Ε. Λέκκας για μετασεισμούς στην Κρήτη: «Εκτονώνεται το φαινόμενο»

Ο ειδικός εμφανίστηκε καθησυχαστικός

Must Read

Καθησυχαστικός σχετικά με την έντονη μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό των 5.1 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί λίγα λεπτά πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης αλλά και την δόνηση των 4.5 Ρίχτερ στο Ξυλόκαστρο εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)Eυθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε:

«Από το 5,1 (Ρίχτερ) μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί γύρω στις 15 δονήσεις με μέγεθος από 3 μέχρι 4,5. Ο τελευταίος 4,5 ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Θεωρώ ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης και αυτό βεβαίως τόνισε και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Διακινδύνευσης του Οργανισμού, η οποία ουσιαστικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με περιορισμένου εύρους σεισμική δραστηριότητα σε περιοχές που δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς όπως αυτή των Μοιρών ή του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στο Ξυλόκαστρο».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για μεγαλύτερη έξαρση του φαινομένου.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μεγέθη τα οποία θα ξεπεράσουν το 5,1 για τις Μοίρες ή το 4,5 Ρίχτερ για τον Κορινθιακό κόλπο».

Δεν σταματά να «ταρακουνιέται» η Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό των 5.1 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους του Ηρακλείου το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, σήμερα τα ξημερώματα συνέβη ακόμα ένας μετασεισμός ο οποίος, μάλιστα, ήταν ισχυρός καθώς ήταν 4.5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης ήταν 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Μοιρών και το εστιακό βάθος ήταν στα 7,5 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται πως στις Μοίρες είχε γίνει και ο δυνατός σεισμός της Πέμπτης.

Στο νησί βρίσκεται ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς.

Η νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ήταν εφιαλτική καθώς σημειώθηκαν απανωτές δονήσεις με μεγαλύτερη ένα σεισμός 4,3 Ρίχτερ, ο οποίος καταγράφηκε στις 02:52, με επίκεντρο περιοχή 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του οικισμού Καλοί Λιμένες Ηρακλείου. Εκτός από αυτό το σεισμό όμως, υπήρξαν άλλοι 3 πάνω από 3 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 3.9, 3.1 και 3.3.

Οι σεισμολόγοι παραμένουν ανήσυχοι και επιφυλακτικοί, και αναφέρουν ότι «χρειάζεται προσοχή και αξιολόγηση». Ένας από τους λόγους ανησυχίας είναι, όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είναι πως ο σεισμός δεν έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο, οπότε χρειάζεται παρακολούθηση.

Τα σχολεία στην Κρήτη θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Δείτε την στιγμή του σεισμού στην Κρήτη:


Δείτε επίσης:

Το πόρισμα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για τις ισχυρές δονήσεις σε Κρήτη και Ξυλόκαστρο

Σεισμός στο Ηράκλειο: Κλειστά τα σχολεία στις Μοίρες μέχρι νεωτέρας – Στο νησί ο Ευθύμιος Λέκκας

«Καμπανάκι» σεισμολόγων για τα 5,1 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς που τάραξαν την Κρήτη

Η στιγμή του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη – Δεν σταματούν οι μετασεισμοί

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This