Πάσχα: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές – Χρήσιμες συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων παρέχει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς η προετοιμασία παραδοσιακών γευμάτων το Πάσχα έχει συνδεθεί με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών αλλά και γλυκών, όπως τα σοκολατένια αυγά, ο προγραμματισμός των αγορών, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευσή τους, προστατεύει τους καταναλωτές από τροφιμογενή νοσήματα, συμφέρει οικονομικά και βοηθά στην αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, κατά την αγορά αμνοερίφιων πρέπει ο καταναλωτής να προσέξει σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες, σχήματος ωοειδούς και στα δύο ημιμόριά του, οι οποίες δείχνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας είτε έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της ΕΕ, έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού» δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Όταν ο καταναλωτής αγοράζει σπλάχνα και κρέας προσέχει να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες) και παρατηρει να μην υπάρχουν πάνω τους οζίδια ή/και κύστες, ούτε να φαίνονται πάνω τους μεταβολές στο χρώμα. Όταν επιλέγει κατεψυγμένα σπλάχνα, πρέπει να εξετάζει την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).

«Όταν αγοράζουμε αυγά, εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα μαγειρέψουμε ενώ για την καλή συντήρησή τους διατηρούμε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο. Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά, σε ξεχωριστό χώρο, από τα φρέσκα, στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και τα καταναλώνουμε εντός μιας εβδομάδας. Για τη βαφή των αυγών αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά, επειδή σε αυτά περιέχονται συνήθως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»)» αναφέρει ο ΕΦΕΤ.

Παράλλαλα, υπογραμμίζει ότι ως καταναλωτές είναι σημαντικό:

  • Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
  • Να ανατρέχουμε στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης, τα διατροφικά στοιχεία. Αν έχουμε κάποια αλλεργία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά.
  • Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.
  • Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, στην καθαριότητα της οικιακής κουζίνας μας και στην τήρηση ορθής υγιεινής πρακτικής, όταν προετοιμάζουμε τα γεύματά μας.
  • Να φροντίζουμε για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε με απλή παρατήρηση ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν διατηρώντας την ψύξη.
  • Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»)
  • Να προσέχουμε τις θερμοκρασίες! Φροντίζουμε να τοποθετούμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (για παράδειγμα γάλα, κρέας) μετά την αγορά τους.

«Ελέγχουμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά, δηλαδή ότι η θερμοκρασία συντήρησης κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης είναι μικρότερη ή ίση με -18°C (π.χ. -20°C). Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα. Δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες» καταλήγει ο ΕΦΕΤ.

Σημειώνεται ότι εάν οι καταναλωτές διαπιστώσουν στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησης, μπορούν για καταγγελίες να καλέσουν τον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φιέστα στη Θεσσαλονίκη για Τσίπρα με κινητοποίηση από Φάμελλο

Τα μανίκια έχει σηκώσει τις τελευταίες μέρες ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος προετοιμάζοντας τη φιέστα του...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Εμφύλιος» μεταξύ Σπανάκη και Χαρδαλιά

Χοντρός καβγάς ξέσπασε μεταξύ του αν. υπουργού  Εσωτερικών Β. Σπανάκη και του περιφερειάρχη  Ν. Χαρδαλιά.  Ο Σπανάκης τον κατηγορεί ότι...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επανέρχονται οι ταξιτζήδες – Το υπουργείο κλείνει την πόρτα

Νέο ραντεβού την επόμενη εβδομάδα δίνουν οι ταξιτζήδες  σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και τους παραγωγούς – εμπόρους λαϊκών...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίλφοϊλ: «Ζωτικής σημασίας για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ η Βόρεια Ελλάδα»

«Η Βόρεια Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για τη δύναμη και το βάθος της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας», τόνισε η πρέσβειρα των...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: «Δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα SAFE»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στην προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα SAFE. Ο πρωθυπουργός...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Συμφωνείτε με το κλείσιμο των Εθνικών Οδών από τους αγρότες;

Δυναμικά ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες φέτος γίνονται υπό την σκιά του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και των μειωμένων...
ΕΛΛΑΔΑ

Επιτόπιος έλεγχος το 2019 του ΟΠΕΚΕΠΕ στη στάνη Μαγειρία δεν βρήκε ούτε… ίχνος ζώου!

Στη στάνη του Χρήστου Μαγειρία, που κατά δήλωσή του προέρχεται από οικογένεια «χτηνοτρόφων», έκανε το 2019 επιτόπιο έλεγχο ο ΟΠΕΚΕΠΕ....
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες στα μπλόκα: Χιλιάδες τρακτέρ σε κομβικά σημεία – Ξεσηκωμός στην Κρήτη

Οι αγρότες συνεχίζουν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους στα μπλόκα, αδιαφορώντας για την επέλαση της κακοκαιρίας Byron, αλλά και για τις...
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κατολίσθηση σε κεντρικό δρόμο της Κέρκυρας προκάλεσε η κακοκαιρία Byron

Νέα κατολίσθηση σημειώθηκε στην Κέρκυρα, η οποία δοκιμάστηκε από το πέρασμα της κακοκαιρίας Byron. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαβάστε επίσης