Προ των πυλών το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» – Τι εξηγούν Μαρουσάκης και Κολυδάς για το φαινόμενο

Must Read

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα πλήξει τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, έρχεται καιρική αστάθεια, με ψυχρές αέριες μάζες.

«Ειδικότερα, το Σάββατο θα μας προσεγγίσουν ψυχρότερες αέριες μάζες, οι ”ψυχρές λίμνες”. Θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο βορειοδυτικό Αιγαίο κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος μετεωρολόγος και συνέχισε:

«Την Κυριακή το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει ίδιο με βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και βορειοδυτικό Αιγαίο ενώ η αστάθεια θα συνεχίσει και στην αρχή της άλλης εβδομάδας με την θερμοκρασία να πέφτει και να φτάνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή».

Τι είναι το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης

Από την πλευρά του, ο διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης και γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό.

«Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας από την Τρίτη 21/5 μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο “καιρός της Ψυχρής Λίμνης “ που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας εντυπωσιάσει ο τίτλος αλλά και ο καιρός να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- …μούσκεμα, επεσήμανε ο κ. Κολυδάς και προσέθεσε:

«Σήμερα θα εξηγήσουμε με λίγα λόγια γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό και τι είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης. Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu , CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης που η διαδικασία δημιουργίας του περιγράφεται στο βίντεο που ακολουθεί».

«Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων»

Ο ίδιος σημείωσε πως ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» αποτελεί μετάφραση του όρου «Cold Pool» (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”).  «Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει τις μέσες στάθμες της τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών», σημείωσε και συνέχισε:

«Όσο καλοκαιριάζει ο αίτιο ανύψωσης των θερμών και υγρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος είναι κυρίως η θέρμανση του εδάφους κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό, επομένως ανεβαίνει με επιτάχυνση αν βρεθεί σε ψυχρό περιβάλλον, όπως κατά την παρουσία μιας Ψυχρής Λίμνης. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε οτι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This