ΕΟΠΥΥ: «Καμπάνα» στους γιατρούς που συνταγογράφησαν Ozempic για αδυνάτισμα

Χιλιάδες ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι γιατροί που συνταγογράφησαν παράνομα το φάρμακο

Must Read

Βαριά πρόστιμα αναμένετια να επιβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που συνταγογράφησαν παράνομα το αντιδιαβητικό Ozempic, σε άτομα που στόχευαν στην απλή απώλεια κιλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει «σαφάρι» για τον εντοπισμό των γιατρών που συνταγογράφησαν εκτός ενδείξεων το αντιδιαβητικό ενέσιμο φάρμακο Ozempic.

Ήδη στο πλαίσιο ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκε ανεξήγητη αύξηση των ΑΜΚΑ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, νόσος που δεν αποδεικνυόταν ωστόσο με εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά μόνο με δήλωση του θεράποντος ιατρού. Οι περισσότερες από αυτές τις διαγνώσεις ήταν ψευδείς και στόχευαν την παραπλάνηση του Οργανισμού, ώστε να αποζημιώσει το πανάκριβο φάρμακο σε άτομα που επιθυμούσαν απώλεια κιλών με εύκολο τρόπο.

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ παρατήρησαν, εκτός από τη σημαντική αύξηση στα ΑΜΚΑ, αύξηση και στη δαπάνη στους κωδικούς του συγκεκριμένου σκευάσματος. Κατά τη διάρκεια ελέγχου της συνταγογράφησης εντοπίστηκαν περιπτώσεις γιατρών που παρέκαμπταν την ενδεδειγμένη κλιμάκωση θεραπείας, συνταγογραφούσαν μεγαλύτερες ποσότητες από τη μέγιστη μηνιαία θεραπεία και επαναλάμβαναν τη συνταγογράφηση χωρίς προηγούμενη εξάντληση της θεραπείας που ήδη είχαν λάβει οι ασφαλισμένοι.

«Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα επιβληθούν πρόστιμα»

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, πολλοί ασθενείς που έλαβαν Ozempic, δεν είχαν ιστορικό συνταγογράφησης σε άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες. «Το συγκεκριμένο φάρμακο, δεν είναι πρώτου σταδίου φάρμακο. Το παίρνεις αφού έχεις λάβει προηγουμένως κάποιες άλλες αγωγές παραδοσιακές κλπ για ένα δύο χρόνια. Συνεχίζεις σε άλλη αγωγή, αν δεν μπορείς να ρίξεις τις τιμές. Τότε πας σε αυτά τα φάρμακα», εξηγεί αρχικά στο iatropedia.gr και συνεχίζει:

«Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έρευνα, αλλά αυτό που εντοπίσαμε ήταν υπερβάσεις κυρίως σε ποσότητες, δηλαδή από την ίδια την ένδειξη που έχει το φάρμακο να συνταγογραφούνται πολύ μεγάλες ποσότητες».

Ο ΕΟΠΥΥ ζητά γραπτές εξηγήσεις από τους γιατρούς

Την ίδια ώρα, στους συνταγογράφους ιατρούς ο ΕΟΠΥΥ αποστέλλει ήδη κλήσεις για παροχή γραπτών εξηγήσεων, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Στην περίπτωση που οι απαντήσεις των γιατρών δεν κριθούν ικανοποιητικές, αναμένεται να γίνει καταλογισμός της ζημίας του Οργανισμού (δηλαδή των τεμαχίων που δεν έπρεπε να αποζημιωθούν) προσαυξημένος κατά 50%, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και επιπλέον δύναται να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα, από 1.000 ευώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της παραβατικότητας.

Έλλειψη του φαρμάκου

Σε κάθε περίπτωση, το Ozempic, όσο και το παρόμοιας δράσης σκεύασμα Trulicity, έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία, καθώς λόγω δημοφιλίας και υψηλής ζήτησης, έχουν εξαντληθεί και τα αποθέματα της παρασκευάστριας εταιρείας. Επισήμως έχει ανακοινωθεί πως νέες ποσότητες αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας στα μέσα του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This