Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να καταγγέλλουν την αδυναμία διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος από τον νυν Πρύτανη, Παναγιώτη Καλδή. Με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, περιγράφουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, κάνοντας λόγο για τεράστιες παραλείψεις.
Σε βάρος του Πρύτανη έχει ήδη κατατεθεί πρόταση μομφής από τα εν λόγω μέλη, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ίδιος, ζητώντας την ανατροπή της απόφασης παύσης του. Αυτό σημαίνει πως, μέχρι να ληφθεί απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο, παραμένει στη θέση του, συνεχίζοντας να δεσμεύει το Ίδρυμα μέσα από τις ενέργειες ή τις παραλείψεις του.
Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης της πράξης παύσης του, την οποία έχει υποβάλει στο ΣτΕ ο Πρύτανης Παναγιώτης Καλδής, η πλειονότητα των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας δράσης.
Σε επιστολή που απέστειλαν τα έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΔΑ στην Σοφία Ζαχαράκη, εκφράζουν τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν εμπιστοσύνη στον νυν Πρύτανη, τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά μέλη του οργάνου. Στην επιστολή αυτή αναλύουν αναλυτικά τις αιτίες της στάσης τους, επικαλούμενοι σοβαρές δυσλειτουργίες και παρατυπίες που παρατηρήθηκαν κατά την άσκηση των διοικητικών του καθηκόντων.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτη Καλδή, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα οποία τον κατηγορούν για τη διάπραξη μη σύννομων ενεργειών, καθώς και για συνεχείς, εκούσιες παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλαν έξι από τα εννέα μέλη του ΣΔ προς την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Πρύτανης φέρεται να εφαρμόζει πρακτικές κωλυσιεργίας, να αλλοιώνει το περιεχόμενο των πρακτικών των συνεδριάσεων του οργάνου και να τα αναρτά χωρίς την προηγούμενη έγκρισή τους από το Συμβούλιο. Επιπλέον, του καταλογίζεται παραβίαση βασικών διαδικαστικών κανόνων, όπως η τήρηση της απαρτίας και η ορθή λήψη αποφάσεων, καθώς και άρνηση παροχής νομικής υποστήριξης προς τα μέλη του οργάνου.
Κεντρικό σημείο των καταγγελιών αποτελεί ο διαγωνισμός για την αγορά ακινήτου ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μετατροπή του σε Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό. Τα μέλη του ΣΔ κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες, τονίζοντας ότι ενώ ζητήθηκε η ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, το αίτημα αγνοήθηκε. Παρόμοια στάση καταγράφηκε και σε σχέση με το αίτημα γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας για τη ματαίωση της διαδικασίας, το οποίο επίσης δεν προχώρησε.
Η στάση αυτή, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, δεν περιορίζεται μόνο σε θεσμικές δυσλειτουργίες, αλλά θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δυνατότητα του ΣΔ να επιτελέσει τον εποπτικό του ρόλο, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια χρηματοδότησης για το Πανεπιστήμιο, λόγω ευθυνών που αποδίδονται προσωπικά στον κ. Καλδή.
Παρόμοια αδιαφάνεια καταγγέλλεται και στον χειρισμό διαγωνισμού που αφορά την καθαριότητα των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Παρά το γεγονός ότι έξι από τα εννέα μέλη του ΣΔ είχαν δηλώσει ρητά αποχή από τη σχετική απόφαση, ο Πρύτανης προχώρησε στη δημοσίευση της απόφασης στη Διαύγεια, αλλοιώνοντας το περιεχόμενο της συνεδρίασης.
Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται στην επιστολή και για τη γενικότερη στάση του Πρύτανη, την οποία χαρακτηρίζουν αυταρχική. Όπως καταγγέλλουν, ο κ. Καλδής φέρεται να ασκεί ψυχολογική πίεση στα μέλη του ΣΔ μέσω άμεσων ή έμμεσων απειλών για παραπομπή τους σε δικαστικές ή πειθαρχικές διαδικασίες, καλλιεργώντας κλίμα φόβου και πλήττοντας την ανεξαρτησία τους κατά τη λήψη αποφάσεων. Η πρακτική αυτή, όπως επισημαίνουν, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές δημοκρατικής λειτουργίας που οφείλει να διέπει τα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου.
Η επιστολή
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Δυστυχώς, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η λειτουργία του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει φαλκιδευτεί ανεπανόρθωτα από μη σύννομες πράξεις και συνεχείς εκούσιες παραλείψεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Όπως ήδη γνωρίζετε, στις 31.07.2024, έξι (6) μέλη του ΣΔ του ΠΑΔΑ, δυνάμει του άρθρου 14.3 του Ν. 4957/2022, καταθέσαμε, για μια σειρά από σπουδαίους λόγους, πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Πρύτανη Παναγιώτη Καλδή. Η καταφυγή μας σε πρόταση δυσπιστίας (ως έσχατο μέσο) υπαγορεύτηκε από τη διαρκή και συστηματική παραβίαση του Ν. 4957/2022 εκ μέρους του κ. Καλδή, καθώς -μεταξύ άλλων- δεν μεριμνούσε για την ορθή τήρηση των διαδικασιών και την προσήκουσα υλοποίηση των αποφάσεων του ΣΔ, δεν ενημέρωνε εγκαίρως και προσηκόντως το όργανο για τις ενέργειές του, δεν ανταποκρινόταν ως όφειλε στα αιτήματα των μελών του ΣΔ, απαξίωνε εν ολίγοις το ΣΔ τόσο δια των πράξεών του, όσο και εν γένει μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων του.
Βέβαια ο κ. Καλδής σε αναμονή της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης που άσκησε κατά της πράξης παύσης του, και μέχρι τη δημοσίευση οριστικής απόφασης από το ΣτΕ, παραμένει στη θέση του Πρύτανη του ΠΑΔΑ κατόπιν της έκδοσης της υπ. αριθ. 141/2024 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
Με την παρούσα αναφορά σας ενημερώνουμε ότι υπό την συνεχιζόμενη προεδρία του κ. Καλδή οι σοβαρές δυσλειτουργίες και παρατυπίες στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εξακολουθούν να υφίστανται και δυστυχώς να εντείνονται, ενώ ο ίδιος δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών μελών του ΣΔ.
Ειδικότερα, η λειτουργία του ΣΔ συνεχίζει να υπονομεύεται συστηματικά από σκόπιμες κωλυσιεργίες εκ μέρους του κ. Καλδή, από ανακριβή αποτύπωση των αποφάσεων του οργάνου σε πρακτικά τα οποία δημοσιεύονται / αναρτώνται χωρίς πρότερη έγκριση από το ΣΔ, από μη ορθή εφαρμογή των βασικών κανόνων απαρτίας και λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της διοίκησης, από απροθυμία του να εξασφαλίσει νομική υποστήριξη στα μέλη του οργάνου. Με λίγα λόγια, από την αδυναμία του κ. Καλδή να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου. Ο τρόπος με τον οποίο ασκεί ο κ. Καλδής τα καθήκοντά του δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο που προβλέπει ο νομοθέτης, με αποτέλεσμα να πλήττεται η διοικητική σταθερότητα, η λειτουργία αλλά και η φήμη του Ιδρύματος. Ενδεικτικά επιτρέψτε μας να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα ζητήματα:
Ως προεδρεύων του οργάνου, ο κ. Καλδής συνεχίζει να αρνείται συστηματικά, ακόμη και σήμερα, να εισαγάγει στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν σε κρίσιμες αποφάσεις, παρότι αυτά έχουν υποβληθεί νόμιμα από τα μέλη του ΣΔ με βάση τις κείμενες διατάξεις. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την «Αγορά Ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό», στο πλαίσιο της οποίας σχετικά θέματα υποβλήθηκαν επανειλημμένα αλλά δεν εισήχθησαν ποτέ προς συζήτηση. Τα τελευταία, από 26.07.2024 και 30.07.2024 αιτήματα μελών του ΣΔ εξακολουθούν να παραμένουν εκκρεμή, τα οποία ειδικότερα αφορούσαν (α) στη ματαίωση του διαγωνισμού και σε επαναπροκήρυξή του με επαναπροσδιορισμό των όρων της διακήρυξης, ή σε υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ανακατανομή των πόρων για την έρευνα και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και (β) σε γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΑΔΑ, στην οποία υπηρετεί πάρεδρος του ΝΣΚ, αναφορικά με το ζήτημα της ματαίωσης του διαγωνισμού. Αυτή η πρακτική καθυστερεί τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, περιορίζει τη διαφάνεια και υπονομεύει τη δυνατότητα των μελών του ΣΔ να ασκήσουν τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές τους, ενέχει δε σημαντικό κίνδυνο, με σαφή ευθύνη του προεδρεύοντα κ. Καλδή, για τυχόν απώλεια χρηματοδότησης του ΠΑΔΑ.
Επιπρόσθετα, ενώ αποστέλλονται εξώδικα εταιρειών που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες, ο κ. Καλδής, ως προεδρεύων, δεν μεριμνά για την παροχή νομικής γνωμοδότησης επί των εξωδίκων αυτών πριν την συζήτηση των σχετικών θεμάτων στη συνεδρίαση του ΣΔ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη του ΣΔ να νιώθουν έκθετα και να πιέζονται για τη λήψη αποφάσεων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά, τώρα, στην τακτική λειτουργία του οργάνου, η διεξαγωγή των συνεδριάσεων του ΣΔ χαρακτηρίζεται από ανακριβή αποτύπωση των πρακτικών μέσω επιλεκτικής καταγραφής γεγονότων και αποφάσεων, από την ανάρτηση πρακτικών στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ χωρίς προηγούμενη έγκριση από τα μέλη και από την απουσία σύνταξης πρόχειρων πρακτικών από τη γραμματέα. Αυτές οι πρακτικές που αποκλίνουν από την υφιστάμενη νομοθεσία και τις καλές πρακτικές λειτουργίας εν γένει των συλλογικών οργάνων της διοίκησης κλονίζουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, φτάνουν δε στο σημείο να πλήττουν ακόμη και την εγκυρότητα των αποφάσεων αυτών.
Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό, πρόσφατο (από 14.11.2024), περιστατικό αφορά στον χειρισμό του Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για την Καθαριότητα Κτιρίων και Χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Παρά τη ρητή δήλωση αποχής έξι (6) εκ των εννέα (9) μελών του ΣΔ από τη λήψη απόφασης για το Β’ πρακτικό του διαγωνισμού, ο κ. Καλδής προχώρησε στην ανάρτηση πρακτικού στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο οποίο εσφαλμένα αποτύπωνε υποτιθέμενες απαντήσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή που δεν παρασχέθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και παράλληλα παρουσίαζε τα έξι (6) μέλη του ΣΔ να έχουν απορρίψει το Β’ πρακτικό του διαγωνισμού, προκαλώντας τη διακοπή της τρέχουσας σύμβασης καθαριότητας. Το Ίδρυμα έμεινε για δύο (2) ημέρες χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι κινδύνευσαν από απώλεια των θέσεων εργασίας τους, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και προκάλεσε αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Εν τέλει, το θέμα διευθετήθηκε (κατόπιν παρέμβασής μας) σε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΔ κατά την οποία εγκρίθηκε η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, θέμα για το οποίο ο προεδρεύων κ. Καλδής ψήφισε λευκό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος διοίκησης του κ. Καλδή έχει οδηγήσει στην απώλεια κρίσιμων κονδυλίων και επιχορηγήσεων για το Ίδρυμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ άλλων αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Καλδής, τόσο ως Πρύτανης όσο και ως Υπεύθυνος Πράξης, δεν μερίμνησε για την υλοποίηση του έργου «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΑ.Δ.Α.)», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», με συνέπεια την έκδοση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της με αρ. πρωτ. 177934/27-11-2024 (ΑΔΑ: ΨΟΡΞΗ-ΞΥΙ) σχετικής Απόφασης Ανάκλησης της Απόφασης Ένταξης Πράξης και την απώλεια για το ΠΑ.Δ.Α. των αντίστοιχων κονδυλίων του έργου συνολικού ύψους 1.172.228,57 €. Επισημαίνεται ότι στην παραπάνω Απόφαση Ανάκλησης αναγράφεται αυτολεξεί ως αιτιολογία: «διότι έχουν παρέλθει όλες οι προθεσμίες υλοποίησης του εγκεκριμένου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου στο επιλέξιμο χρονικό περιθώριο του ΕΣΠΑ 2014-2020, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους του δικαιούχου».
Η διοίκηση του κ. Καλδή έχει επίσης παραβιάσει κρίσιμες προθεσμίες που προβλέπονται από τον Ν. 4957/2022. Ουδέποτε υπέβαλε προς το ΣΔ και τη Σύγκλητο την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ως Πρύτανη του Ιδρύματος, όπως ορίζεται ρητώς στο εδάφιο κ) της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4957/2022, η έγκριση της οποίας επίσης υποχρεωτικά εντάσσεται στις αρμοδιότητες του ΣΔ κατά το εδάφιο κθ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4957/2022. Επίσης, τα αναπτυξιακά σχέδια των σχολών, αν και υποβλήθηκαν από Κοσμήτορες εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, με ευθύνη του κ. Καλδή δεν έχουν προωθηθεί προς έγκριση στο ΣΔ.
Περαιτέρω, έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως η εκτόξευση απειλών και έμμεσων εκβιασμών προς τα μέλη του ΣΔ για παραπομπή σε δικαστικές ή πειθαρχικές διαδικασίες, με στόχο τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και επηρεασμού της ανεξαρτησίας των μελών του ΣΔ κατά την έκφραση της γνώμης τους, γεγονός που είναι απαράδεκτο και ασυμβίβαστο με την δημοκρατική αρχή αλλά και την εύρυθμη λειτουργία ενός συλλογικού οργάνου. Επιπρόσθετα, ο κ. Καλδής πρόσφατα προέβη σε παραπομπή μέλους του ΣΔ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Μελών ΔΕΠ. Ο λόγος παραπομπής αφορά σε υποτιθέμενο παράπτωμα που ενώ η δήθεν τέλεσή του φαίνεται να εκκίνησε από το έτος 2020, δηλαδή υπό την προηγούμενη πρυτανεία του, εν τούτοις δεν είχε προβεί σε καμία σχετική ενέργεια έως σήμερα.
Οι παραπάνω πρακτικές υπονομεύουν τη λειτουργία του ΣΔ, εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου και τελικώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας προς τη διοίκηση του Ιδρύματος.
Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να συντάξουμε και να σας απευθύνουμε την παρούσα αναφορά ούτως ώστε να αποκτήσετε εμπεριστατωμένη, σφαιρική και πλήρη εικόνα της κατάστασης στο ΠΑΔΑ. Παραμένουμε πάντοτε στη διάθεσή σας για αναλυτικότερη ενημέρωση και παροχή στοιχείων επί των όσων αναφέρονται στην παρούσα».