Μία «ανάσα» από την έναρξη των Πανελλαδικών βρίσκονται οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο που καθορίζει τις διαδικασίες συμμετοχής για τους υποψήφιους με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το αν οι συγκεκριμένοι μαθητές θα εξεταστούν γραπτά ή προφορικά, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες και τις διαγνώσεις που έχουν πιστοποιηθεί από τα αρμόδια όργανα.
Ποιοι υποψήφιοι εξετάζονται μόνο γραπτά
Υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων που εξετάζονται αποκλειστικά γραπτά, στο ίδιο εξεταστικό κέντρο με τους υπόλοιπους μαθητές του Λυκείου στο οποίο υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση. Οι υποψήφιοι αυτοί εξετάζονται σε ξεχωριστή αίθουσα, ενώ ο χρόνος εξέτασης μπορεί να παραταθεί με απόφαση του οικείου ΚΕΔΑΣΥ, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα 30 λεπτά.
Αναλυτικά, εξετάζονται μόνο γραπτά οι υποψήφιοι που:
- Έχουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
- Παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (τραυλισμό, διαταραχές λόγου-ομιλίας) σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ’ αριθ. πρωτ. 24479/Δ3/3-3-2023 της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ.
- Έχουν προβλήματα επιληψίας.
- Εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ αναφέρει ρητά τον γραπτό τρόπο εξέτασης.
Για τις περιπτώσεις (1) και (3), απαιτείται αξιολογική έκθεση από το ΚΕΔΑΣΥ. Η απόφαση αυτή βασίζεται στις γνωματεύσεις που παρέχουν τα ΚΕΠΑ ή οι Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τα ΚΕΔΑΣΥ (σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 4 του Ν.4823/2021 – ΦΕΚ 136 Α΄).
Για τις περιπτώσεις (2) και (4), απαιτείται αξιολογική έκθεση του ΚΕΔΑΣΥ, στην οποία πρέπει να καταγράφεται ρητά ο γραπτός τρόπος εξέτασης. Οι διαδικασίες πιστοποίησης και η ισχύς των σχετικών γνωματεύσεων ορίζονται από την προαναφερθείσα εγκύκλιο.
Επισημαίνεται ότι, για την υποστήριξη των υποψηφίων αυτών, μεταξύ των επιτηρητών οφείλει να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ87.01 (ΠΕ14) ή ΠΕ87.02 (ΠΕ18.10), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω της φύσης της αναπηρίας.
Ποιοι υποψήφιοι εξετάζονται μόνο προφορικά
Αντιθέτως, σύμφωνα με τις παραγράφους Α και την υποπαράγραφο Γii) του άρθρου 1 της ίδιας ΥΑ, εξετάζονται προφορικά όσοι αδυνατούν να υποβληθούν σε γραπτή εξέταση λόγω της κατάστασής τους. Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται σε Βαθμολογικά Κέντρα, παραρτήματα αυτών ή σε Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης και τις σχετικές εγκυκλίους.
Πιο συγκεκριμένα, προφορικά εξετάζονται οι υποψήφιοι που:
- Είναι τυφλοί (σύμφωνα με το Ν.958/1979 – ΦΕΚ 191 Α΄), ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όραση τουλάχιστον 67%, ή είναι αμβλύωπες με αντίστοιχο ποσοστό.
- Έχουν κινητική αναπηρία, μόνιμη ή προσωρινή, τουλάχιστον 67%, η οποία σχετίζεται με τα άνω άκρα.
- Πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων.
- Παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία και δυσορθογραφία.
- Ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, με προϋπόθεση ότι η σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ προβλέπει προφορική εξέταση.
Για τις περιπτώσεις (1)-(3), απαιτείται απόφαση του ΚΕΔΑΣΥ για αντικατάσταση της γραπτής με προφορική εξέταση, στηριζόμενη σε γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 του Ν.4058/2012 (ΦΕΚ 63 Α΄) και το άρθρο 11 του Ν.4823/2021.
Η περίπτωση (4) απαιτεί ειδική απόφαση από το ΚΕΔΑΣΥ, στην οποία καταγράφεται επακριβώς η μαθησιακή δυσκολία, ο προφορικός τρόπος εξέτασης και, αν είναι απαραίτητο, ο χρόνος επαναξιολόγησης του υποψηφίου.
Αντίστοιχα, για την περίπτωση (5), η σχετική απόφαση ή αξιολογική έκθεση του ΚΕΔΑΣΥ πρέπει να αναφέρει με σαφήνεια τη φύση της δυσκολίας, την προφορική εξέταση ως μέσο αξιολόγησης και το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης.