Όργανα μιας 75χρονης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», αποφάσισαν να δωρίσουν οι συγγενείς της, για να σωθούν άλλοι άνθρωποι.
Ειδικότερα, νεφροί και ήπαρ της γυναίκας, η οποία νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, δόθηκαν ως δώρα ζωής, με τη σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται με επιτυχία χθες, Πέμπτη 5 Ιουνίου και με τα εν λόγω όργανα να φτάνουν άμεσα στους προορισμούς τους. Τα χειρουργεία της δωρεάς πραγματοποιήθηκαν από τις χειρουργικές ομάδες της Μονάδας Μεταμόσχευσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και της Μονάδας Μεταμόσχευσης του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», ενώ η όλη διαδικασία διενεργήθηκε υπό τον γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση του «Παπανικολάου» εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους της θανούσης και τους ευχαριστεί θερμά για την απόφασή τους στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας. Επιπλέον, ευχαριστεί το προσωπικό της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και όλων των εμπλεκόμενων τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Τμήματος, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου, του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας και της Αιμοδοσίας.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δωρεάς οργάνων απαιτούνται συνολικά περισσότεροι από 100 επαγγελματίες υγείας. Χωρίς την καθοριστική συμβολή τους δε θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς. «Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου” στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη πράξη ανιδιοτέλειας και εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, πολιτισμού και αλτρουισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.