Σεισμός στο Ηράκλειο: Κλειστά τα σχολεία στις Μοίρες μέχρι νεωτέρας – Στο νησί ο Ευθύμιος Λέκκας

Γ. Παπαδόπουλος: «Η περιοχή έχει δώσει και σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ»

Must Read

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στο δήμο Φαιστού μετά τον μεγάλο σεισμό έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε χτες, στις Μοίρες Ηρακλείου. Ο δήμαρχος, Γρηγόρης Νικολιδάκης, με ανακοίνωσή του ενημερώνει πως λόγω του σεισμού στο Ηράκλειο θα ακολουθήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολικά κτήρια.

«Λόγω της συνεχούς σεισμικής δόνησης που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Μεσσαράς, αλλά και για προληπτικούς λόγους, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου και μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση.

Η παραπάνω απόφαση αφορά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις κοινότητες και δημοτικές ενότητες του Δήμου Φαιστού. Σκοπός είναι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν προκύψει τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία».

Στις Μοίρες ο Ευθύμιος Λέκκας

Την ίδια ώρα, στις Μοίρες μετέβη ο καθηγητής Γεωλογία και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που έχει ήδη ξεκινήσει την αυτοψία του και συνομιλεί με τους αρμόδιους φορείς.

«Βρίσκομαι ήδη στην Κρήτη, έγιναν αρκετοί σεισμοί την νύχτα, 10 στον αριθμό, πάνω από 3 Ρίχτερ μέχρι 4,5. Παρακολουθούμε το φαινόμενο να δούμε πως θα εξελιχθεί και σήμερα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, εκτονώνεται βέβαια η κατάσταση, αλλά δεν ξέρουμε τι δυναμικό έχει η περιοχή. Είναι γνωστό το ρήγμα αυτό. Σε πολύ παλιά σπίτια, σε κάποια εγκαταλελειμμένα υπάρχουν κάποια προβλήματα. Μέσα σε κατοικίες έπεσαν πολλά αντικείμενα, έχει ανησυχήσει ο κόσμος, είναι έξω», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Γ. Παπαδόπουλος: «Η περιοχή έχει δώσει και σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ»

Στο «χορό» των Ρίχτερ και πάλι η Κρήτη, με το μεγαλύτερο σεισμό που σημειώθηκε να είναι αυτός των 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης. Καταγράφηκαν απανωτές δονήσεις, με μεγαλύτερη ένα σεισμός 4,3 Ρίχτερ, ο οποίος καταγράφηκε στις 02:52, με επίκεντρο περιοχή 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του οικισμού Καλοί Λιμένες Ηρακλείου. Εκτός από αυτό το σεισμό όμως, υπήρξαν άλλοι 3 πάνω από 3 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 3.9, 3.1 και 3.3.

Οι σεισμολόγοι παραμένουν ανήσυχοι και επιφυλακτικοί, και αναφέρουν ότι «χρειάζεται προσοχή και αξιολόγηση». Ένας από τους λόγους ανησυχίας είναι, όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είναι πως ο σεισμός δεν έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο, οπότε χρειάζεται παρακολούθηση. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε αρχικά πως το ρήγμα αυτό, δεν έχει σχέση με αυτό του Αρκαλοχωρίου. Τόνισε επίσης πως ένα ζήτημα με τους τελευταίους σεισμούς είναι πως τα επίκεντρα είναι σε χερσαίο μέρος και όχι στην θάλασσα, κάτι που θα δημιουργούσε μια μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι πολύ ενεργή σεισμολογικά, ωστόσο είναι αυτή που πριν μερικές δεκαετίες είχε δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ, και άρα θέλει παρακολούθηση.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για τους απανωτούς ασθενείς σεισμούς που σημειώθηκαν τελευταία στην Κορινθία και τον Κορινθιακό κόλπο. Είναι κάτι για το οποίο μιλά εδώ και καιρό, και όπως είπε μπορεί οι σεισμοί να ήταν ασθενείς, ωστόσο ένα φαινόμενο που επιμένει θέλει παρακολούθηση. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Κορινθιακός δίνει ένα σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ κάθε 20 – 30 χρόνια. Ο τελευταίος ήταν το 1995, δηλαδή πριν 28 χρόνια. Και όπως είπε, η φύση… είναι αντικειμενική και δεν έχει να κάνει με το εάν θέλουμε να έρθει ο σεισμός ή όχι. Θα έρθει.


Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This