Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Πρωτοπορία στα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα

Must Read

Το πρώτο και μοναδικό σε εθνικό επίπεδο Διατομεακό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρό του.

Τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα αποτελούν χρόνια υποτροπιάζοντα νοσήματα του δέρματος και των βλεννογόνων, με κύριους εκπροσώπους την κοινή πέμφιγα και το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές. Ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων νοσημάτων, δηλαδή νοσημάτων με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης και υψηλή ετερογένεια, που είναι στην πλειονότητά τους γενετικής φύσης.

Η μεγάλη ανάγκη των ασθενών με αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και η εξεύρεση θεραπειών εκτός των συστηματικών στεροειδών.
Στόχος του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης είναι η παροχή της ακριβέστερης διάγνωσης με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων ειδικών διαγνωστικών μεθόδων, η θεραπεία σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις και τις διεθνείς οδηγίες, και η στενή παρακολούθηση των ασθενών με νοσήματα που ανήκουν στο φάσμα της πέμφιγας και του πεμφιγοειδούς. Το κέντρο λειτουργεί με τη συνεργασία της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσίων Νοσημάτων ΑΠΘ, του Τμήματος Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας του Εργαστηριακού Τομέα του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και της Μονάδας Γενετικής της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ.

Θεραπευτική προσέγγιση

«Το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα αναγνωρίστηκε με ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2023 και ο σκοπός του είναι η καλύτερη δυνατή διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση και η παρακολούθηση των ασθενών με τα νοσήματα αυτά. Επίσης στόχος του κέντρου είναι να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς για τα σπάνια νοσήματα προκειμένου να υπάρχει ακόμα καλύτερη και συνεχής διασύνδεση με τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας ΑΠΘ Αικατερίνη Πατσατσή.

«Τα νοσήματα αυτά, επειδή είναι αυτοάνοσα κι επειδή χαρακτηρίζονται από χρονιότητα και από υποτροπές, επηρεάζουν πολύ σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς είτε είναι ηλικιωμένοι, που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, οπότε οι θεραπείες οι ίδιες προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα τους, είτε είναι νέοι άνθρωποι που η θεραπεία με κορτιζόνη επιβαρύνει την καθημερινότητά τους».

Το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρέχει στους ανθρώπους αυτούς μία σωστή διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία, αλλά και τη δυνατότητα -λόγω της συνεργασίας με κέντρα του εξωτερικού- να τους παρέχει τη δυνατότητα ένταξης σε κλινικές μελέτες που έχουν στόχο την εξεύρεση νέων θεραπειών πέραν της κορτιζόνης γι’ αυτά τα πολύ δύσκολα νοσήματα» πρόσθεσε η κυρία Πατσατσή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι εδώ και μία 10ετία λειτουργεί στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Ειδικό Ιατρείο Αυτοάνοσων Πομφολυγωδών Νοσημάτων, όπου παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών με πομφολυγώδη νοσήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This