Πραγματικότητα έγινε η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, με τη χρήση ρομποτικού συστήματος, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων σε δημόσιο νοσοκομείο. Πρόκεται για την τρίτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην ιστορία της χώρας, η οποία σημαδεύτηκε από μία καινοτομία στη διαδικασία.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, την περασμένη Παρασκευή, από τη Χειρουργική ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γιώργου Σωτηρόπουλου και την Αναισθησιολογική Ομάδα της Διευθύντριας Αναισθησιολογικού Αικατερίνης Λαμπαδαρίου.
Δότρια ήταν μία 56χρονη μητέρα από την Πάτρα, της οποίας ο δεξιός λοβός του ήπατος χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μεταμοσχευθεί στον 18χρονο γιο της, ο οποίος έπασχε από κίρρωση ήπατος σε έδαφος οικογενούς χολοστατικής ηπατοπάθειας.
Η μερική ηπατεκτομή στη δότρια του ηπατικού μοσχεύματος πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci. Με την εφαρμογή της πιο σύγχρονης εφαρμοζόμενης μεθόδου ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην επέμβαση του δότη δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για την περαιτέρω διάδοση και εφαρμογή της μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη στη χώρα μας.
Η ανακοίνωση της 1ης ΥΠΕ
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους όσοι μετείχαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης, χειρουργούς, αναισθησιολόγους, ηπατολόγους, εντατικολόγους, ακτινολόγους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, ιατρούς αιμοδοσίας, παθολογοανατόμους, τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, το νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων, του αναισθησιολογικού τμήματος, της ΜΕΘ, των νοσηλευτικών πτερύγων, τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες», αναφέρει η 1η ΥΠΕ στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και καταλήγει:
«Ευχόμαστε η επιτυχής πραγματοποίηση της ρομποτικής επέμβασης στη δότρια ηπατικού μοσχεύματος να συντελέσει στην προαγωγή της μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη στη χώρα μας, διευκολύνοντας υποψήφιους δότες στην απόφασή τους στην κατεύθυνση της συγγενικής μεταμόσχευσης ήπατος. Δεσμευόμαστε ως 1η Υγειονομική Περιφέρεια στην υποστήριξη και ενίσχυση αυτής της εξειδικευμένης διαδικασίας».