Έξι χρόνια κοροϊδία και με την ανάπλαση του φαληρικού όρμου!

Υπουργείο Ανάπτυξης και Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσαν την υπογραφή της απόφασης για την ανάπλαση που θα ήταν έτοιμη από το 2020...

Must Read

Έξι χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών για ένα έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2020, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσαν χθες… περιχαρείς ότι υπεγράφη η απόφαση χρηματοδότησης με 365.400.000 ευρώ για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου.

Πρόκειται για ένα έργο που σύντομα θα ανταγωνίζεται σε επίπεδο καθυστερήσεων ακόμη και το μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης μέσω ανακοινώσεων έχει δεσμευτεί τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι αυτό είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο και βαίνει προς ολοκλήρωση. Προς το παρόν, το μόνο σκέλος του έργου που παραδόθηκε προφανώς όχι έγκαιρα ήταν η μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Κλειστού Γυμναστηρίου του Τάε Κβον Ντο, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή από τις εκβολές του Κηφισού έως το Δέλτα Φαλήρου, αφού όμως πρώτα προκλήθηκαν έντονα προβλήματα στην περιοχή των Τζιτζιφιών.

Σε δύο φάσεις

Η χρηματοδότησή του έργου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, με την πρώτη φάση να έχει υλοποιηθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 (με προϋπολογισμό χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 110.440.000 ευρώ) και τη δεύτερη φάση στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με την υπόλοιπη χρηματοδότηση. Τα έργα που περιλαμβάνει η ανάπλαση είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, εγκάρσια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος, έργα εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διαμορφώσεων τοπίου και φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων, νέα κτιριακά έργα επιφάνειας 3.957,30 τ.μ., υπόγειοι χώροι στάθμευσης επιφάνειας 30.930 τ.μ., πεζογέφυρες, λιμενικά έργα, όπως προβλήτες, νησίδες, αλλά και διαμορφώσεις παραλίας που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο.

Υποσχέσεις Πατούλη από το 2020

Ωστόσο, η διοίκηση Πατούλη έχει εμφανιστεί ανακόλουθη ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, μέσω δημόσιων ανακοινώσεων. Ενδεικτικά, στις 11 Ιουνίου 2020 η Περιφέρεια υποστήριζε ότι «έχει δεσμευτεί ότι η Α΄ Φάση του έργου θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020 και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β΄ Φάση του». Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 14 Μαΐου 2021, ο Γιώργος Πατούλης δήλωνε: «Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση, προχωράμε γοργά για τη Β’ Φάση Ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Η Αττική αλλάζει πρόσωπο». Ωστόσο, ούτε αυτή η δέσμευση τηρήθηκε, καθώς στις 8 Οκτωβρίου 2022 είχαμε νέο δελτίο Τύπου, μέσω του οποίου γινόταν γνωστό πως «Η υλοποίηση της Β΄ Φάσης και η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου είναι εξασφαλισμένη πλέον, αφού στις 26 Αυγούστου 2022 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” 2021-2027, στον κατάλογο Εργων Στρατηγικής Σημασίας του οποίου περιλαμβάνεται το οικολογικό πάρκο στον φαληρικό όρμο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο του 2025».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This