Για «τσουχτερό» κρύο το Σαββατοκύριακο προειδοποιεί ο Γιώργος Τσατραφύλλιας

Must Read

Μια γερή δόση χειμώνα θα πάρουμε από αύριο καθώς στο πλαίσιο της κακοκαιρίας εξπρές αναμένεται σημαντική «βουτιά» της θερμοκρασίας όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και στην Αθήνα!

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, o μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για «τσουχτερό» κρύο με τον «υδράργυρο» να «αγγίζει» μέχρι τους 5 και 7 βαθμούς Κελσίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα το πρωί της Κυριακής

Χαμηλές θερμοκρασίες θα βιώσουν και οι κάτοικοι στην Πάτρα με τους 9 βαθμούς αλλά και στα Ιωάννινα όπου το θερμόμετρο θα πέσει το πρωί της Κυριακής στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Καλησπέρα! Αντιλαμβάνομαι ότι το άκουσμα πιθανόν χιονοπτώσεων υποσκελίζει οποιαδήποτε άλλη είδηση ωστόσο η επικείμενη κακοκαιρία ειναι σημαντική για τους ΑΝΕΜΟΥΣ και την πτώση της ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν πρέπει να επιδείξουμε το επόμενο 48ώρο στους βορειοδυτικούς ανέμους που σε ορισμένες περιπτώσεις θα δημιουργήσουν τοπικές θύελλες. Οι ριπές τους ίσως ξεπεράσουν τα 100 Km/h!

Μεγάλη προσοχή κυρίως στα νησιά μας και σε όλες σχεδόν τις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές, επίσης και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Σε ό,τι αφορά την πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα είναι εντυπωσιακή (πάνω από 10 βαθμούς) ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα θερμοκρασίας νωρίς το πρωί σήμερα και την Κυριακή».


μεταβολή του καιρού ξεκινά από σήμερα Παρασκευή, με το Σαββατοκύριακο να προβλέπεται… χειμωνιάτικο, με θυελλώδεις ανέμους, βοριάδες, αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, αυτή η «πρόβα» χειμώνα, θα διαρκέσει λίγα 24ωρα, καθώς από Δευτέρα, η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι.

Ο μετεωρολόγος συνιστά προσοχή λόγω των πολύ θυελλωδών βοριάδων, που θα είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα αυτής της μεταβολής και η οποία, όπως αναφέρει, πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο.

Η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στις 16-11-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία:

Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου, το Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια και την Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα πολύ νωρίς το πρωί στη Θράκη.

Και χιόνια στα ορεινά!

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/EAA, η αλλαγή του καιρού θα ξεκινά σήμερα από τα βορειοδυτικά, με τοπικές βροχές, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας βροχές θα εκδηλωθούν και σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και τις βραδινές ώρες σε τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Το βράδυ επίσης θα χιονίσει σε ορεινά τμήματα της βόρειας χώρας.

.

Τη νύχτα προς Σάββατο, το meteo αναφέρει ότι τα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Τα κυριότερα ωστόσο χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι η επικράτηση πολύ ενισχυμένων βορειοδυτικών ανέμων και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας το προσεχές διήμερο.

Σε ότι αφορά το Σάββατο, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη βορειοανατολική χώρα, στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και δευτερευόντως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ενώ πρόσκαιρες βροχές θα εκδηλωθούν κατά τόπους και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο. Ενισχυμένοι θα είναι επίσης οι άνεμοι σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και στον Κορινθιακό (Χάρτης 1).

Χάρτης 1. Πρόγνωση μέγιστης μέσης έντασης ανέμων σε μποφόρ το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023. Εμφανίζονται μόνο οι τιμές άνω των 6 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι η αναφορά γίνεται στις μέσες εντάσεις ανέμου και ότι κατά τόπους αναμένονται ριπές άνω των 80κm/h. Αισθητή θα είναι η πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών σε σχέση με την Παρασκευή 17/11 (Χάρτης 2).

Χάρτης 2. Εκτιμώμενη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023.

Για την Κυριακή, το meteo αναφέρει ότι οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου ο καιρός μέχρι το βράδυ θα βελτιωθεί.

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω αισθητή πτώση (Χάρτης 3).

Χάρτης 3. Εκτιμώμενη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This