Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Πότε αναμένεται η απόφαση για τους έξι συλληφθέντες

Παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό

Must Read

Σε κατ’ οίκον περιορισμό παραμένουν οι έξι εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που αποκάλυψε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, φέρνοντας στο φως μια απόπειρα πώλησης αρχαιοτήτων μεγάλης πολιτιστικής και οικονομικής αξίας.

Το ζήτημα της προσωρινής κράτησης ή μη των κατηγορουμένων συζητήθηκε σήμερα ενώπιον του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, μετά τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την προφυλάκισή τους. Η κρίσιμη απόφαση για την ποινική τους μεταχείριση αναμένεται πιθανότατα να εκδοθεί τη Δευτέρα.

Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε στην περιοχή των Ατσιπάδων Μονοφατσίου, όπου οι έξι κατηγορούμενοι είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να επιδείξουν αρχαιολογικά ευρήματα σε δύο φερόμενους ως υποψήφιους αγοραστές. Οι τελευταίοι, ωστόσο, ήταν αστυνομικοί που δρούσαν υπό κάλυψη, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, υποδυόμενοι τους μεσάζοντες σε μια δήθεν αγοραπωλησία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα αρχαία αντικείμενα που επρόκειτο να πωληθούν ανέρχονταν σε 46, με την τιμή πώλησης να φτάνει τις 600.000 ευρώ. Επιπλέον, στους «ενδιαφερόμενους» επιδείχθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου φωτογραφία ενός χρυσού στεφανιού, για το οποίο οι κατηγορούμενοι φέρονται να ζητούσαν το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος ενός 58χρονου Ηρακλειώτη, διευθυντικού στελέχους δημόσιας υπηρεσίας, στον οποίο η Αστυνομία αποδίδει κομβική θέση στο κύκλωμα. Μαζί του συνελήφθησαν ένας 54χρονος από τη Χαλκίδα, καθώς και τέσσερις Κρητικοί ηλικίας 48, 56, 40 και 50 ετών, με καταγωγή από περιοχές της Μεσσαράς και του Αμαρίου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που ανέλαβε την προκαταρκτική αξιολόγηση των ευρημάτων, διαπίστωσε πως 31 από τα αντικείμενα εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων, έξι δεν υπάγονται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ για δέκα από αυτά απαιτείται περαιτέρω τεκμηρίωση και επιστημονική αξιολόγηση.

Στο μεταξύ, πληροφοριακή συνδρομή στην υπόθεση φέρεται να παρείχε και ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος υποστηρίζει πως σε διεθνείς δημοπρασίες, η αξία των αρχαιοτήτων θα μπορούσε να φτάσει σε ποσά πολλαπλάσια, ακόμη και σε εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι τεχνικοί σύμβουλοι υπεράσπισης, εγγεγραμμένοι στις επίσημες λίστες δικαστικών πραγματογνωμόνων, διατυπώνουν αντιρρήσεις ως προς την αυθεντικότητα των αντικειμένων, υποστηρίζοντας ότι πολλά εξ αυτών είναι πλαστά. Όσο για την εκτιμώμενη αξία των γνήσιων αντικειμένων, αυτή –κατά τους ίδιους– δεν ξεπερνά τις 14.000 ευρώ.

Η εξέλιξη της υπόθεσης, που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και αντιδράσεις στους κύκλους της πολιτιστικής προστασίας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τη Δευτέρα το Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει εάν οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν υπό κατ’ οίκον περιορισμό ή θα οδηγηθούν σε προσωρινή κράτηση.


Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Η φαμίλια Μητσοτάκη γιατί δεν διώκεται για αρχαιοκαπηλεία , με χιλιάδες θησαυρούς τής αρχαιότητας στήν κατοχή της ;;;;;;;;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This