Μια ουσιαστική και ανθρώπινη ματιά στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) πρόσφερε ο Ορέστης Ανδριανής, Senior Industry Manager της Google, κατά την ομιλία του στο Thermopylae Forum 2025, μοιράζοντας εμπειρίες και οπτικές από το εσωτερικό ενός παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού.
Ο κ. Ανδριανής ξεκίνησε με μια ειλικρινή παραδοχή: «Όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, θορυβήθηκα. Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει ανησυχία – είτε είσαι δημόσιος είτε ιδιωτικός υπάλληλος – για το πώς θα αλλάξει ο οργανικός ρόλος σου». Όμως, όπως εξήγησε, η εμπειρία απέδειξε πως η τεχνολογία δεν αντικαθιστά, αλλά εξελίσσει τον ρόλο του ανθρώπου.
«Η φύση της δουλειάς αλλάζει – όχι οι ίδιες οι θέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την προσωπική εμπειρία… στη συλλογική ευκαιρία
Με αναφορές από το παρελθόν του, όταν σπούδαζε στην Αμερική το 2004, ανέδειξε το τεχνολογικό χάσμα που υπήρχε τότε ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ανεπτυγμένες χώρες. Ένα χάσμα, όμως, που πλέον έχει εξαλειφθεί: «Σήμερα, μέσα από το κινητό μας μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάνει κι ένας Αμερικανός ή Άγγλος χρήστης. Ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία».
Αυτή η νέα πραγματικότητα, κατά τον ίδιο, δημιουργεί απρόσμενες ευκαιρίες για όλους: μικρές ομάδες 2-3 ατόμων, χωρίς τεχνικό υπόβαθρο, μπορούν πλέον να δημιουργήσουν εφαρμογές ή επιχειρηματικές ιδέες που άλλοτε απαιτούσαν μεγάλες ομάδες και προγραμματιστές. Αυτό, όπως εξήγησε, ανοίγει τον δρόμο για μια νέα επιχειρηματικότητα, με χαμηλότερο εμπόδιο εισόδου και μεγαλύτερο πεδίο δημιουργίας.
Η Ελλάδα ως κέντρο δημιουργίας και καινοτομίας
Ο κ. Ανδριανής αναφέρθηκε και στους digital nomads, τους απομακρυσμένους εργαζόμενους του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια – ήλιο, φιλοξενία, ταλέντο – για να τους προσελκύσει. Όπως είπε, η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες του εξωτερικού να επιλέξουν να επιστρέψουν και να προσφέρουν στη χώρα τους.
«Η τεχνολογία είναι η βάση των πάντων – αλλά είναι απλώς ένα εργαλείο. Το στοίχημα είναι πώς θα ανθίσουμε πάνω σε αυτό».
Παιδεία, εκπαίδευση και η επόμενη γενιά
Από τους βασικούς άξονες της τοποθέτησής του ήταν και η ανάγκη ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στην παιδεία: «Έχω δύο μικρά παιδιά και με απασχολεί τι επαγγέλματα θα έχουν στο μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι τα ίδια με τα σημερινά».
Στην ίδια γραμμή, ανέφερε ότι η Google ήδη έχει εκπαιδεύσει 10.000 δημοσίους υπαλλήλους και 5.000 φοιτητές σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων και AI, με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ανθρώπινη έκφραση δεν αντικαθίσταται
Κλείνοντας, ο Ορέστης Ανδριανής τόνισε ότι η τεχνολογία – και η τεχνητή νοημοσύνη – δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο συναισθηματικό πυρήνα.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει “ομάδα”. Δεν μπορεί να γράψει ένα κείμενο ή να δημιουργήσει ένα βίντεο που να προκαλέσει συναίσθημα όπως το κάνει ένας άνθρωπος. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε». Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι «τέρας» – είναι ευκαιρία. Αλλά το πραγματικό στοίχημα, όπως είπε, είναι «να φτιάξουμε μια πιο ανθρώπινη Ελλάδα, αξιοποιώντας την τεχνολογία ως σύμμαχο, όχι ως υποκατάστατο».