Τρεις οι θάνατοι παιδιών στη χώρα μας από στρεπτόκοκκο τύπου Α

«Μυστήριο» με την -μη- ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Must Read

Τρεις συνολικά θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο τύπου Α έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση του ECDC, το πρώτο παιδί έχασε τη ζωή του από τη λοίμωξη που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος τον περασμένο Φεβρουάριο και τα άλλα δύο μέσα στον Μάρτιο, με το τελευταίο θύμα της νόσου να είναι ένα βρέφος ηλικίας μόλις 18 μηνών.

Ωστόσο, τη δικαιολογημένη απορία μας προκαλεί το γεγονός, ότι, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανέφερε τους θανάτους και των τριών παιδιών στο ECDC, επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε μόνο για τον πρώτο. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ είχε δώσει στη δημοσιότητα το θάνατο του 6χρονου κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη, στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά, έκτοτε, δεν έκανε καμία νέα ενημέρωση.

Και αυτό, τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης εμφανιζόταν απόλυτα καθησυχαστικός για τον στρεπτόκκοκο τύπου Α. «Ο συγκεκριμένος στρεπτόκοκκος είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο και σπανίως μπορεί να προκαλέσει μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε συγκεκριμένα άτομα. Είναι σπάνιο το νόσημα, δεν το επιτηρεί ο ΕΟΠΥΥ, γιατί είναι τόσο συχνό μικρόβιο στην κοινότητα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 13/2/2023 ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο ενός εξάχρονου παιδιού, το οποίο υπέστη σηπτικό σοκ. Και, όπως προβλέπεται, το συγκεκριμένο περιστατικό δηλώθηκε από τον οργανισμό στο ECDC, καθώς η καλλιέργεια αίματος του θύματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes).

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος τύπου Α είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκυρη διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα, όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, με τα σταγονίδια του βήχα του ή του φτερνίσματός του.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος Α’ προκαλεί σοβαρή ασθένεια, καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This