Υποστελεχωμένα τα νησιά μία «ανάσα» πριν από την σεζόν – Νοσοκομεία χωρίς τις βασικές ειδικότητες

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν οι θέσεις υγειονομικών στα νησιά μας», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Must Read

Μία «ανάσα» έμεινε για την τουριστική σεζόν και τα νησιά παραμένουν βαθιά υποστελεχωμένα, με το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό να μην επαρκεί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

«Η άρνηση των γιατρών να υπηρετήσουν στα νησιά σχετίζεται με τα δυσθεώρητα ενοίκια των σπιτιών», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος παρουσιάζει με αριθμούς την εικόνα των τραγικών ελλείψεων και της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας, αλλά και στα νησιά.

«Γιατί εκπλήσσονται κάποιοι με το ύψος του ενοικίου ενός σπιτιού σε ένα νησί όπως η Σκιάθος όταν άκουσαν για 2.500 ευρώ το μήνα; Πόσο πίστευαν ότι κάνει το ενοίκιο για ένα μήνα στη Σκιάθο και σε κάθε νησί, το καλοκαίρι όταν τα σπίτια νοικιάζονται με την ημέρα και κοστίζουν 80 με 100 ευρώ; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν οι θέσεις υγειονομικών στα νησιά μας με αυτούς τους μισθούς. Γιατρό με 1.850 ευρώ μισθό, νοσηλευτή ή διασώστη με 800 ευρώ μισθό δεν βρίσκεις για τα νησιά», σχολιάζει και επισημαίνει στη συνέχεια:

«Αεροπλάνο χρειάζεται για να επισκεφθεί το σπίτι του και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Μόνο που στη Κύπρο ο γιατρός λαμβάνει 80.000 ευρώ μισθό το χρόνο, ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ μισθό το χρόνο. Ταυτόχρονα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν να μείνουν εδώ;».

Η κατάσταση στα νησιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, στο Νοσοκομείο Νάξου υπηρετεί ένας ακτινολόγος με μετακίνηση και θέλει να φύγει και αυτός, ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος.Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λειτουργεί 15 ημέρες το μήνα και τις υπόλοιπες είναι κλειστό, ενώ οι μαστογραφίες πραγματοποιούνται εκεί, αλλά η διάγνωση γίνεται σε άλλο νοσοκομείο. Τέλος, υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γυναικολόγος κι ένας με μετακίνηση.

Την ίδια ώρα, αρκετές ελλείψεις παρατηρούνται και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης. Μπορεί να είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας και συχνά αποθεώνεται, όμως στην πραγματικότητα καταγράφονται αρκετά προβλήματα. Συγκεκριμένα, δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας μικροβιολόγος και υπάρχει ένας γενικός γιατρός, ένας καρδιολόγος, ένας ακτινολόγος με μετακίνηση, ένας παιδίατρος και κανένας νευρολόγος.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Κέντρο Υγείας Τήνου, το οποίο λειτουργεί χωρίς παθολόγο. Στην πραγματικότητα υπηρετούν δύο γιατροί, ένας παιδίατρος κι ένας μικροβιολόγος. Ως εκ τούτου, τα παθολογικά περιστατικά τα βλέπει η παιδίατρος, ενώ έρχεται με μετακίνηση ένας ορθοπεδικός με μπλοκάκι και βλέπει τακτικά περιστατικά. Για τα έκτακτα πληρώνεται από τους ασθενείς. Ασθενοφόρο υπάρχει ένα ανά βάρδια όπως και στα άλλα νησιά. «Που είναι τα δύο που δεσμεύτηκαν πέρυσι;», σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς το δεύτερο ασθενοφόρο κάνει λιγοστές βάρδιες.

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο της Σύρου, που είναι σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, επικρατεί το αλαλούμ. Στα επείγοντα δεν υπάρχει κανένας γιατρός από τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις και υπηρετεί μόνο ένας Γενικός Ιατρός. Στη παθολογική κλινική από τις πέντε προβλεπόμενες θέσεις παθολόγων έχουν απομείνει δύο και μία με παράταση. Σε ό,τι αφορά στους καρδιολόγους, υπηρετεί μόνο ένας ενώ υπάρχουν τέσσερις θέσεις κι ένας σε παράταση, ενώ συνεπικουρεί και ένας καρδιολόγος της ΜΑΦ. Αναισθησιολόγοι από τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν δύο και βοηθάει και η Διευθύντρια της ΜΑΦ.
Τέλος, δεν υπηρετεί κανείς ψυχίατρος ή νευρολόγος, ενώ από τις τρεις θέσεις νεφρολόγων, υπηρετεί μόνο ένας κι ένας σε παράταση.

Απελπιστική είναι η κατάσταση και στην Αμοργό, όπου υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος και τέσσερις νοσηλεύτριες, ενώ στην Ίο υπάρχουν γιατροί, αλλά όχι νοσηλευτές και διασώστες. Υπηρετούν μόνο δύο νοσηλευτές και τρεις διασώστες, ενώ πολλές βάρδιες παραμένουν ακάλυπτες από νοσηλευτικό και ασθενοφόρο. Την ίδια ώρα στην Μήλο υπάρχουν τέσσερις γενικοί ιατροί κι ένας ορθοπεδικός, ενώ δεν υπάρχει ούτε παιδίατρος, ούτε καρδιολόγος. Υπηρετούν έξι νοσηλευτές, με συνέπεια να μην βγαίνουν οι βάρδιες, ενώ υπάρχουν μόνο τρεις διασώστες για όλες τις βάρδιες.

Το σκηνικό παραμένει ίδιο και στην Άνδρο, όπου υπηρετεί ένας παιδίατρος, ένας γενικός γιατρός, ένας ακτινολόγος κι ένας παθολόγος. Οι νοσηλευτές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού -κυριολεκτικά- ενώ δεν υπάρχει μικροβιολόγος.

Σε ό,τι αφορά στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, υπάρχουν μόλις δύο παθολόγοι, ενώ μεγάλο ζήτημα έχει προκύψει τελευταία με το ογκολογικό τμήμα που λειτουργούσε και στο παλαιό νοσοκομείο πριν το έτος 2010. Πλέον, απεβίωσε η μοναδική ογκολόγος και έμεινε το ογκολογικό τμήμα μόνο με μια παθολόγο που συνεπικουρεί, ενώ για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς μετακινείται ογκολόγος από άλλα νοσοκομεία. Όμως υπάρχουν κενές ημέρες με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλει το σωματείο την απίστευτη ταλαιπωρία και τα έξοδα των ασθενών με καρκίνο να αναζητούν εκτός νησιού σε άλλα νοσοκομεία της χώρας τη θεραπεία τους.

Τραγική παραμένει η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Κυθήρων, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς μικροβιολόγο, με ένα χειρουργό, ένα παιδιατρο κι έναν καρδιολόγο. Παρόμοια είναι και η εικόνα που συναντούν οι ασθενείς στην Κω, αφού γίνονται προκηρύξεις γιατρών, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου, δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος στο νοσοκομείο, αλλά  μονάδα ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος κι ένας ακτινολόγος.

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού καταγράφονται και στο Νοσοκομείο της Λευκάδας ειδικά στον χειρουργικό τομέα. Συγκεκριμένα, υπηρετούν δύο χειρουργοί και ένας με μπλοκάκι, ένας αναισθησιολόγος και ένας με μπλοκάκι. Ως αποτέλεσμα, γίνονται μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, ενώ πηρετούν μόνο δύο νεφρολόγοι. Μάλιστα, το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί και τα περιστατικά του νοσοκομείου Πρέβεζας λόγω σοβαρότατων ελλείψεων ιατρών που αντιμετωπίζει.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς που πλήττεται από σοβαρές ελλείψεις παθολόγων. Από τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί ένας γιατρός, ακόμη ένας με μπλοκάκι και ένας με μετακίνηση. Παράλληλα, υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος, ενώ προβλέπονται τέσσερις θέσεις, ενώ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων δεν υπηρετεί κανένας.

Τέλος, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έχει ξεμείνει με δύο ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν εφημερίες και δύο αγροτικούς για 60.000 πληθυσμό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει ασφάλεια στις εφημερείες, ενώ όταν χρειασθεί διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, το Κέντρο Υγείας για πολλές ώρες δεν καλύπτεται από γιατρό. «Πως θα εξετάζονται οι ασθενείς το πρωί, ποιος θα κάνει συνταγογραφηση, ποιος θα εκδίδει πιστοποιητικά υγείας τα οποία για να εκδοθούν χρειάζεται η ακτινογραφία να διαγνωσθεί από το νοσοκομείο Βόλου και κάνει 10 ημέρες», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This