«Μουδιασμένο» παραμένει το πανελλήνιο από την οικογενειακή τραγωδία στο φαράγγι της Νέδας, όπου ένα 4χρονο αγοράκι από τη Γερμανία έχασε τη ζωή του, μετά από πτώση. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια πεζοπορίας οικογένειας τουριστών, εγείροντας ερωτήματα για την καταλληλότητα της διαδρομής, τις υποδομές ασφάλειας και την ενημέρωση των επισκεπτών.
Ο Μιχάλης Γεωργαράς, εκπαιδευτής διάσχισης φαραγγιών, μιλά για την υπόθεση, κάνοντας λόγο για τους κινδύνους που ελλοχεύει μία τέτοια δραστηριότητα.
«Το θέμα δεν είναι η απαγόρευση. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες σωστής και πλήρους ενημέρωσης, ώστε ο κόσμος να προστατεύεται με τη γνώση. Ό,τι συνέβη, συνέβη σε μια πεζοπορία. Δεν ήταν διάσχιση φαραγγιού. Πρόκειται για ένα μονοπάτι που κινείται παράλληλα με το ποτάμι της Νέδας και καταλήγει στους καταρράκτες», ανέφερε, ενώ εστίασε στους ενδεχόμενους κινδύνους της σηματοδοτημένης πεζοπορικής διαδρομής εξηγώντας πως, αν και το φυσικό τοπίο ενέχει πάντα κινδύνους, το συγκεκριμένο μονοπάτι δεν είναι κάτι ακραίο. «Όμως για ένα τετράχρονο παιδί μπορεί να είναι επικίνδυνο», διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ηλικία του περιπατητή όσο η εγρήγορση και η προσοχή.
«Δεν πηγαίνουμε σε τέτοια μέρη με σαγιονάρες ή παντόφλες»
Όπως τόνισε ο ίδιος, η οικογένεια στις διάφορες δραστηριότητες στη φύση πρέπει είναι πάρα πολύ προσεκτική και να εξηγεί στα παιδιά το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται. Ερωτηθείς αν η διάσχιση ενός φαραγγιού είναι κατάλληλη για ανήλικους, όπως ο άτυχος 4χρονος που έχασε τη ζωή του μετά από πτώση 25 μέτρων, ο κ. Γεωργαράς απάντησε ότι αυτό είναι «στην κρίση του κάθε γονέα και αναλαμβάνει και την αντίστοιχη ευθύνη».
«Δεν πηγαίνουμε σε τέτοια μέρη με σαγιονάρες ή παντόφλες ή άλλα ακατάλληλα υποδήματα. Πρέπει να φοράμε κατάλληλα παπούτσια και να έχουμε τις συμβουλές ειδικών που γνωρίζουν καλά την περιοχή», τόνισε και συμπλήρωσε: «Μπορεί να έχουμε ένα τετράχρονο παιδάκι που να είναι απόλυτα προσεκτικό και ελεγχόμενο, και ένα 14χρονο που να τρέχει ανεξέλεγκτα και να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο».
Κλείνοντας, ο εκπαιδευτής αναφέρθηκε σε τμήματα του συγκεκριμένου μονοπατιού με σχοινιά και ξύλινα στηρίγματα, που παρουσιάζουν φθορές. «Υπάρχουν σημεία πολύ στενά και ολισθηρά, που απαιτούν μεγάλη προσοχή, ακόμα και για έμπειρους πεζοπόρους», κατέληξε.
Δείτε επίσης: