Αυτοψίες στο Μαγαρικάρι του δήμου Φαιστού και στις Βούτες Ηρακλείου, όπου παρατηρούνται ρηγματώσεις και κατολισθητικά φαινόμενα, πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, με τον κ. Ευθύμιο Λέκκα να κάνει λόγο για «δύσκολη κατάσταση».
Υπάρχουν ρωγμές σε σπίτια αλλά και σε δρόμους, με το φαινόμενο μάλιστα να έχει κάνει την εμφάνισή του από το 1968, χωρίς όμως να έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Το πρώτο γεωλογικό στρώμα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους είναι οι γνωστές μάργες του Ηρακλείου, δηλαδή σαθρό υπόβαθρο και το αμέσως επόμενο αργιλώδες, δηλαδή αδιαπέραστο στο νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα όμβρια νερά να φουσκώνουν το πρώτο στρώμα, αλλά δεν περνάει στο επόμενο στρώμα, οπότε το νερό βρίσκει διαφυγή προς την επιφάνεια.
Οι περισσότεροι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πριν λίγα χρόνια οι κάτοικοι στο Μαγαρικάρι ήταν 850 και σήμερα μόλις 130!
Δείτε ακόμα:
- Βούτες Ηρακλείου: Τι αποφασίστηκε για την αντιμετώπιση του γεωδυναμικού φαινομένου
- Τεράστια ρήγματα σε σοκάκια, σπίτια και παιδική χαρά διώχνουν τους κατοίκους από τις Βούτες