Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Κρωπίας, με την πρόεδρο της Φιλοζωικής Δράσης Εθελοντών Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, Λία Καραμαλέγκου, να καταγγέλλει πλήρη αδιαφορία από τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως επισημαίνει, τα αδέσποτα φιλοξενούνται εδώ και δύο χρόνια σε έναν ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο, που όχι μόνο δεν πληροί τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, αλλά εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ζώων.
Σύμφωνα με την κ. Καραμαλέγκου, ο συγκεκριμένος χώρος δεν απολυμαίνεται ούτε καθαρίζεται, δεν υπάρχει επαρκής τροφή για τα ζώα και απουσιάζει εντελώς η φύλαξή τους. Το αποτέλεσμα είναι συχνοί τραυματισμοί από συγκρούσεις μεταξύ των σκυλιών. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει, στον ίδιο χώρο συγκεντρώνονται κομμένα κλαδιά, γεγονός που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς, με τα ζώα να κινδυνεύουν ακόμη και να καούν ζωντανά.
Μετά από σχετική καταγγελία, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε σε αυτοψία και έκρινε τον χώρο εντελώς ακατάλληλο για φιλοξενία ζώων.
Καμία λύση στα αιτήματα της φιλοζωικής
Η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης επισημαίνει ότι το πρόβλημα των αδέσποτων στην περιοχή είναι μακροχρόνιο και διαχρονικά οι δημοτικές αρχές δεν έχουν δώσει λύσεις. Παρά τις προσπάθειες των εθελοντών για συνεργασία, η απάντηση από τη δημοτική αρχή ήταν, όπως λέει, «μόνο κοροϊδία».
Η φιλοζωική είχε προτείνει δύο λύσεις: είτε την παραχώρηση χώρου ώστε να τοποθετηθούν ειδικά κλουβιά για φιλοξενία και μετέπειτα υιοθεσία, είτε την κατασκευή πανσιόν από τον ίδιο τον δήμο. Ωστόσο, όπως αναφέρει, καμία πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση, με τον δήμο να επικαλείται έλλειψη χώρου.
«Μας είπε η δημοτική Αρχή ότι το Κορωπί, ένας τεράστιος δήμος, δεν έχει χώρο…. Η αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχος δεν θέλει να δώσει χρήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων. Για την πανσιόν προκήρυξε έναν διαγωνισμό, τον οποίο κράτησε μόλις 15 ημέρες. Από αυτά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα, καταλαβαίνουμε ότι κανένας από τη δημοτική Αρχή δεν θέλει τα ζώα, αν και εμείς τους είπαμε ότι είμαστε εδώ, για να τους βοηθήσουμε», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Καραμαλέγκου εξηγώντας πως: «Ο δήμαρχος δεν θέλει να δώσει χρήματα για τα αδέσποτα».
Η ίδια επεσήμανε πως η δημοτική αρχή προκήρυξε διαγωνισμό για πανσιόν διάρκειας μόλις 15 ημερών και ότι δεν έχει ορίσει αρμόδιο αντιδήμαρχο για το θέμα.
«Πριν το καλοκαίρι έτοιμη η πανσιόν»
Στον απόηχο των καταγγελιών, ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη δρομολογήσει λύσεις. Όπως δήλωσε, η νέα πανσιόν για τη φύλαξη των αδέσποτων θα είναι έτοιμη «πολύ σύντομα, πριν από το καλοκαίρι», διαβεβαιώνοντας ότι θα προσφέρει ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον για τα ζώα.
«Έχω πει στη φιλοζωική ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη η πανσιόν αλλά δεν κάνουν λίγη υπομονή. Πήγανε στο σημερινό προσωρινό χώρο φιλοξενίας, στον οποίο έχουν απομείνει 2-3 ζώα, για να τα ταΐσουν, αυτά τσακώθηκαν μεταξύ τους και γι’ αυτό δημιούργησαν το πρόβλημα. Δεν ξέρω ο πρώην αρμόδιος για τα αδέσποτα αντιδήμαρχος, ο οποίος πλέον έχει φύγει από την παράταξή μου, τι τους έλεγε. Ανέλαβα προσωπικά το ζήτημα από τις αρχές Μαρτίου και η πανσιόν θα είναι έτοιμη πολύ άμεσα, πριν το καλοκαίρι. Ο προϋπολογισμός για όλο το έργο φτάνει τις 200.000 ευρώ και η πανσιόν θα μπορεί να φιλοξενήσει όσα ζώα χρειαστεί. Ο δήμος μας νοιάζεται για τα αδέσποτα και κάθε χρόνο διαθέτουμε 70.000 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Κιούσης.