Τα ερειπωμένα προσφυγικά στο Νέο Κόσμο…

Εικόνες θλίψης

Must Read

Βλέποντας τις εικόνες κάποιος αναρωτιέται εύλογα αν βρίσκεται εντός κέντρου Αθήνας ή κάπου παραέξω… Σε κάποια από τις εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο όσο και αν φαίνεται περίεργο οι φωτογραφίες που αντικρύζουμε είναι από τα Προσφυγικά όχι στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά στον Νέο Κόσμο!

Σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από το κέντρο της πρωτεύουσας, μία περιοχή αφημένη στο έλεος, με τις συνθήκες παραπάνω από άθλιες και το σκηνικό να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Και να πει κανείς πως επηρέασαν οι μολότοφ που εκτοξεύονται (στην γέφυρα Λαγουμιτζή) από… διάφορους «εθιμοτυπικά» κατά την Ανάσταση; Δύσκολο. Γιατί δεν είναι ακριβώς σε εκείνο το σημείο της περιοχής τα ερειπωμένα κτίσματα. Ήρωας πραγματικός όποιος πιθανόν να διαμένει ακόμη στο μέρος αυτό που κουβαλά στην πλάτη του μία μακρά ιστορία…

Θυμίζουμε, η περιοχή του Νέου Κόσμου είναι ταυτισμένη στην σύγχρονη ιστορία της πόλης με την εγκατάσταση προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στο Νέο Κόσμο ή στου Δουργούτη, όπως το λένε οι παλιοί, ήρθαν κάποτε κύματα από χιλιάδες οικογένειες ελληνορθόδοξων αλλά κυρίως Αρμενίων προσφύγων. Λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασής τους η κατασκευή μόνιμων κατοικιών καθυστέρησε σημαντικά, με αποτέλεσμα οι πρώτες κιόλας οικογένειες που κατέφθασαν εκεί να μένουν κάτω από τραγικές συνθήκες σε συγκροτήματα παραπηγμάτων…

Το τότε με το τώρα βέβαια ως εικόνα και μόνο πόσο να απέχει. Πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη με τις ευθύνες να γίνονται… μπαλάκι του τένις. Ένα μέρος που η λέξη αναβάθμιση για τους αρμόδιους είναι άγνωστη. Καμένα κα αναποδογυρισμένα αμάξια, κτιρία ετοιμόρροπα, η παραβατικότητα και η παρανομία να οργιάζουν, πλήρης απαξίωση, με τα στιγμιότυπα να φέρνουν μόνο θλίψη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This