμασία, ιδίως των ευπαθών, πρέπει να είναι προσεκτικός και σύντομος.
  • Μην αφήνετε τα τρόφιμα για μεγάλο διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η ελάχιστη ποσότητα τροφίμων που προετοιμάζεται πρέπει να σκεπάζεται, να μεταφέρεται αμέσως στο ψυγείο ή να επεξεργάζεται περαιτέρω με μαγείρεμα
  • Πλένετε τα χέρια σας και τις επιφάνειες εργασίας τακτικά και ιδιαίτερα όταν αλλάζετε τρόφιμα.
  • Καθαρίζετε τους δίσκους κοπής, τα σκεύη, τα εργαλεία και τους πάγκους εργασίας στα ενδιάμεσα στάδια της προετοιμασίας των διαφόρων τροφίμων.
  • Αντικαθιστάτε τον εξοπλισμό και τα εργαλεία που έχουν φθαρεί ή δεν μπορούν να καθαριστούν.
  • Τα εργαλεία θα πρέπει να είναι από υλικά κατάλληλα για τρόφιμα, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να καθαρίζονται αποτελεσματικά. Το ξύλο αποτελεί εστία μικροβίων, ο καθαρισμός του δεν καθίσταται αποτελεσματικός και η φθορά του συνιστά φυσική επιμόλυνση.
  • Καθαρίζετε ό,τι χυθεί αμέσως και απομακρύνετε τα σκουπίδια και τα υπολείμματα τροφίμων τακτικά.

Οδηγίες για το σωστό πλύσιμο των τροφίμων:

  • Συνιστώνται διαφορετικοί νεροχύτες για το πλύσιμο τροφίμων και λάντζας. Καλό θα ήταν να υπάρχει πρόβλεψη και για ξεχωριστό νεροχύτη για το πλύσιμο του κοτόπουλου.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε σχολαστικά τον νεροχύτη μετά από κάθε διαφορετική χρήση του.
  • Πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά, χρησιμοποιώντας ξύδι και άφθονο τρεχούμενο νερό, πριν τα καθαρίσετε και τα κόψετε. Στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, τα εξωτερικά φύλλα απομακρύνονται πριν το πλύσιμο.
  • Μην χρησιμοποιείτε τους νεροχύτες που έχουν σχεδιαστεί για το πλύσιμο των τροφίμων ή για τη λάντζα για άλλες χρήσεις.

Οδηγίες για τη σωστή απόψυξη των τροφίμων:

  • Οργανώνετε σωστά την εργασία σας ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την απόψυξη των υλικών που χρειάζεστε.
  • Κατεψυγμένα κρέατα, κοτόπουλα και ψάρια αποψύχονται στο ψυγείο, αρκετές ώρες πριν, συνήθως από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας ή με χρήση άφθονου κρύου τρεχούμενου νερού ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες στο βιβλίο χρήσης του.
  • Κατεψυγμένα λαχανικά, πίτες και ζύμες διατηρούνται στην κατάψυξη και αποψύχονται / μαγειρεύονται / ψήνονται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες στη συσκευασία οδηγίες του παρασκευαστή.
  • Μην μαγειρεύετε απευθείας μεγάλα τεμάχια κρέατος τα οποία δεν έχουν αποψυχθεί πλήρως. Τροφικές δηλητηριάσεις από Salmonella προκαλούνται συχνά από κοτόπουλο το οποίο δεν έχει αποψυχθεί σωστά.
  • Ποτέ μην καταψύχετε ξανά τρόφιμα τα οποία έχουν αποψυχθεί.
  • Προσοχή στις επιμολύνσεις. Όταν αποψύχετε τις καταψυγμένες πρώτες ύλες στο ψυγείο, τοποθετείστε τις σε κατάλληλα δοχεία. Ξεπαγώνετε τα τρόφιμα μέσα σε περιέκτες, τους οποίους τοποθετείτε στα κάτω ράφια, ώστε τα υγρά τους να μην στάζουν και να μην μολύνουν τα άλλα τρόφιμα.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τους χώρους, τις επιφάνειες και τα μέσα απόψυξης.

Οδηγίες για το σωστό τεμαχισμό των τροφίμων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή στις διασταυρούμενες επιμολύνσεις. Χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής από τεφλόν ή άλλο ενδεδειγμένο για τρόφιμα υλικό και όχι από ξύλο, διαφορετικά εργαλεία και σκεύη για τα ωμά και για τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Οδηγίες για τη σωστή θερμική επεξεργασία των τροφίμων:

  • Μαγειρεύετε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου πρέπει να φθάσει στους 75 °C.
  • Ελέγχετε τη θερμοκρασία με καθαρά και απολυμασμένα θερμόμετρα.
  • Ανακατεύετε το φαγητό τακτικά κατά το μαγείρεμα ώστε το ψήσιμο να είναι ομοιόμορφο.
  • Ελέγχετε την ασφάλεια και την ποιότητα του φαγητού πριν το σερβίρισμα.
  • Σκεπάζετε τα σκεύη με καθαρά καπάκια. Πρέπει να παραμένουν σκεπασμένα όταν το φαγητό δεν ανακατεύεται.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά σκεύη και καθαρά εργαλεία.
  • Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ελαιόλαδο, το οποίο συστήνεται να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Το τηγάνισμα αντενδείκνυται ως τρόπος θερμικής επεξεργασίας.
  • Μην δοκιμάζετε το φαγητό με λερωμένα κουτάλια ή με τα δάκτυλα.
  • Μαγειρεύετε τα τρόφιμα λίγο πριν το σερβίρισμα. Μετά το μαγείρεμα, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.
  • Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη (5°C < θ°C < 60°C) για περισσότερες από 4 ώρες, διαφορετικά απορρίπτονται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή επίθεση Σδούκου κατά Νίκου Σαλάτα!

Ένταση επικράτησε στην εκπομπή 10 παντού στο Open με τον Νίκο Στραβελάκη και τη Μίνα Καραμήτρου, όταν ο Γιώργος Καραμέρος,...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπόθεση ρασοφόρων: Υποψίες και για παιδεραστία

Ενημέρωση ότι ένας εκ των συλληφθέντων ρασοφόρων προωθούσε σκληρά ναρκωτικά σε πιάτσες τοξικομανών των οδών Ιεροθέου, Βερανζέρου και Ξούθου διαθέτει...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απογοήτευση αγροτών

Πολύ άσχημα εξελίχθηκαν χθες τα πράγματα για τους αγρότες οι οποίοι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δυναμική κινητοποίηση καθώς δεν επρόκειτο...
SLIDER

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης με «καυτή» ατζέντα σε ενέργεια και Κυπριακό

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των εργασιών της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας–Κύπρου. Μια συνάντηση...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νοσοκομείο Χίου: «Θερμή» υποδοχή στον Άδωνι από προσωπικό και πολίτες

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο της Χίου για την επίσκεψη...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά;

Πρώτο θέμα στην πολιτική επικαιρότητα είναι η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά μέσω συνέντευξής στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Η σφοδρή επίθεση...
ΕΛΛΑΔΑ

Ξάνθη: «Ένας τον κρατούσε, ο άλλος χτυπούσε»: Έστησαν παγίδα και έδειραν 15χρονο

Οργή προκαλεί ένα άγριο περιστατικό βίας στην Ξάνθη με θύμα έναν 15χρονο που συνέβη στις 27 Οκτωβρίου. Μιλώντας στο ΕΡΤnews,...
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Βρατσκίδου: Η αεροσυνοδός που τα «βρόντηξε» και έγινε αγρότισσα

Η Ζωή Βρατσκίδου πριν πολλά χρόνια πήρε με τον σύζυγό της την απόφαση να εγκαταλείψουν την πόλη και να βρουν...
ΕΛΛΑΔΑ

Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα αλλάζει με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις»

Νέα ζωή αποκτά η πλατεία Παύλου Μελά – πρώην πλατεία Ρηγίλλης. Ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε τις εργασίες αναβάθμισης, με την...

Διαβάζονται τώρα