Σε μια απόφαση που κλονίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, το Ανώτατο Περιφερειακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΑΠΥΣΔΕ) αποφάσισε την παύση της γυμνασιάρχη σε σχολείο της Αχαΐας, μετά τις καταγγελίες για ανάρμοστη και αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά απέναντι στους μαθητές της. Η συνεδρίαση του πενταμελούς συμβουλίου πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Νίκου Δελέγκου, ο οποίος είχε καλέσει τη γυμνασιάρχη σε ακρόαση πριν την τελική απόφαση.
Η γυμνασιάρχης κατηγορείται ότι επέβαλε τιμωρίες που δεν συνάδουν με παιδαγωγικές αρχές και παραβιάζουν την αξιοπρέπεια των μαθητών. Ειδικότερα, φέρεται να ανάγκαζε μαθητές να γράφουν επανειλημμένα τη φράση: «Τον κουτό και τον χωριάτη ξένη έννοια τον τρώει» και να γονατίζουν και να ζητούν συγνώμη όταν έκαναν λάθη ή παραπτώματα.
Οι συγκεκριμένες πρακτικές καταγράφηκαν από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές πριν από 1,5 χρόνο, ωστόσο δεν υπήρξε άμεση αντίδραση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η γυμνασιάρχης να συνεχίζει την ίδια τακτική, γεγονός που προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από γονείς και μαθητές.
Η απόφαση του ΑΠΥΣΔΕ
Η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ κατέληξε στην παύση της γυμνασιάρχη με ψήφους 3 υπέρ και 1 κατά. Η διαδικασία της ακρόασης αλλά και η απόφαση βασίστηκαν σε μαρτυρίες, αναφορές γονέων και καταγεγραμμένα περιστατικά από στελέχη της εκπαίδευσης. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και τις εκκλήσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για παρέμβαση, το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε λάβει μέτρα μέχρι την πρόσφατη απόφαση του ΑΠΥΣΔΕ. Η απουσία αντίδρασης από την ηγεσία του υπουργείου είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια, με αρκετούς να κατηγορούν τις αρμόδιες αρχές για αδιαφορία.
«Η κ… κάνει καθημερινά ψυχολογικό εκβιασμό στους μαθητές. Γράφει προσβλητικά σημειώματα σε παιδιά αποκαλώντας τα “χωριάτες”, τους μειώνει και τους κάνει να νιώθουν άβολα. Βάζει τιμωρία στα παιδιά να γράψουν 20 φορές το κείμενο: “Τον κουτό και τον χωριάτη ξένη έννοια τον τρώει”. Ζητά από τους γονείς να υπογράψουν χαρτί “πώς δεν έχουν πρόβλημα με τη διευθύντρια και ότι είναι εξαιρετική εκπαιδευτικός”», αναφέρει σχετική καταγγελία.
Παράλληλα, στις αναφορές τους σχολικοί παράγοντες έγραψαν χαρακτηριστικά: «απευθυνθήκαμε στη διευθύντρια του σχολείου κ…προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά. Η ίδια μας ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος χημείας (διδάσκουσα η κ…) ένας μαθητής διέκοψε το μάθημα και ρώτησε την καθηγήτρια τι ύψος έχει. Οταν η καθηγήτρια ενημέρωσε τη διευθύντρια για το περιστατικό, εκείνη ζήτησε από τον μαθητή να γονατίσει μπροστά στην καθηγήτρια και να ζητήσει συγγνώμη… Όταν επισημάναμε στη διευθύντρια ότι το “γονάτισμα” των μαθητών / τριών δεν συνιστά παιδαγωγικό μέτρο, αντέδρασε έντονα λέγοντας τα εξής: “Δεν γονατίζουμε στα Άγια των Αγίων;”, “το γονάτισμα όχι μόνο θα το εφαρμόσω, αλλά και θα καθαρίζω και ένα κρεμμύδι ταυτόχρονα, ώστε να βλέπω και δάκρυα”. Διαπιστώσαμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβασή μας στο ζήτημα αυτό με δεδομένη την εκρηκτική και προσβλητική απέναντί μας αντίδραση της διευθύντριας δεν είχε κανέναν νόημα».
«Όσα προσπαθήσαμε να επισημάνουμε στην κ… για τον ρόλο της διευθύντριας ενός σχολείου, θεωρούμε ότι δεν έγιναν κατανοητά, ούτε αποδεκτά. Μας ξεπροβόδισε λέγοντας με ένταση “θα πάνε όλοι με τα νερά μου, όπως έκανα κι εγώ τόσα χρόνια με τους διευθυντές μου».
Έχει ήδη ενημερωθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας η οποία έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενώ έχει στείλει και σχετικό φάκελο προς το Υπουργείο Παιδείας πριν το Πάσχα χωρίς να έχει λάβει ακόμα απάντηση αλλά και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
«Από την πλευρά μας έχουμε πράξει όλα όσα προβλέπονται ξεκινώντας από συστάσεις και ακολούθως σε κλήσεις για εξηγήσεις. Όλο το υλικό που συγκεντρώσαμε το παραπέμψαμε για περαιτέρω διερεύνηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση της Εκπαίδευσης όσο και στο υπουργείο Παιδείας απ’ όπου περιμένουμε τις σχετικές ενέργειες» δήλωσε η διευθύντρια Ευγενία Πιερρή.
Επόμενα βήματα
Η παύση της γυμνασιάρχη σηματοδοτεί την αρχή μιας διαδικασίας για την αποκατάσταση της εκπαιδευτικής ηρεμίας στο σχολείο. Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να διασφαλίσουν ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν, με ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και άμεσης παρέμβασης.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση για όσους ξεπερνούν τα όρια της εξουσίας τους στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την ευθύνη της πολιτείας να προστατεύει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των μαθητών.
Δείτε επίσης: