Σε νέο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ηλικίας 72 ετών, άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα της διαδοχής τον απασχολεί διαρκώς και ότι η επιλογή του επόμενου ηγέτη μπορεί να προκύψει μέσα από ανταγωνισμό μεταξύ πολλών υποψηφίων.
«Το σκέφτομαι πάντα», είπε ο Πούτιν στο ντοκιμαντέρ «Ρωσία. Το Κρεμλίνο. Πούτιν. 25 Χρόνια», που προβλήθηκε από το κανάλι Rossiya 1. «Στο τέλος, η απόφαση ανήκει στον ρωσικό λαό, στους πολίτες, στους ψηφοφόρους», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «πρέπει να υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι ώστε να υπάρχει πραγματική επιλογή».
Ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, ανέλαβε την προεδρία της Ρωσίας την τελευταία μέρα του 1999 από τον Μπόρις Γέλτσιν. Από τότε έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός για ένα τέταρτο του αιώνα, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο ηγέτη του Κρεμλίνου από την εποχή του Στάλιν.
Παρότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμφανής διάδοχος, το ρωσικό σύνταγμα προβλέπει ότι σε περίπτωση αδυναμίας του προέδρου, ο πρωθυπουργός – σήμερα ο Μιχαήλ Μισούστιν – αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα.
Ο Πούτιν επεσήμανε επίσης ότι η συμφιλίωση με την Ουκρανία είναι «αναπόφευκτη», παρά την παρούσα τραγωδία, δηλώνοντας πως πρόκειται για «θέμα χρόνου». Σχετικά με τις σχέσεις με την Κίνα, σημείωσε πως «η Ρωσία και η Κίνα είναι γειτονικές χώρες που πρέπει να χτίσουν καλές σχέσεις για την ανάπτυξη και των δύο».
Δείτε Επίσης: