Ένα εκρηκτικό μείγμα αμέλειας και αδιαφορίας συνεχίζει να απειλεί τις τοπικές κοινωνίες, με τα ακαθάριστα από χόρτα και ξερά κλαδιά οικόπεδα να παραμένουν ένας υπαρκτός κίνδυνος που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε καταστροφή. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αρχών και την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, χιλιάδες ιδιοκτήτες γης εξακολουθούν να αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους, παραβλέποντας πως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία συνοδεύεται και από ευθύνες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οικόπεδο που γειτνιάζει με το 12ο Δημοτικό Σχολείο Λαρίσης, το οποίο είχε αφεθεί στην τύχη του, καλυμμένο από ξηρά χόρτα και υπολείμματα βλάστησης -εύφλεκτο υλικό πρώτης γραμμής. Η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, που ζουν καθημερινά με τον φόβο της φωτιάς να «φλερτάρει» με τις περιουσίες και τις ζωές τους, οδήγησε τελικά σε άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής.
Το πρωί της Πέμπτης, ύστερα από σχετική κινητοποίηση, ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου από συνεργείο του Δήμου Λαρισαίων. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Κωνσταντίνος Καλόγηρος, η πολυϊδιοκτησία σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί ένα καθεστώς «διάχυσης ευθύνης» που ευνοεί την αδράνεια. «Όσο περισσότεροι οι ιδιοκτήτες, τόσο μεγαλύτερη η αδιαφορία. Γι’ αυτό κινούμαστε με αποφασιστικότητα, όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση», δήλωσε.
Έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
Η 1η Μαΐου σηματοδότησε την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και πλέον οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα. Για την περιοχή του Δήμου Λαρισαίων, το πρόστιμο ανέρχεται στα 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την έκταση της παραμέλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Καλόγηρο, πάνω από 8.000 ειδοποιητήρια έχουν σταλεί ήδη σε παραβάτες, προκειμένου να απομακρύνουν άμεσα τα ξερά χόρτα, κλαδιά και φύλλα – υλικά που σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας μετατρέπονται σε προσάναμμα πυρκαγιών, συχνά ανεξέλεγκτων.
Η συζήτηση, ωστόσο, δεν εξαντλείται στα πρόστιμα. Εύλογα εγείρεται το ερώτημα τι θα συνέβαινε αν η νομοθεσία προέβλεπε υποχρεωτική αποζημίωση των κατοίκων που θα πλήττονταν από πυρκαγιά που ξεκίνησε σε ακαθάριστο οικόπεδο.
Επιπλέον, η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά τους ιδιώτες. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλεται, και οι ίδιες οι δημοτικές αρχές καθυστερούν ή αποφεύγουν να παρέμβουν, επικαλούμενες γραφειοκρατικά ή οικονομικά εμπόδια. Η έλλειψη έγκαιρης αποκομιδής της εύφλεκτης ύλης από δημόσιους χώρους –πλατείες, νησίδες, δρόμους ή ακόμα και χωματερές– αποτελεί εξίσου σημαντική πηγή κινδύνου, σε μια χώρα που γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι καλοκαιρινές πυρκαγιές.
Δείτε επίσης: