Με εκτενή απάντηση που βρίθει υπηρεσιακών διαβεβαιώσεων και φωτογραφικών…αποδείξεων, το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε να απαντήσει στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» σχετικά με την απαράδεκτη εικόνα των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας. Αντί για ουσιαστικές απαντήσεις, το ΥΠΠΟ επιχειρεί να αντικρούσει τα καταγεγραμμένα στοιχεία με επιλεκτική τεκμηρίωση που παραπέμπει στην παλιά γνωστή παθογένεια, με διαπιστώσεις χωρίς ουσία, «έργα» χωρίς αντίκρισμα και κυρίως καμία πρόθεση ανάληψης ευθύνης.
- Από την Ιωάννα Τσέφλιου
«Το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς για τη φετινή χρονιά έχουν ολοκληρωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις στα σωζόμενα τμήματα του αρχαίου τείχους, στο Ιερό της Βενδίδος, αλλά και σε άλλα μνημεία. Προς επίρρωση, παρατίθεται πρόσφατη φωτογραφική τεκμηρίωση» αναφέρει το ΥΠΠΟ, σε μία προσπάθεια να «διορθώσει» την πραγματικότητα με φωτογραφίες καθαρισμένων μνημείων, λες και η ουσία του ρεπορτάζ ήταν η εικόνα και όχι το βάθος των προβλημάτων.

Στην απάντηση που απέστειλε κάνει λόγο για ανασκαφές που έγιναν πριν από 20 χρόνια, ενώ παραδέχεται ότι οι βιοτεχνίες που βρίσκονται πάνω στα αρχαία λειτουργούν ακόμα και σήμερα, και μάλιστα σε ζώνη προστασίας. Τι έγινε όμως για να αρθεί η προσβολή του μνημείου από τη στιγμή εκείνη κι έπειτα; Πού είναι η δημόσια ανάδειξη του αρχαίου τείχους που παραμένει θαμμένο και εν πολλοίς άγνωστο στους πολίτες;
«Τονίζεται δε ότι οι βιοτεχνικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην εν θέματι έκταση προϋπήρχαν της αποκάλυψης του τείχους και καμία ενέργεια επιχωμάτωσης ή επικάλυψής του δεν έχει διαπιστωθεί από τις επιτόπιες αυτοψίες της υπηρεσίας μας, μετά την επιφανειακή αποκάλυψή του την περίοδο 2001-2004» αναφέρει το υπουργείο, ωστόσο η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς με τον πιο ωμό τρόπο.
Εγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα και χρονολογείται το 2023 αποδεικνύει πως η Γενική ∆ιεύθυνση Εφορείας Αρχαιοτήτων παραδέχεται πως από αυτοψία που διενήργησε διαπιστώθηκαν τμηματικά παράνομες επιχωματώσεις από ιδιώτες και απόθεση σύγχρονων απορριμμάτων και μπαζών από όμορο ιδιωτικό οικόπεδο.
Οσο για το μνημείο των Σαλαμινομάχων, το ΥΠΠΟ παραδέχεται πως… δεν γνωρίζουμε ακόμη πού είναι. Το τρόπαιο της μεγαλύτερης ναυμαχίας της αρχαιότητας εξακολουθεί να παραμένει άφαντο, ενώ η έρευνα έχει παγώσει στις υποθέσεις. «Ως προς το Τρόπαιο της Ναυμαχίας, σημειώνεται ότι η επιστημονική έρευνα δεν έχει καταλήξει ακόμα στην ακριβή θέση του τόπου ανέγερσής του, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν ανασκαφικά τεκμήρια» επισημαίνει χαρακτηριστικά το υπουργείο και καταλήγει: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού μεριμνούν συνεχώς και αδιαλείπτως για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της νήσου, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την ανάδειξη και άλλων μνημείων».
Στην πραγματικότητα, το ΥΠΠΟ δεν αντικρούει τα κακώς κείμενα, αλλά τα περιγράφει ωραιοποιημένα. Το ζητούμενο είναι πως η Σαλαμίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο, με τα μνημεία της πνιγμένα στην εγκατάλειψη, στον παραλογισμό των χρήσεων γης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία