Αποκλεισμένοι από τη συνταγογράφηση χιλιάδες διαβητικοί – Καταγγελίες για γραφειοκρατικά εμπόδια

Must Read

Σε σοβαρό αδιέξοδο έχουν περιέλθει περισσότεροι από 15.000 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), εξαιτίας γραφειοκρατικών και τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με το νέο σύστημα ταυτοποίησης OTP (One Time Password).

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, από την 1η Φεβρουαρίου 2025, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω σύστημα, χιλιάδες ασθενείς έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών που απαιτούνται για τη θεραπεία τους.

Το σύστημα OTP, το οποίο βασίζεται στην αποστολή ενός προσωρινού ψηφιακού κωδικού μέσω SMS στο κινητό του ασφαλισμένου, εφαρμόστηκε με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων και την καταπολέμηση της απάτης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος. Ωστόσο, για να λειτουργήσει απαιτείται προηγούμενη καταγραφή και επιβεβαίωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου στο gov.gr, είτε μέσω της διαδικτυακής πύλης είτε με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, πολλοί ασθενείς δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, άτομα με χαμηλή ψηφιακή εξοικείωση, αλλά και περιπτώσεις όπου οι διαδικασίες στα ΚΕΠ παρουσιάζουν καθυστερήσεις ή τεχνικές δυσλειτουργίες.

Το πρόβλημα ανέδειξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, περιγράφοντας παράλληλα δεκάδες άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, με κυριότερο αυτό της κάλυψης από το κράτος των θεραπειών και αναλώσιμων που απαιτούνται για τις θεραπείες τους.

«Είμαστε υπέρ της εξοικονόμησης πόρων, αλλά όχι εις βάρος των ασθενών»

«Από την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή αυτής της ιστορίας με το OTP, 15.000 άτομα έχουν μείνει εκτός συνταγογράφησης. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν πρέπει να γίνεται έλεγχος. Είμαστε υπέρ της εξοικονόμησης πόρων, αλλά όχι εις βάρος των ασθενών», ανέφερε ο Δαραμήλας, ενώ έκανε λόγο για την περίπτωση μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και ασθενούς με διαβήτη τύπου 1, η οποία εδώ και δύο μήνες δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ούτε ινσουλίνη, διότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τον αριθμό κινητού της, ούτε μέσω ΚΕΠ.

«Πήγε στο ΚΕΠ της περιοχής της και έπρεπε να της δημιουργήσουν email για να μπορέσει να επιβεβαιώσει το κινητό της. Κάνοντας τη διαδικασία στα ΚΕΠ της έστειλαν ένα μήνυμα, το οποίο δεν ήρθε ποτέ σε αυτήν, γιατί πήγε κάπου αλλού. Προσπάθησα κι εγώ και δεν κατάφερα να πιστοποιήσω τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου. Και πράγματι δεν μπορεί να λάβει κωδικό OTP. Η γυναίκα φοράει αντλία ινσουλίνης και δεν μπορεί να πάρει συνταγή  Τί να σας πω άλλο; Πάνω από 2 σχεδόν 3 μήνες τώρα δεν μπορεί να βρει λύση», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Καμία ουσιαστική υποστήριξη από τον ΕΟΠΥΥ

Όπως εξηγεί ο κ. Δαραμήλας, η απουσία επαρκούς ενημέρωσης και μιας προσαρμοστικής περιόδου εφαρμογής του OTP επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Δεν είναι δυνατόν να ανεβαίνει μια πληροφορία στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και να θεωρείται ότι έχει ενημερωθεί ο πληθυσμός. Θα έπρεπε να δοθεί χρόνος και σωστή επικοινωνία», επεσήμανε, τονίζοντας πως ακόμη κι όταν οι ασθενείς επιχειρούν να υποβάλουν καταγγελία στον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορούν να βρουν πού πρέπει να την υποβάλλουν:

« Υποτίθεται ότι μπορεί να θέσει κάποιος ασφαλισμένος μία ερώτηση, έναν προβληματισμό για να το στείλει στον ΕΟΠΥΥ. Η λέξη ‘καταγγελία’ , όμως, δεν υπάρχει πουθενά στην ιστοσελίδα. Υπάρχει ένα εικονίδιο με την ένδειξη ‘Πληροφορίες ΕΟΠΥΥ’. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος, δεν μπορείς να φανταστείς ότι από εκεί θα υποβάλεις παράπονο. Εϊναι, τόσο καμουφλαρισμένο που δεν μπορεί ο πολίτης  να γνωρίζει πού θα καταθέσει την καταγγελία του».

Ο ίδιος κάνει σαφές πως το πρόβλημα δεν είναι απλώς διοικητικό, αφού άνθρωποι που μένουν χωρίς ινσουλίνη, αναλώσιμα, μετρητές και αισθητήρες κινδυνεύουν άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό καλεί την Πολιτεία να δώσει άμεση λύση για τα άτομα που έχουν αποκλειστεί από το σύστημα, να θεσπίσει περίοδο χάριτος και προσαρμογής στην εφαρμογή του OTP, να επικοινωνήσει με σαφήνεια τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας πως κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί την αγωγή του.

«Η απάντηση που λάβαμε στην επιστολή που στείλαμε προς τον ΕΟΠΥΥ ήταν ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε έλεγχο». Εμείς υπέρ ήμασταν πάντα στον έλεγχο, ποτέ δεν ήμασταν ενάντια και πάντα αυτό που λέμε είναι να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων. Η χρήση του OTP είναι μία μεθοδολογία προς αυτήν την κατεύθυνση.  Όμως, θα έπρεπε να δώσουν μια περίοδο χάριτος, να ενημερώσουν τον κόσμο σωστά.  Όχι αναρτώντας μια πληροφορία στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ που δεν τη βρίσκει κανένας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This