Κρήτη: Έριδες για τα σταυροπηγιακά μοναστήρια

Το πλούσιο παρασκήνιο, οι βλέψεις για τον οικουμενικό θρόνο, η διαχείριση των οικονομικών των μητροπόλεων και ο πόλεμος του Α. Διαματάρη με τη Μονή Τζαγκαρόλων για τα έξοδα της κόρης του. «Μέχρι τις ευρωεκλογές δεν μπλεκόμαστε στην υπόθεση» τονίζει ο πρωθυπουργός

Must Read

Μα, πώς ξύπνησαν καλοκαιριάτικα οι Κρήτες και αποφάσισαν να στείλουν τελεσίγραφα στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα σταυροπήγια μοναστήρια τους; Αυτό αναρωτιούνται τις τελευταίες εβδομάδες όσοι δεν παρακολουθούν στενά τις εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Το ζήτημα δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε ο θόρυβος προέκυψε από το πουθενά.

Ας πάρουμε πρώτα τα δεδομένα: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιδίωκε πάντα να έχει περισσότερο λόγο στα σταυροπήγια μοναστήρια. Πολύ περισσότερο εντός της Εκκλησίας της Κρήτης. Λόγο σίγουρα πνευματικό (μνημόνευση) αλλά και διοικητικό. Λόγος στη διοίκηση σημαίνει πώς αξιοποιούν την περιουσία τους, έμψυχο υλικό κ.ά.

Από την άλλη, οι Κρητικοί επικαλούνται τους περιορισμούς που προβλέπει ο ελληνικός νόμος. Ο καταστατικός τους χάρτης, με λίγα λόγια, τους επιβάλλει να έχουν το αυτοδιοίκητο. «Ναι, να σε μνημονεύουμε, ναι, να σε τιμούμε, όμως δεν σου δίνουμε τα κλειδιά» λένε οι μητροπολίτες της Κρήτης.

Όχι όλοι, βέβαια. Υπάρχουν ομάδες και ομάδες. Οι έριδες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα έχουν και συνέχεια. Γιατί έχουν και πλούσιο παρασκήνιο, που δεν έχει να κάνει με την ουσία της υπόθεσης. Αφορά κυρίως τις βλέψεις για τον οικουμενικό θρόνο, τη διαχείριση των οικονομικών των μητροπόλεων και έναν… γάμο!

Γάμος με χρέη

Το Πατριαρχείο έχει, πληροφορούμαι, μια δυσφορία για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, γιατί επέτρεψε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η υπόθεση ανακινήθηκε, λένε στο Πατριαρχείο, από τα μέσα ενημέρωσης του πάλαι ποτέ ένδοξου μέλους της ελληνικής κυβέρνησης Αντ. Διαματάρη.

Ο Αντ. Διαματάρης άρχισε τον πόλεμο με τον ηγούμενο της Μονής Τζαγκαρόλων, Επίσκοπο Δορυλαίου Δαμασκηνό, όχι για τα σταυροπήγια, αλλά για τα… χρέη του γάμου της κόρης του!

Όπως διαβεβαιώνουν κρητικές γλώσσες, τον Σεπτέμβριο του ’21 ο κ. Διαματάρης πάντρεψε την κόρη του στα Χανιά, παρουσία όλου του καλού κόσμου (Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και λοιποί συγγενείς και φίλοι).

Τον αρραβώνα τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος και τον γάμο ο Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Και αφού χώνεψαν τα κουφέτα, προέκυψε ένα σεβαστό γαμήλιο χρέος, που καταλογίστηκε στην πατριαρχική Μονή Τζαγκαρόλων. Όταν ο ηγούμενος, Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός ζήτησε από τον Αντ. Διαματάρη να πληρώσει για τα έξοδα της θυγατρός, ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του ηγουμένου και του Πατριαρχείου.

Με πρόσχημα τα σταυροπήγια, ο Διαματάρης, λένε, έχει προσδεθεί στο άρμα του Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου Δαμασκηνού και κατέστρωσαν πλάνο φέτος το Πάσχα που το πέρασαν μαζί. Στο ίδιο πνεύμα (υπέρ των θέσεων της Κρήτης και κατά του Πατριάρχη) κινούνται οι μητροπολίτες Κισσάμου Αμφιλόχιος και Αρκαλοχωρίου Ανδρέας.

Πρόσωπα που ναι μεν συνδέονται πνευματικά με τον Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, αλλά δεν κάνει κάτι να τους περιορίσει την γκρίνια. Παρασκηνιακές κινήσεις στην υπόθεση φέρεται ότι κάνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.

Η υπόθεση έχει πολύ μέλλον και με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Πατριάρχη, που προσώρας δεν θέλει να σηκώσει τους τόνους. Το ίδιο έχει διαμηνύσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει στείλει το μήνυμα προς όλες τις πλευρές: «Μέχρι τις ευρωεκλογές δεν μπλεκόμαστε στην υπόθεση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This