Β. Αμοιρίδης για σκόνη: «Έχουμε σχεδόν δεκαπλάσιες με εικοσαπλάσιες συγκεντρώσεις»

Must Read

Την ανησυχητικά υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στη χώρα για την ανθρώπινη υγεία υπογράμμισε ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής Ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παραπέμποντας τους πολίτες στις οδηγίες που έχει δώσει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

«Η μέτρηση ακόμα και με τις δικές μας διατάξεις πολλές φορές αποτυγχάνουν να δουν τέτοια μεγάλα επεισόδια. Αυτό ισχύει τόσο για τις μετρήσεις που κάνουμε σε μικρογραμμάρια που είναι σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και το εισπνεύσιμο κλάσμα σωματιδίων όσο και με τους δορυφόρους», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Για παράδειγμα, είναι σε επίπεδο κορεσμού η μέτρηση, που σημαίνει ότι έχουμε σχεδόν δεκαπλάσιες με εικοσαπλάσιες συγκεντρώσεις απ’ ό, τι έχουμε κατά μέσο όρο στις περιοχές που συζητούμε».

«Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε μετεωρολογικά την άνοιξη»

Ο ίδιος εξήγησε πως συμβαίνει συχνά αυτό το φαινόμενο, δεδομένου ότι ζούμε σε μια χώρα που είναι κοντά στην έρημο Σαχάρα. «Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε μετεωρολογικά την άνοιξη. Δεν παρατηρείται ακόμη κάποια ιδιαίτερη αύξηση της συχνότητας ή της έντασης των φαινομένων, επομένως είναι κάτι το οποίο το θεωρούμε ακόμη μέσα σε μια φυσιολογική ροή και όπως τη γνωρίζαμε από τα αρχαία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμοιρίδης επεσήμανε πως σε πειράματα που διενεργεί το Αστεροσκοπείο σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους μελετάται πώς ακριβώς «ταξιδεύει» αυτή η σκόνη και δε χάνεται στη πορεία, ενώ έκανε σαφές πως εντοπίζεται ακόμα και στα Μπαρμπέιντος, που σημαίνει 5000 χιλιόμετρα μακριά.

Τέλος, ο ίδιος εκτίμησε πως δεδομένου ότι κινείται ανατολικά, το μεσημέρι ουσιαστικά θα τη δούμε να υποχωρεί και σταδιακά θα απομακρυνθεί εντελώς. «Από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ίσως μετά την Πέμπτη το βράδυ θα έχει υποχωρήσει και θα έχει μεταφερθεί το φαινόμενο στην Τουρκία», κατέληξε ο διευθυντής Ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This