Αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση κατά εργαζομένων στην KAVALA OIL

Τι καταγγέλλει η ΓΣΕΕ, τι απαντά η Energean.

Επεισόδια και συλλήψεις είχαμε το πρωί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας κατά εργαζομένων οι οποίοι, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ διαμαρτύρονταν για «τις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean».

Όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ ανατίναξαν μετασχηματιστή για να κόψουν την ηλεκτροδότηση (σ.σ. σε εργοστάσιο πετρελαίου όλα αυτά!) και κινήθηκαν κατά των εργαζομένων.

To Σωματείο Εργαζομένων κάλεσε όλα τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση για το απόγευμα σήμερα στην είσοδο του εργοστασίου για να ληφθούν αποφάσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τα όσα συνέβησαν αναφέρονται τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μια ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας.

H ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, οι οποίοι μαζί με το Σωματείο τους δίνουν εδώ και καιρό τον δικό τους αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων.

Oι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα αφού όπως έχει τονίσει και το Σωματείο των Εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

 Επιστολή με σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της επιχείρησης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Συνομοσπονδία, ζητά από τη Διοίκηση της εταιρείας Εnergean να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Εξάλλου ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων.

Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας».

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: «Είναι καθήκον της αστυνομίας να κυνηγά τους εργαζόμενους που το μόνο που θέλουν είναι να διασφαλίσουν την εργασία τους;»

Για τα όσα συμβαίνουν, η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θέτει ερωτήματα:

«Η αστυνομία κατέλαβε τις εγκαταστάσεις των πετρελαίων μετά από μήνυση της διοίκησης του εργοστασίου για θέματα ασφάλειας. 

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί η αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια του εργοστασίου ή οι εργαζόμενοι που χρόνια τώρα αυτό κάνουν;

Δεύτερο μήπως η επέμβαση της αστυνομίας σε μια χημική βιομηχανία είναι μια παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας;

Τρίτο είναι καθήκον της αστυνομίας να κυνηγά τους εργαζόμενους που το μόνο που θέλουν είναι να διασφαλίσουν την εργασία τους;

Τέταρτο αφού το θέμα είναι η ασφάλεια του εργοστασίου γιατί δεν περίμεναν το πόρισμα της επιτροπής που κλήθηκε γι αυτόν τον λόγο;

Το σίγουρο είναι πως την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα πετρέλαια την έχει η κυβέρνηση που επιτρέπει σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τον δημόσιο πλούτο των κοιτασμάτων του Πρίνου να καταστρατηγούν το μοναδικό αντιστάθμισμα που μένει στην Καβάλα και είναι η εργασία αυτών των ανθρώπων που χρόνια τώρα στηρίζουν την εξορυκτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά τάσσεται με την εργοδοσία και χρησιμοποιεί τα σώματα ασφαλείας για να καταστείλει εργασιακές κινητοποιήσεις και παραμονές Χριστουγέννων βοηθά να πεταχτούν στο δρόμο πάνω από 100 εργαζόμενοι».

ΚΚΕ Καβάλας: «Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις εξελίξεις»

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την αστυνομική επέμβαση εξέδωσε και η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ:

«Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ καταγγέλλει την επέμβαση των ΜΑΤ από τα χαράματα σήμερα  μέσα στο εργοστάσιο των Πετρελαίων με σκοπό να καταστείλουν την κινητοποίηση των εργαζομένων που εδώ και μήνες αντιστέκονται στα σχέδια της εργοδοσίας για να επιβάλει καθεστώς γαλέρας με απολύσεις, μηνύσεις, απειλές, προσωπικές τρομοκρατικές επιστολές, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία, σταμάτημα της λειτουργίας του εργοστασίου, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφαλή του λειτουργία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που δρουν με εντολές της εταιρίας και της κυβέρνησης εισέβαλαν στο εργοστάσιο και εκτός των άλλων χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης που είχε συνέπειες στον ηλεκτροφωτισμό του εργοστασίου. Σε κάθε περίπτωση η εγκληματική επέμβαση βάζει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Παράλληλα εμποδίζουν κλιμάκιο του ΚΚΕ και άλλους συνδικαλιστές που βρίσκονται στο χώρο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και να διαμαρτυρηθούν για την κρατική βία και καταστολή.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία της πόλης, τους μαζικούς φορείς και κάθε εργαζόμενο να εκφράσουν άμεσα την αλληλεγγύη και στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, να καταδικάσουν την επέμβαση των ΜΑΤ.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις εξελίξεις. Να αποσύρει τώρα τις αστυνομικές δυνάμεις».

Η απάντηση της Energean

Ανακοίνωση για την αστυνομική επέμβαση στο εργοστάσιο της KAVALA OIL εξέδωσε η Energean αναφέροντας τα εξής κατά των εργαζομένων:

«Με την παρέμβαση της Αστυνομίας έπειτα από ενημέρωση και των εισαγγελικών αρχών της Καβάλας, έληξε το πρωί της Τρίτης η κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πρίνου από μέλη του Σωματείου των εργαζομένων και η διοίκηση της Energean έχει εγκατασταθεί πλέον στα γραφεία της.

Η εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα των ζητημάτων ασφαλείας που έχουν προκύψει όλο αυτό το διάστημα λόγω της κατάληψης και την έλλειψη διοικητικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις και έπειτα από επανειλημμένες, άκαρπες εκκλήσεις της διοίκησης για τερματισμό της παρανομίας.

Η εγκατάσταση εξακολουθεί να περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας, ενώ η  διοίκηση της εταιρείας προβαίνει ήδη στον απαραίτητο έλεγχο των εγκαταστάσεων και στη διαπίστωση τυχόν δολιοφθορών, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας. Στόχος παραμένει πάντα η επανέναρξη της παραγωγής υπό ασφαλείς συνθήκες καθώς και των προγραμματισμένων επενδύσεων το συντομότερο δυνατό και, φυσικά, μετά από την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της ελληνικής Πολιτείας και τον ανεξάρτητο νηογνώμονα.

Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους όλος αυτό το διάστημα παρανόμησαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος.

Ομάδα μελών του Σωματείου παραμένει συγκεντρωμένη σε πύργο της εγκατάστασης, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της διοίκησης και της αστυνομικής δύναμης να αποχωρήσουν.

Η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους εργαζόμενους στον Πρίνο να απέχουν από οποιαδήποτε έκνομη πράξη, να απομονώσουν και να αναφέρουν κάθε παράνομη ή και προβοκατόρικη ενέργεια που τυχόν διαπιστώσουν καθώς και να συνεργαστούν για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον Πρίνο.

Μια νέα εποχή που θα αναδείξει και πάλι τον Πρίνο σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα πρότυπο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Μια νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης προς όφελος της εταιρείας και των εργαζομένων της, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας μας!»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ακόμη μια φορά πατριωτική στάση από τη Νίνα Κασιμάτη

H Νίνα Κασιμάτη ακολουθεί την πατριωτική στάση, παρά τις γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, βάζει...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Αποστολάκη «καρφώνει» τη ΝΔ: Non paper πριν ολοκληρωθεί η κατάθεση Παπασταύρου!

Άλλο ένα πρωτοφανές ζήτημα, που ρίχνει σκιές στην αξιοπιστία της Εξεταστικής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώθηκε σήμερα. Η ΝΔ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μετά τον Βενιζέλο και η Διαμαντοπούλου δηλώνει «παρούσα»

Σχεδόν ακαριαία ήταν η αντίδραση της Άννας Διαμαντοπούλου στην εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον ΣΚΑΪ, όπου δήλωσε «παρών» για την...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γεραπετρίτης έθεσε Eurofighter και Γλυπτά Παρθενώνα στην ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου

Στην Αθήνα βρέθηκε η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Υβέτ Κούπερ, για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στη χώρα μετά...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να περιμένετε ομαδικές μηνύσεις», απείλησε ο Λαζαρίδης την Κωνσταντοπούλου

Μύλος και πάλι η Εξεταστική Επιτροπή, με αντεγκλήσεις και βαριά λόγια που αντάλλαξαν ο Μακάριος Λαζαρίδης με την Ζωή Κωνσταντοπούλου....
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος από την Eξεταστική στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Μεγάλη αίσθηση έχουν προκαλέσει στον δημόσιο βίο οι εικόνες από την εξέταση συγκεκριμένων μαρτύρων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η...
ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες κλείνουν και τα δύο ρεύματα στα διόδια των Μαλγάρων μέχρι την Τρίτη

Σε αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων στα διόδια των Μαλγάρων προχωρούν από την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου μέχρι και την Τρίτη...
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακίστηκαν Χιλετζάκης και Λαμπράκης μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους

Προφυλακίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, μετά από τις πολύωρες απολογίες τους, ο Μύρωνας Χιλετζάκης και ο λογιστής Γιώργος Λαμπράκης, που...
ΕΛΛΑΔΑ

Γκίλφοϊλ: Στις κερκίδες του ΟΑΚΑ παρακολούθησε το Παναθηναϊκός–Χάποελ Τελ Αβίβ

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαβάστε επίσης