Πελοπόννησος: Αποικία είδους της υποσαχάριας Αφρικής στην παραλία της Καλόγριας – Μελέτη για τον αφρικανικό χαμαιλεόντα

Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας είναι ένα ζώο μήκους περίπου 14 εκατοστά με μήκος ουράς 16 εκατοστά

Must Read

Η ύπαρξη πληθυσμού αφρικανικού χαμαιλέοντα Chamaeleoafricanus επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στην παραλία της Καλόγριας, στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάμιας και Δάσους Στροφυλιάς.

Ο αφρικανικός χαμαιλεόντας είναι είδος της υποσαχάριας Αφρικής, του οποίου η φυσική κατανομή εκτείνεται κατά μήκος του Νείλου, έως και το Δέλτα του. Ο μοναδικός πληθυσμός στην Ευρώπη ήταν αυτός της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας της Πύλου, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1997 και εικάζεται ότι έφτασε στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Το 2014 καταγράφηκαν τρία νεογέννητα στην περιοχή της Καλόγριας. Στις αρχές Μαΐου της φετινής χρονιάς, ωστόσο,στη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής φοιτητών Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εντοπίστηκαν δύο ακόμη νεογέννητα.

«Έντεκα χρόνια μετά από την προηγούμενη καταγραφή, μπορούμε πλέον επιβεβαιωμένα να μιλάμε για την ύπαρξη πληθυσμού στην περιοχή. Θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε σχετικές έρευνες για να εξετάσουμε την πληθυσμιακή πυκνότητα του πληθυσμού,καθώς και τα δημογραφικά του στοιχεία», αναφέρει ο καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας του ΕΚΠΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Παναγιώτης Παφίλης.
Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας είναι ένα ζώο μήκους περίπου 14 εκατ. με μήκος ουράς 16 εκατοστά. Το χρώμα του είναι συνήθως πράσινο με δύο σειρές λευκών ή μαύρων κηλίδων σε κάθε πλευρά, αλλά υπόκειται σε πολλές μεταβολές. Είναι φημισμένο για την ιδιότητά του να αλλάζει το χρώμα της επιδερμίδας του και να γίνεται «ένα» με την επιφάνεια στην οποία βρίσκεται. Πάντως, αντίθετα από αυτό που είναι ευρέως γνωστό, η αλλαγή του χρώματος δεν γίνεται για λόγους παραλλαγής, αλλά σχετίζεται με τις λειτουργίες της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, της φυσιολογίας και της επικοινωνίας. Με τα διαφορετικά χρώματα της επιδερμίδας του στέλνει μηνύματα για να επικοινωνήσει με τα άτομα του είδους του.

Στη χώρα μας, ο συνολικός πληθυσμός του είναι εξαιρετικά μικρός -εκτιμάται σε 350 άτομα- και το είδος κατατάσσεται στα Κινδυνεύοντα (ΕΝ), σύμφωναμε τον Κόκκινο Κατάλογο της Ελλάδας. Κύριες απειλές για το είδος αποτελούν η καταστροφή των ενδιαιτημάτων του -κυρίως λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας και της τουριστικής ανάπτυξης-, η θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα, καθώς και η παράνομη συλλογή του.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

*Φωτογραφίες necca.gov.gr

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This