Σημαντικές αυξήσεις στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας στην Ελλάδα, προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στους ίδιους όσο και στους φορείς υγείας. Οι χρόνια πάσχοντες, που βασίζονται στις φαρμακευτικές τους αγωγές για την καθημερινή τους επιβίωση, βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα να περιγράφουν διπλασιασμό των εξόδων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ζευγάρι ασφαλισμένων που λαμβάνει φάρμακα για διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα, πληρώνει πλέον 80 ευρώ τον μήνα από 48 ευρώ πέρυσι, ενώ συνταξιούχος ιδιωτική υπάλληλος καταβάλλει 120 ευρώ μηνιαία για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται για τη διαχείριση διαβήτη, κολπικής μαρμαρυγής και μυοσκελετικών προβλημάτων. «Χωρίς την οικονομική βοήθεια των παιδιών μου, δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ», δηλώνει χαρακτηριστικά η Ζ.Τ., τονίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε μήνα.
Επικίνδυνα αδιέξοδα – Τι αποκαλύπτει έρευνα
Τα ανησυχητικά δεδομένα αποτυπώνονται και σε έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου «Δικαιώματα στην Πράξη» από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου 2024 και Μαρτίου 2025 σε 264 άτομα, καταδεικνύει τη δυσκολία της πλειοψηφίας των ασθενών να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα:
- 76% των συμμετεχόντων κρίνει ως καθόλου ή λίγο ικανοποιητική τη συμμετοχή του πολίτη στα φάρμακα και τις εξετάσεις, επικαλούμενο το υψηλό κόστος.
- Το 87% των ερωτηθέντων είναι ενήμερο για τη δυνατότητα προγραμματισμού φαρμάκων, αλλά μόλις το 54% πιστεύει ότι αυτό μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα
Η συνεχής αύξηση του κόστους έχει δραματικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των χρόνια πασχόντων, οδηγώντας πολλούς σε οικονομικό αδιέξοδο. Το υψηλό κόστος της συμμετοχής, σε συνδυασμό με τις ήδη επιβαρυμένες οικονομικές δυνατότητες των περισσότερων πολιτών, προκαλεί φόβους για ενδεχόμενη αποχή ασθενών από τη λήψη των απαραίτητων φαρμάκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Η έκρηξη στο κόστος συμμετοχής απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι καλούνται να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ της υγείας του και της οικονομικής επιβίωσης.