Σε απελπισία οι 350 εγκλωβισμένοι στη Δράκεια Πηλίου

Βουνά οι όγκοι λάσπης στον Βόλο

Must Read

Απίστευτες καταστάσεις βιώνουν οι πληγέντες της κακοκαιρίας «Elias» σε Πήλιο και Βόλο. Το οδικό δίκτυο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να περπατούν 10 χλμ. για να προμηθευτούν φαγητό και νερό. Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να φύγουν ούτε από τα σπίτια τους, εξαιτίας μιας γέφυρας που διαλύθηκε.

 

Σε πλήρη απελπισία, ταλαιπωρημένοι και εγκλωβισμένοι, χωρίς καμία πρόσβαση στο οδικό δίκτυο, παραμένουν 350 κάτοικοι στο χωριό Δράκεια, στο Πήλιο, το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Elias», η οποία ισοπέδωσε όσα είχαν απομείνει από τον «Daniel». Μετά το δεύτερο κύμα σφοδρών καιρικών φαινομένων μέσα σε έναν μήνα, ο μοναδικός τρόπος να προσεγγίσει κανείς το χωριό Δράκεια είναι με τα πόδια, μέσα από τα συντρίμμια. Το πηλιορείτικο χωριό βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου και οι κάτοικοι δικαιολογημένα εκφράζουν κραυγή αγωνίας, αφού αγωνιούν για τον ιστορικό τόπο τους, που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε Χάνια και Αγριά. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα είναι το γεγονός ότι οι ντόπιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα οχήματά τους, με συνέπεια καθημερινά να διασχίζουν 10 χιλιόμετρα με τα πόδια μέχρι την Αγριά, ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και νερό και φαγητό. Το χειρότερο δε είναι ότι υπάρχουν οικογένειες που παραμένουν εγκλωβισμένες, ακόμα και στα ίδια τους τα σπίτια, εξαιτίας μιας γέφυρας που διαλύθηκε. Όπως εξηγούν, ο μόνος τρόπος ώστε να φτάσουν στον δρόμο είναι μέσω μιας γκρεμισμένης πλαγιάς.

 

 

«Είμαστε σε απόγνωση. Γκρεμίστηκε το γεφυράκι που οδηγεί προς τα σπίτια μας και κόπηκε οποιαδήποτε πρόσβαση ακόμα και μέσα στο χωριό μας. Εμείς για να φτάσουμε στον δρόμο πρέπει να διασχίσουμε την πλαγιά με τα πόδια και να κρατηθούμε από τα δέντρα» δήλωσε η κυρία Κατερίνα, η οποία στο παρελθόν είχε αποστείλει εξώδικα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κακοτεχνία του έργου, κάτω από το γεφυράκι. Οι φόβοι της τελικά επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο και πλέον η ίδια και ο σύζυγός της μένουν σε μία «κόκκινη» κατοικία που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή να την παρασύρει η πλαγιά από τη διάβρωση και τις ζημιές. Μπροστά τους ένας γκρεμισμένος δρόμος. Στο χωριό υπάρχουν κι άλλα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός σπιτιού το οποίο από την ορμή των χειμάρρων έχει ξεριζωθεί από τα θεμέλιά του και μετακινήθηκε τουλάχιστον μισό μέτρο. «Ηταν περίπου 6 το πρωί. Ξυπνήσαμε από τον έντονο θόρυβο που κάλυπτε την περιοχή. Διαπιστώσαμε ότι ξεριζώνεται κομμάτι της πλαγιάς και μαζί με αυτό και το σπίτι μας. Βγήκαμε έξω άρον άρον για να γλιτώσουμε. Tα καταφέραμε και ζούμε από τύχη. Το σπίτι, όμως, είναι πια έτοιμο να καταρρεύσει. Δηλαδή, με την επόμενη βροχή κανείς δεν γνωρίζει τι συνέπειες θα μετράμε» είπε ο ιδιοκτήτης.

Απόγνωση στο Βόλο, βουνά οι όγκοι λάσπης

Συνεχίζουν να εργάζονται σαν είλωτες οι κάτοικοι του Βόλου για να αποκαταστήσουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους, την ώρα που ακόμα και το πόσιμο νερό είναι ζητούμενο. Τα συνεργεία δεν έχουν σταματήσει λεπτό να εργάζονται για την επαναφορά της κανονικότητας μετά το διπλό χτύπημα από τις κακοκαιρίες. Μεγάλος αγώνας δίνεται στις συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από τα νερά των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου, που ξεχύθηκαν στο Οξυγόνο και στη Νέα Δημητριάδα και «έπνιξαν» ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, σαρώνοντας μέχρι και το κέντρο και όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα στα προάστια του Βόλου, όπου γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η κομβική οδός Ιωλκού, που διαλύθηκε, κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση προς Ανω Βόλο, Ανακασιά, Αηδονοφωλιές, Αγιο Ονούφριο και σε πάμπολλα ακόμη προάστια και γενικά προς το Πήλιο.

Στην παραθαλάσσια κωμόπολη Αγριά οι κάτοικοι βιώνουν την απόλυτη απόγνωση, καθώς δεν έμεινε ούτε ένα σπίτι ανέγγιχτο. Οι όγκοι της λάσπης που συγκεντρώνονται έχουν γίνει βουνά, όπως και οι κατεστραμμένες οικοσκευές. Μια από τα ίδια και στις Αλυκές, όπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις από τα ορμητικά νερά που κατέβηκαν από το Πανόραμα και ξεχύθηκαν από το παρακείμενο ρέμα, το οποίο έσπασε και παρέσυρε τα πάντα. Εξακολουθούν να υπάρχουν στην ίδια περιοχή
δεκάδες σπίτια, από όπου ακόμη δεν έχουν αντληθεί τα νερά ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν μπάζα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Μέγα πρόβλημα υπάρχει με το πόσιμο νερό. Ετσι, συνεχίζεται η διανομή εμφιαλωμένων, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση όλων των περιοχών. Πέρα από τα ακίνητα και τις καταστροφές που έχουν υποστεί, την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, γιατί τα νερά «κατάπιαν» και τα αυτοκίνητά τους. Καινούργια και παλαιότερα οχήματα έχουν
καταστραφεί, ενώ μόλις μικρό ποσοστό ήταν ασφαλισμένο για ζημιές από ακραία
καιρικά φαινόμενα.

Στο μεταξύ, χθες άνοιξαν τα περισσότερα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με ευθύνη του δήμου και με τη διανομή φιαλών με πόσιμο νερό στους μαθητές. Κάποια σχολεία όμως θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Να σημειωθεί πως στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης, δεδομένου ότι ορισμένα σημεία παραμένουν βυθισμένα στα νερά. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων της Hellenic Train Nίκος Λάζου σημειώνει στο thesstoday.gr ότι η επέλαση του «Εlias» πάει πίσω τα έργα στον σιδηρόδρομο, καθώς θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να απορροφηθεί το νερό. «Οι εργασίες θα καθυστερήσουν λίγο, γιατί πρέπει να υποχωρήσει εκ νέου το νερό για να φανεί το μέγεθος της ζημιάς, να γίνει κοστολόγηση, να δοθεί στο υπουργείο και να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι εργασίες» επεξηγεί ο κ. Λάζου.

Οδηγία Λ.Σ. σε κατόχους σκαφών για φερτά υλικά στη θάλασσα

Τοπίο «Αποκάλυψης» η Εύβοια μετά το πέρας της κακοκαιρίας «Elias», η οποία άφησε πίσω της κατεστραμμένες περιουσίες και υποδομές. Οι έντονες βροχοπτώσεις έφεραν μαζί τους λάσπες, μπάζα και φερτά υλικά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις κατέληξαν σε παραλίες και στη θάλασσα, δυσχεραίνοντας το έργο του καθαρισμού και της αποκατάστασης από τα συνεργεία και τους πολίτες. Μάλιστα, τόσο μεγάλος είναι ο όγκος των αντικειμένων που βρίσκονται ακόμα στη θάλασσα, που το Λιμενικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνιστά στους χειριστές σκαφών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως ανέφερε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας, έχουν εντοπιστεί φερτά υλικά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου και του Νότιου Ευβοϊκού, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Γι’ αυτό προτρέπει τους κυβερνήτες των σκαφών και τους καπετάνιους να είναι σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια των πλόων σε αυτές τις περιοχές για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, ενώ απαγόρευσε την κυκλοφορία και αγκυροβολία κάθε είδους σκαφών στην ευρύτερη περιοχή όπου έπεσε το ελικόπτερο στη βόρεια Εύβοια, καθώς και τη διενέργεια κάθε είδους αλιείας, οστρακαλιείας και κατάδυσης σε ακτίνα 500 μέτρων περιμετρικά του σημείου όπου έγινε το δυστύχημα με θύμα τον πιλότο Μιχάλη Λάμπο. Θυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν μηχανήματα των Ομάδων Υποβρυχίων Αποστολών (ΟΥΑ) του Λιμενικού Σώματος, που μαζί με τον Στρατό Ξηράς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απομακρύνουν τη λάσπη και τα φερτά υλικά που έχουν συσσωρευτεί στις παραλίες. Στο μεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες της Εύβοιας, που προσπαθούν να ξαναστήσουν τη ζωή τους μέσα στις λάσπες. Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να κάνουν παρακάμψεις από αγροτικούς δρόμους προκειμένου να μετακινηθούν.

Διαβάστε ακόμα:

Η Νίκη, ο Βενέτης και το «χρυσό» project στον Βόλο

SOS εκπέμπει χωριό στο Πήλιο: Οι κάτοικοι περπατούν 10 χλμ. για νερό και φαγητό! 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This