Πως αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της Ρωσίδας «Μάτα Χάρι» – Τι είναι η μέθοδος των illegals με την οποία δρούσε

Must Read

Περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την Ελληνίδα «Μαρία Τ.», που διατηρούσε βιοτεχνία πλεκτών στο Παγκράτι η οποία αποκαλύφθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ότι ήταν κατάσκοπος από την Ρωσία με το όνομα Irina S.A..

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητάς έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Τότε διαπιστώθηκε μία ανακολουθία στα έγγραφα ενός ληξιαρχείου, στην περιοχή της Αττικής.

Συγκεκριμένα είχε γίνει παραποίηση, είχαν σκιστεί σελίδες και είχαν τοποθετηθεί στη θέση τους άλλες με εμφανώς διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα σε σχέση με τα αρχεία της εποχής.

Έτσι, ξεκίνησε η έρευνα της ΕΥΠ για το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο έδειξε ότι πρόκειται για μία γυναίκα η οποία δρούσε κατόπιν εντολής ξένων μυστικών υπηρεσιών με τη μέθοδο των illegals.

Είναι μία μέθοδος η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Αυστρία και την Πολωνία.

Η γυναίκα αυτή πιθανότατα έχει φύγει πλέον για την χώρα της καθώς εκτιμάται ότι αντιλήφθηκαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι οι δυτικές χώρες μπορούν πλέον να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα άτομα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πλέον από την ΕΥΠ ψάχνουν να διαπιστώσουν ποια είναι η δράση της.

Δεν φαίνεται να είχε απευθείας σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία, ωστόσο υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποιος σύνδεσμος και να υπήρχαν και άλλα μέλη. Μία μικρή ομάδα, η οποία ενδεχομένως να μην ήταν μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντος.

Η εκπαίδευση των illegals

Για την εκπαίδευση των illegals μίλησε ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας.

«Ο ανθρώπινος παράγοντας σε συνδυασμό με την ψηφιακή πληροφόρηση είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοεξαρτώμενα σε πολλές περιπτώσεις. Πάντα όμως, εφόσον μιλάμε για τον ανθρώπινο παράγοντα, υπάρχει μια δυνατότητα η οποία προσδιορίζεται από την ικανότητα του κάθε ανθρώπου να διεισδύσει μέσα στα κοινωνικά στρώματα και να μπορέσει να λειτουργήσει, είτε ως δούρειος ίππος, είτε ως αναγνωριστικό στοιχείο σε κάποιες καταστάσεις και σε κάποιες υπηρεσίες ή εν πάσει περιπτώσει να δημιουργήσει και κάποιο κλίμα σε κάποιες αντίστοιχες συνθήκες.

Εδώ μπορώ να φέρω ένα παράδειγμα το οποίο δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο, αλλά μπορούμε να φέρουμε ένα παράδειγμα, ας πούμε, της πορτοκαλί επανάστασης στην Ουκρανία. Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται σε αυτά τα πλαίσια ως κατάσκοποι, ως illegals, έχουν πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Δεν είναι δηλαδή κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα λειτουργήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εκπαιδεύονται για 5 – 10 χρόνια και χρονικός ορίζοντας της επίτευξης του στόχου τους μπορεί να είναι 25 χρόνια».

Οι illegals έχουν συγκεκριμένα στοιχεία προσωπικότητας τα οποία αναπτύσσονται για συγκεκριμένους λόγους:

«Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που αναγνωρίζουν στην προσωπικότητα του ανθρώπου και τα αναπτύσσουνε. Κοιτάνε δηλαδή αν θα είναι κάποιος άνθρωπος οποίος θα μπορεί να είναι πιο “προσβάσιμος”, πιο κοινωνικός, πάντα όμως θέτοντας όρια ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την προσωπικότητά του σε στεγανά.

Ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή ήταν το 2017 η σύλληψη του συμβούλου του υπουργού Άμυνας στη Γαλλία, ο οποίος είχε καταφέρει και είχε διεισδύσει στα ανώτερα στρώματα, τον συνέλαβαν για ρωσική κατασκοπία ή η πρόσφατη σύλληψη, τον Ιούνιο ή Ιούλιο του περσινού έτους του Ρώσου κατασκόπου που προσπάθησε να διεισδύσει στη Μόσχα, υπάλληλο στο Δικαστήριο της Χάγης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πως έφτασαν οι αρχές να αναγνωρίσουν την ταυτότητα της κατασκόπου.

«Η αναγνώριση της συγκεκριμένης γυναίκας προέκυψε από μία σύλληψη άλλης πράκτορα, όπου άρχισε και εξελισσόταν κουβάρι και για λόγους δικούς τους οι Ρώσοι την ανακάλεσαν πίσω. Εμείς είτε από κάποια πληροφόρηση είτε από επιχείρηση ανακαλύψαμε το θέμα και δόθηκε στη δημοσιότητα έτσι ώστε να παίξουμε λίγο το κυνήγι της αλεπούς, μπας και δημοσιευθεί κάτι παραπάνω ώστε να αναπτυχθούν κάποιες περαιτέρω πληροφορίες. Είναι ένας κόσμος πίσω από το παραβάν που έχει πολλά πράγματα τα οποία δεν θα τα μάθουμε ποτέ και ίσως και καλό δεν θα τα μάθουμε, γιατί ίσως να μην έχουμε καταφέρει να τα αξιοποιήσουμε εμείς να τα αξιολογήσουμε.

Είναι κάτι παλιό, το οποίο συμβαίνει συνεχώς. Το μόνο που έχει αλλάξει, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι ότι το δόγμα της Ρωσίας δεν είναι τόσο το να κερδίσει τα μυστικά όσο το να επηρεάσει και να δημιουργήσει αντίκτυπο στις κατά τόπους κοινωνίες, ώστε σε βάθος χρόνου να προκαλέσει ίσως και ακόμη και αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων».

Δείτε τι είπαν οι ειδικοί:



Δείτε επίσης:

Μάτα Χάρι… η «Μαρία Τ.» που πούλαγε πλεκτά στο Παγκράτι, σύμφωνα με την ΕΥΠ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This