Θεσσαλία και Έβρος: Παρατείνονται οι προθεσμίες ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν

Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις

Must Read

Παρατείνεται έως 21η Ιουνίου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση επιχειρήσεων που υπέστησαν οικονομικές απώλειες, σε περιοχές της Θεσσαλίας. Που παράλληλα επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023.

Αυτό προβλέπουν κοινές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν (ΦΕΚ Β’ 3080), κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όσον αφορά το ειδικό σχήμα ενίσχυσης για την Θεσσαλία, αυτό εμπλουτίζεται με την προσθήκη επιπλέον Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στους επιλέξιμους κλάδους, καθώς και την περιοχή της νήσου Σκιάθου για το υπο-σχήμα ενίσχυσης των κλάδων της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων.

Το σχήμα ενίσχυσης για την Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπο-σχήματα:

Επιχειρήσεις – πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων – που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον Δήμο Παλαμά και στον Δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549 και Β΄3080).

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα μεταφοράς επιβατών και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549 και Β΄3080).

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα καταλυμάτων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων των τομέων αλιείας και εμπορίας αλιευμάτων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549 και Β΄3080).

Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

Τα σχήματα ενίσχυσης θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση η οποία παρατείνεται ως και την 21η Ιουνίου 2024 και αφορά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη δεύτερη φάση η οποία θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε κάθε καθεστώς ενίσχυσης, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν στην δεύτερη φάση, με επόμενη απόφαση, η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Συνεπώς, η πλατφόρμα “mybusinesssupport” η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ, για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, θα παραμείνει ανοιχτή ως την 21η Ιουνίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This