Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζουν οι ειδικοί την σεισμική ακολουθία στην Εύβοια, την ώρα που οι αυτοψίες στα σπίτια συνεχίζονται. Κλιμάκια ελέγχουν τις κατοικίες αλλά και τα δημόσια κτήρια, μετά το μπαράζ των σεισμών, με κατοίκους ειδικά στο Μαντούδι να μεταφέρονται προσωρινά σε δομές.
Εκτός από τις φθορές και τις ρηγματώσεις, προβληματισμό προκαλεί και η αισθητότητα των σεισμικών δονήσεων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
«Είναι μια μέτρια δραστηριότητα, αλλά έχει ενδιαφέρον πως παρά τα μικρά μεγέθη υπάρχουν ζημιές. Οι σεισμοί είναι επιφανειακοί, τα εδάφη είναι κάποια ιζήματα όχι πολύ ανθεκτικά, αλλά για τα μεγέθη αυτά οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από αυτά που περιμέναμε. Μια μονάδα της κλίμακας Ρίχτερ, από το 4 στο 5 είναι 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια. Αλλά είναι σημαντικό ότι πάνω στο νησί της Εύβοιας δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα που να δώσουν μεγέθη 6. Υπάρχουν ρήγματα για 6 μόνο στο ανοιχτό στο Αιγαίο. Πάνω στο νησί της Εύβοιας δεν έχουμε μεγάλα», ανέφερε νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής σεισμολογίας, ενώ σχετικά με την αισθητότητα στην πρωτεύουσα απάντησε:
«Είναι η διεύθυνση των ρηγμάτων, ξεκινάνε από την περιοχή της Σκύρου, κόβουν την Βόρεια Εύβοια και φτάνουν Βοιωτία και Αττική. Για αυτό γεγονότα πάνω από 50χλμ γίνονται αισθητά στην Αττική».
«Έχουμε αυξημένη ευαισθησία σε αυτή τη διεύθυνση»
Αλλά και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου «ταρακουνήθηκαν».
«Κάποιο μεγάλο ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμό 6 δεν υπάρχει εκεί, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός από το 4,5», είπε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αίσθηση που είχε ο μεγαλύτερος σεισμός την Αττική: «Το επίκεντρο ήταν 80χμ ΒΔ των Αθηνών. Έχουμε παρατηρήσει ότι έχουμε μια αυξημένη ευαισθησία σε αυτήν τη διεύθυνση, τα σεισμικά κύματα αποσβένονται λιγότερο από την περιοχή της Εύβοιας. Κι αυτό έχει να κάνει με τη σύσταση των πετρωμάτων, που αποτελούν το φλοιό, είναι πιο σκληρά».
«Οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν κάποια προληπτικά μέτρα»
Αλλά και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για το φαινόμενο που τα τελευταία 24ωρα απασχολεί την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους πολίτες.
«Να μην ανησυχείτε για την νέα ακολουθία, είναι μία κλασική ακολουθία στον ελληνικό χώρο. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα χωριά μας στην ελληνική επαρχία είναι παλιά, δεν είναι κτισμένα με σύγχρονες προδιαγραφές και ακόμη και μικροί σεισμοί όπως αυτοί που έγιναν, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Μακάρι η επιστήμη μας να είχε μια σίγουρη απάντηση για το εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Το πιο δυσμενές σενάριο εκεί είναι ότι επειδή υπάρχει το ρήγμα στην περιοχή, που ξεκινά από το Προκόπι και πάει στην παράλια, μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ, άρα πρέπει να κινηθείς με την υπόθεση ότι μπορεί να γίνει και ένας μεγαλύτερος σεισμός».
Ο καθηγητής υποστήριξε πως πολύ σωστά πήγαν στην περιοχή τα συνεργεία και έκλεισαν τα σχολεία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. «Συμβουλεύσαμε τους κάτοικους αν κάποιος μένει σε σπίτι που έχει υποστεί βλάβες, δεν μπορεί να το κατοικήσει για τις επόμενες μέρες όσο συνεχίζεται η ακολουθία. Είχαμε ένα ήσυχο βράδυ και αν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν κάποια προληπτικά μέτρα», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.
Δείτε επίσης:
- Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σεισμών ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
- Σεισμική ακολουθία στην Εύβοια: Προς κατεδάφιση σπίτια στο Μαντούδι – Σε εξέλιξη οι αυτοψίες από την ΔΑΕΦΚ