Μία ζοφερή πραγματικότητα βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των Κυθήρων, καθώς το νοσοκομείο του νησιού αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την εγκατάλειψη της νησιωτικής υγειονομικής περίθαλψης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού και τη σποραδική υποστήριξη από ιδιώτες γιατρούς, η έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων και εξοπλισμού καθιστά την πρόσβαση στη δημόσια υγεία επισφαλή και πολλές φορές επικίνδυνη. Από τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και παθολόγους, μέχρι το γεγονός ότι κανένα παιδί δεν γεννιέται πια στο νησί, το νοσοκομείο των Κυθήρων λειτουργεί στα όρια της επιβίωσης, ενώ οι κάτοικοι εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις διακομιδές προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κυθήρων, όπου διαπίστωσε ότι παρά το γεγονός ότι έχει πολύ καλό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, έχει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, όπως όλες οι υγειονομικές μονάδες των νησιών στην χώρα μας.
«Οι κάτοικοι βρίσκονται στη κυριολεξία στο έλεος του Θεού και των διακομιδών. Γιατί εκτός των σοβαρών ελλείψεων στο νοσοκομείο απουσιάζει και ο ιδιωτικός τομέας», τονίζει ο κ.Γιαννάκος, εξηγώντας πως σποραδικά δυο ημέρες το μήνα πηγαίνουν στο νησί κάποιοι ιδιώτες γιατροί και κάνουν ιατρεία, όπως παιδίατρος, παθολόγος, ουρολόγος, νευρολόγος.
Ο ίδιος επισημαίνει πως δεν υπάρχει ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο νησί και όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται στο νοσοκομείο Κυθήρων. «Κανένα από τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο δεν έχει γεννηθεί στο νησί. Όλα σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας. Εν αντιθέσει με τους μεγαλύτερους που λένε ότι όλοι γεννήθηκαν στο νησί», σημειώνει, ενώ εξηγεί πως στο νησί δεν υπάρχει ούτε γυναικολόγος ούτε μαία.
«Στις 25 Φεβρουαρίου έγινε ένας έκτακτος τοκετός, που είχε χρόνια να γίνει, γυναίκας που δεν πρόλαβε να πάει Αθήνα. Έγινε από τη νοσηλεύτρια και με τηλεφωνικές οδηγίες που ελάμβανε αγροτικός γιατρός από γυναικολόγο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Θα πέθαινε αν δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να τον διασωληνώσει»
Μάλιστα, ανέφερε μία περίπτωση κατά την οποία νεαρός σώθηκε από σοβαρό τροχαίο από τον αναισθησιολόγο που ήταν έτοιμος να φύγει πριν από το Πάσχα. «Θα πέθαινε λένε αν δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να τον διασωληνώσει και να χειρουργηθεί από το μοναδικό χειρουργό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Αφού σταθεροποιήθηκε, έγινε η αεροδιακομιδή του στο Ηράκλειο», περιγράφει.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν παραλείπει να τονίσει πως το νοσοκομείο Κυθήρων ήταν δύο χρόνια χωρίς αναισθησιολόγο. Ο αναισθησιολόγος που ήρθε πρόσφατα επρόκειτο να μετακινηθεί στο νοσοκομείο στη Σάμο. «Ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και φορείς και σταμάτησαν τη μετακίνησή του. Έτσι σώθηκε το παλικάρι», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ που μίλησε με κατοίκους και εργαζομένους στο νοσοκομείο του νησιού.
Ωστόσο τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν έχει ούτε παθολόγο. Όταν ο γενικός ιατρός λείπει σε άδεια, τους παθολογικούς ασθενείς βλέπουν ο καρδιολόγος, οι αγροτικοί ιατροί και οι νοσηλεύτριες.
Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν μόνο 10 υπάλληλοι της νοσηλευτικής υπηρεσίας για να κάνουν βάρδιες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ δεν υπάρχει πληροφορικάριος στο νοσοκομείο για την τεχνική υπηρεσία. «Έτσι, το νοσοκομείο του νησιού έχει από ειδικευμένους γιατρούς έναν αναισθησιολόγο, έναν χειρουργό, έναν παιδίατρο, έναν γενικό γιατρό, έναν καρδιολόγο, έναν μικροβιολόγο και έναν ακτινολόγο», αναφέρει και καταλήγει:
«Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί κανένα από τα δύο αγροτικά ιατρεία του νησιού, καθώς μετακινήθηκαν οι αγροτικοί γιατροί. Όλοι οι ασθενείς. ακόμη και για συνταγογράφηση πάνε στο νοσοκομείο. Έχουν πρόβλημα και με τα οχήματα. Είναι δύο ασθενοφόρα του νοσοκομείου, το ένα είναι μονίμως χαλασμένο. Χρειάζονται ένα ακόμη για να καλύπτουν τυχόν διπλή ταυτόχρονη διακομιδή».