Εύβοια: Αιολικό πάρκο σε NATURA

Η θέση του εν λόγω σταθμού βρίσκεται μόλις 300 μέτρα εκτός των ορίων της χαρακτηρισμένης περιοχής

Must Read

Πλήθος παρατυπιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας στην αδειοδότηση αιολικού πάρκου στην Κεντρική Εύβοια καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας».

Η θέση του εν λόγω σταθμού βρίσκεται ακριβώς πάνω από το φαράγγι του Μανικάτη ποταμού, μόλις 300 μέτρα εκτός των ορίων περιοχής NATURA και σε απόσταση μικρότερη του 1,5 χιλιομέτρου από ενεργή φωλιά σπιζαετού και εντός των Κρίσιμων Ενδιαιτημάτων τριών ειδών αρπακτικών πουλιών.

Οπως επισημαίνει η Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Νόμος 4014/2011 για τη Βιοποικιλότητα προβλέπει ξεκάθαρα πως για ένα έργο που βρίσκεται εκτός περιοχής NATURA, αλλά είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά την περιοχή, πρέπει να διενεργείται Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και Δέουσα Εκτίμηση των επιπτώσεών του, όμως «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε προφανώς ότι όλα αυτά είναι “περιττή χαρτούρα” για το συγκεκριμένο έργο και κατέληξε στην αδειοδότηση, παρά τις συγκεκριμένες σοβαρές ελλείψεις του φακέλου αδειοδότησης».

Ακόμα χειρότερα, παρόλο που οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, αδιαφόρησαν και όχι μόνο δεν ζήτησαν την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης από την εταιρία του αιολικού, ως όφειλε, αλλά φαίνεται πως δεν συμβουλεύτηκαν ούτε καν το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επείγουσα επιστολή

Το αποτέλεσμα είναι να εκδοθεί άδεια για έναν αιολικό σταθμό που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από ενεργή φωλιά του απειλούμενου -και ιδιαίτερα ευπαθούς σε επιπτώσεις από ανεμογεννήτριες- σπιζαετού, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή αξιολόγηση των επιπτώσεών του στο συγκεκριμένο είδος και χωρίς καν να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη γι’ αυτό στην απόφαση αδειοδότησης. Λόγω όλης αυτής της παράτυπης μεθόδευσης, η Ορνιθολογική Εταιρεία με επείγουσα επιστολή προς το υπουργείο ζητάει την άμεση παρέμβασή του ώστε να ανακληθεί η άδεια του έργου, όπως υπάρχει δυνατότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το συγκεκριμένο έργο είναι προϊόν κατάτμησης ενιαίου έργου, αφού ένας ακόμη υπό αξιολόγηση αιολικός σταθμός που απέχει μόλις 500 μέτρα ανήκει σε εταιρία με κοινή έδρα με αυτή του επίμαχου πάρκου, ενώ στη διοίκηση και των δύο εταιριών εμφανίζεται το ίδιο φυσικό πρόσωπο, στοιχεία που μπορεί εύκολα κανείς να αντλήσει από το Γενικό Μητρώο επιχειρήσεων.

Το ενιαίο έργο έχει συνολική ισχύ 50 MW και θα ανέβαινε αδειοδοτική κατηγορία, οπότε θα έπρεπε να αξιολογηθεί απευθείας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This