Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, εξηγώντας πως δεν περιμένουμε κάποια εξέλιξη.
«Ο χρόνος σε αυτούς τους σεισμούς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, λόγω του μεγάλου βάθους τους, δεν συνοδεύονται από σεισμικές ακολουθίες», ανέφερε, ενώ έκανε σαφές πως «δεν πρόκειται για περιπτώσεις όπου περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη».
Ο καθηγητής υποστήριξε πως αυτοί οι σεισμοί είναι εντελώς διαφορετικοί από τους επιφανειακούς, οι οποίοι παρατηρούνται συνήθως στις μετασεισμικές ακολουθίες και ενδέχεται να έχουν δύσκολες εξελίξεις, όπως ισχυρούς μετασεισμούς. «Δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη ακολουθία θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, πέρα από καθαρά επιστημονικούς σκοπούς», τόνισε, ενώ σε ερώτηση για την πιθανότητα εμφάνισης πιο επιφανειακού σεισμού, απάντησε:
«Θα ήταν τελείως διαφορετικό. Οι σεισμοί που προκαλούν επιφανειακές ζημιές στην Ελλάδα εκδηλώνονται στα πρώτα 10-15 χιλιόμετρα. Αυτοί γίνονται έντονα αισθητοί στην κοντινή περιοχή και προκαλούν σημαντικές βλάβες. Θα μπορούσε ακόμα να προκληθεί και τσουνάμι, αν έφταναν στην επιφάνεια».
«Είναι μια ειδική κατηγορία σεισμών»
Ο κ. Παπαζάχος έκανε σαφές πως η συγκεκριμένη περιοχή της λεκάνης της Κρήτης δεν παρουσιάζει πολλούς επιφανειακούς σεισμούς, αλλά κυρίως σεισμούς μεγάλου βάθους.
«Υπάρχει μια ζώνη σεισμικής δραστηριότητας που ξεκινά από τα 30 χιλιόμετρα κάτω από την Κρήτη και φτάνει έως και τα 150 χιλιόμετρα κάτω από τη Νάξο. Πρόκειται για την υποβύθιση της λιθοσφαιρικής πλάκας, η οποία εκτείνεται σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Οι σεισμοί αυτοί μεταδίδονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις – φτάνουν μέχρι τη Μάλτα, τη Σικελία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής», επεσήμανε και συμπλήρωσε:
«Έχουν επίσης το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι, αν και εκδηλώνονται σε μεγάλα βάθη, τα σεισμικά κύματα κατευθύνονται κυρίως προς την Κρήτη, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και τη νότια Πελοπόννησο. Είναι μια ειδική κατηγορία σεισμών που εμφανίζεται μόνο στη Νότια Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίο».
Τέλος, χαρακτήρισε τον σεισμό ως «μοναχικό», υπό την έννοια ότι δεν συνοδεύεται από μετασεισμούς. «Είναι τελείως μοναχικοί αυτοί οι σεισμοί. Δεν υπάρχουν δευτερογενείς διαρρήξεις ή τμήματα του ρήγματος που παραμένουν ενεργά και ενδέχεται να σπάσουν στους μετασεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί “σπάνε” ένα ενιαίο κομμάτι με έναν μηχανισμό που δεν γνωρίζουμε ακόμα πλήρως. Δεν συνοδεύονται από μετασεισμούς και θεωρούνται μεμονωμένα φαινόμενα», κατέληξε.
Δείτε επίσης: