Στους ανέμους και στα δημοσιονομικά τα έριξε ο Τόσκας

Καταθέτοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζήτησε συγγνώμη «εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού»

Must Read

Κάθε ενημέρωση και γνώση για τις επιχειρησιακές αποφάσεις που ελήφθησαν όσον αφορά το Μάτι, ακόμη και για την εκτροπή εναέριου μέσου στα διυλιστήρια της Motor Oil, αρνήθηκε χθες καταθέτοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Τόσκας.

Κρατώντας στα χέρια του έναν φάκελο με έγγραφα, ο κ. Τόσκας ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα και εν ολίγοις επιχείρησε να αποδώσει όσα έγιναν στο Μάτι στην άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2015, στην έλλειψη εναέριων μέσων κατάσβεσης αλλά και στους ανέμους, οι οποίοι, όπως είπε, από το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018 άρχισαν να πνέουν δυνατά, με αποτέλεσμα «τα εναέρια μέσα, είτε Καναντέρ είτε Σινούκ, να μην μπορούν να απογειωθούν».

Ακόμη, ο μάρτυρας εξέφρασε τη λύπη του για όσα έγιναν στο Μάτι και ζήτησε συγγνώμη «εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού», ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν στάθηκε ικανός «να αναχαιτίσει αυτή την τραγωδία», ενώ προέτρεψε το δικαστήριο να δει και τι έγινε με τις πυρκαγιές στη Χαβάη…

«Παραλάβαμε το 2015 μια πολύ δύσκολη κατάσταση δημοσιονομικά και από πλευράς μέσων. Από τις πρώτες μου ενέργειες όταν ανέλαβα, το 2015, ήταν να ενεργοποιηθούν τα ελικόπτερα Σινούκ και να χρησιμοποιούνται στην πυρόσβεση. Σκεφτείτε ότι οι πυροσβέστες δεν είχαν σωλήνες να σβήνουν τη φωτιά» είπε ο κ. Τόσκας, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Μάτι: «Εκείνη την ημέρα είχα μπει για προγραμματισμένο χειρουργείο και ο γιατρός μού συνέστησε να μείνω σπίτι. Πλην όμως όταν στις 12 το μεσημέρι ενημερώθηκα για τη φωτιά στην Κινέτα πήγα στο συντονιστικό κέντρο (ΕΣΚΕ) για να ενημερώνομαι. Ο καιρός ήταν αρχικά γύρω στα 5-6 μποφόρ και ξαφνικά, λόγω των ανέμων, δεν μπορούσαν να πετάξουν αεροπλάνα (…). Δεν έδωσα επιχειρησιακές εντολές, παρά μόνο κάποιες προτροπές, όπως “μεταφέρετε τα μέσα εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη”».

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικός Τόσκας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (Δευτέρα 4 Σεπτεμβριου 2023)

Παρά τον παραπάνω ισχυρισμό του μάρτυρα ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στη λήψη των επιχειρησιακών αποφάσεων, το δικαστήριο επέμενε σε αυτό το ζήτημα υποβάλλοντας στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη σειρά σχετικών ερωτήσεων:

  • Πρόεδρος: Λέγατε εσείς πού πρέπει να πάνε τα μέσα;
  • Μάρτυρας: Οχι. Εμπαιναν προτεραιότητες.
  • Πρόεδρος: Ποιος καθόριζε την προτεραιότητα;
  • Μάρτυρας: Την επιχειρησιακή ο διοικητής του ΕΣΚΕ, αλλά κάποιες προτεραιότητες βάζει και η πολιτική ηγεσία. Ημουν εκεί για το αν χρειαζόταν να επικοινωνήσω με αλλά υπουργεία, να τους δώσω θάρρος. Δεν έκανα και δεν μπορούσα να κάνω υποδείξεις στο ποιο μέσο θα πάει πού. Ο κ. Φωστιέρης με ενημέρωνε για ό,τι ήταν διαθέσιμο εκείνη την ώρα και πού θα πάει.
  • Πρόεδρος: Την έγκριση γι’ αυτά τα πράγματα ποιος την έδινε;
  • Μάρτυρας: Δεν ήμουν στο γραφείο του συντονιστή, ήμουν σε διπλανό. Μπήκα κάποιες φορές να δω πώς πάει η κατάσταση.

«Δεν έκανα υποδείξεις, δεν μου έδιναν αναφορά»

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, τις αποφάσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο λάμβανε η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. «Δεν έκανα και δεν μπορούσα να κάνω υποδείξεις. Τους είπα “δεν θα δέχεστε από κανέναν εντολές και αν δεχτείτε από κάποιον παράγοντα, ας πούμε βουλευτή, δημοσιογράφο, θα τον παραπέμπετε σε εμένα για να χειρίζομαι την κατάσταση”».

  • Πρόεδρος: Εσείς για μια εκτροπή ελικοπτέρου που έγινε από το Μάτι προς τη Motor Oil ενημερωθήκατε;
  • Μάρτυρας: Οχι, δεν το ήξερα. Παρ’ όλα αυτά, αν με ρωτήσετε αν ήταν σωστό ή όχι, θα σας πω πως είναι επιχειρησιακό ζήτημα και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Η διαχείριση γινόταν στο γραφείο του κ. Φωστιέρη, δεν με ενημέρωσαν γι’ αυτό.
  • Πρόεδρος: Σας ρωτάω για το εάν η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε για να ευνοηθεί ένας άνθρωπος εις βάρος απλών πολιτών. Γιατί δεν σας το ανέφεραν; Είστε εκεί για να σας ενημερώνουν…
  • Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, υπήρχε μια βιασύνη. Ο υπουργός δεν ενημερώνεται για όλα τα θέματα, ενημερώνεται για τα σημαντικά.
  • Πρόεδρος: Εσείς δεν τους ρωτήσατε;
  • Μάρτυρας: Την επόμενη ημέρα τούς έψαχνα και καλούνταν στα δικαστήρια. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό τους.
  • Εισαγγελέας: Μετά, που το μάθατε, δεν θα έπρεπε να ζητήσετε τις παραιτήσεις όλων; Για κάτι τόσο βαρύ και τόσο αμφιλεγόμενο που δείχνει μια ανυπακοή τουλάχιστον;
  • Μάρτυρας: Το θέμα των παραιτήσεων είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Εγώ είχα παραιτηθεί πρώτος. Μετά είχαμε μια κατάσταση που έπρεπε να λύσουμε πολλά προβλήματα. Το κυριότερο ήταν το δυσάρεστο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων, που το κάναμε πολύ γρήγορα.
  • Ακροατήριο: Δέκα μέρες κάνατε…

Η εξέταση του κ. Τόσκα συνεχίζεται σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This