Εργάτες κρέμασαν μαύρα πανιά στο υπουργείο Ναυτιλίας – Είχαν προειδοποιήσει για ατύχημα πριν 15 μέρες!

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών» φώναζαν οι εργαζόμενοι

Must Read

Πλήθος απεργών εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος  συγκεντρώθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον τραγικό χαμό του 47χρονου χειριστή γερανού, που άφησε την τελευταία του πνοή όταν καταπλακώθηκε από προπέλα, ενώ άλλοι δύο συνάδελφοί του μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι έφτασαν νωρίτερα στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου επικράτησε ένταση όταν οι φύλακες δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στον χώρο. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν τελικά στο προαύλιο και έπειτα κρέμασαν μαύρα πανιά από τα παράθυρα του υπουργείου, όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσίευσε το  902.gr.

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών» φώναζαν οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, με απόφασή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας προχωρά αύριο, Τετάρτη, σε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα»

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 12 Μαΐου 2023, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών είχαν προειδοποιήσει για πιθανό ατύχημα στα ναυπηγεία

Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι ζούνε την «πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου» που «οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα».

Επιπλέον, κατήγγειλαν την απουσία ελέγχων για την την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς «η κυβέρνηση, συνεχίζοντας σταθερά τον δρόμο των προηγούμενων, έχει στην ουσία καταργήσει κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς, απαξιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφήνοντας την εργοδοσία να θησαυρίζει ανενόχλητη».

«Χθες θρηνήσαμε άλλον έναν συνάδελφο που έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο, ενώ δύο ακόμα συνάδελφοί μας είναι τραυματισμένοι» αναφέρει το Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής, Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος το οποίο καλεί σε συγκέντρωση το απόγευμα της Τρίτης 30/5, στις 6:30μμ στην πύλη της ναυπηγοεπισκευστικής ζώνης.

«Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, η ανυπαρξία των ελέγχων, η εντατικοποίηση και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, αργά η γρήγορα θα οδηγούσαν σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι μπροστά στα κέρδη των αφεντικών, η ζωή μας και η ασφάλειά μας έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Δε θα επιτρέψουμε να χάσουμε κι άλλο συνάδελφο! Δε θα επιτρέψουμε να μπαίνουν στη ζυγαριά η ζωή μας από τη μια και η ανάγκη να βγει «γρήγορα» και «οικονομικά» η δουλειά από την άλλη» καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Δ. Τεμπονέρας: Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τις εκλογικές του επιδόσεις στο Πέραμα, άλλος ένας εργάτης έχανε τη ζωή του

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τις εκλογικές του επιδόσεις στο Πέραμα, άλλος ένας εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχανε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίζονταν σοβαρά», σημειώνει σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας.

«Οι ”καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας” που υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία, μεταφράζονται σε ανασφάλεια και άθλιες συνθήκες δουλειάς», αναφέρει, τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, με επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και συχνούς και τακτικούς ελέγχους, για να μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα που φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες

Υπενθυμίζεται ότι με προφορική εντολή του εισαγγελέα τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου, αφέθηκαν τελικά ελεύθερα. Για την υπόθεση αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.




Πρόκειται για τον πλοίαρχο του πλοίου, τον τεχνικό ασφαλείας – επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τον εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.

Η Ομοσπονδία Υπαλληλων Ελλάδος ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ ζητούν την αυστηρή διερεύνηση των αιτίων του συγκεκριμένου δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης, ζητούν να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους εργασίας και να γίνονται αυστηρότεροι και εντατικότεροι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς για την τήρησή τους.




Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This