Στο έλεος μιας ιδιότυπης επιχειρησιακής ασφυξίας βρίσκονται οι λιμενικές αρχές της Κρήτης, όπως καταγράφει σε δραματικούς τόνους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.). Η νέα πραγματικότητα για το νησί, που έχει μετατραπεί σε σημείο εισόδου μεταναστευτικών ροών, φέρνει στο φως σοβαρές ελλείψεις, διοικητικές στρεβλώσεις και συνθήκες που δοκιμάζουν τα όρια αντοχής του προσωπικού και των διαθέσιμων υποδομών. Με ελάχιστα μέσα, χωρίς ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και υπό έντονες πιέσεις, οι λιμενικοί επιχειρούν καθημερινά στο πεδίο, παλεύοντας με μια κρίση που έχει γίνει καθεστώς.
Όπως εξηγούν τα μέλη της Ομοσπονδίας, καθημερινά δίνεται μία εξαντλητική μάχη, όμως παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τη συσσωρευμένη εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια, η Κρήτη παραμένει χωρίς Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Αποτέλεσμα είναι οι λιμενικοί να επωμίζονται όχι μόνο την ευθύνη διάσωσης και μεταφοράς, αλλά και τη φύλαξη και συνοδεία μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και αυτή η προσωρινή φύλαξη, έχει μετατραπεί άτυπα σε…παρατεταμένη και γίνεται υπό συνθήκες που δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ηράκλειο, οι μετανάστες κρατούνται σε χώρο χωρίς κλιματισμό, ανεπαρκώς αεριζόμενο και χωρίς λουτρό, με εμφανείς πλέον τους υγειονομικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους.
«Τα πληρώματα καλούνται να ταξιδεύουν επί δύο συνεχόμενα 24ωρα για τη μεταφορά μεταναστών, χωρίς πρόβλεψη για διαμονή, ξεκούραση ή ακόμα και καμπίνα στα πλοία της ακτοπλοΐας. Κι όταν επιστρέφουν, τους περιμένει νέο συμβάν. Η εξάντληση έχει γίνει καθημερινότητα, ενώ ο κίνδυνος λάθους ή ατυχήματος αυξάνεται επικίνδυνα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και τονίζεται:
«Με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να έχει την ευθύνη του εθνικού σχεδιασμού, αυτό που επικρατεί στην πράξη είναι η αποποίηση ευθυνών. Οι λιμενικοί της Κρήτης αναλαμβάνουν αρμοδιότητες πέρα από το πλαίσιο των καθηκόντων τους, σε ένα περιβάλλον χωρίς συντονισμό και χωρίς τις αναγκαίες θεσμικές και υλικοτεχνικές στηρίξεις».
Οι Λιμενικοί ζητούν άμεσες λύσεις
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ενώσεις Προσωπικού Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:
- Ενίσχυση προσωπικού και μετακινήσεις στελεχών για την ανακούφιση των τοπικών αρχών.
- Αναβάθμιση οργανικών θέσεων και δημιουργία διπλών πληρωμάτων στα πλωτά μέσα.
- Οικονομικές και υγειονομικές παροχές για υπηρετούντες στη Γαύδο και άλλες παραμεθόριες περιοχές.
- Επέκταση αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας.
- Άμεση δημιουργία υποδομών φιλοξενίας και διαχείρισης μεταναστών στην Κρήτη.
Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κλείνει με την προειδοποίηση πως το μεταναστευτικό δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο για την Κρήτη – είναι πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα. Η διαχείρισή του, ωστόσο, δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς οργάνωση, χωρίς σχέδιο, χωρίς ευθύνες. Το σύστημα μοιάζει με μηχανισμό εκτός ελέγχου – και κάθε μέρα που περνά, οι συνέπειες βαραίνουν πιο πολύ τους λάθος ανθρώπους.
Δείτε επίσης:
- Ηράκλειο: Παράτυποι μετανάστες μόλις έφτασαν στην παραλία κατέστρεψαν τα διαβατήριά τους
- Η Γαύδος στα όρια της ανθρωπιστικής κατάρρευσης: 418 αφίξεις μεταναστών σε λίγες ώρες
Μην γκρινιάζετε Λεβέντες, τόσα στρέμματα ελιές έχετε ποιος θα τις μαζέψει? Ο Κουλής? Άσε που τώρα δεν χρειάζονται και τα ΚΥΤ, η Ντόρα θα επάνδρωση όλα τα χωριά με κάτω τους 2000 κατοίκους… έχετε μικρά χωριά στην Κρήτη…. Απλά να τους υποδέχεστε με φιλοξενία, τι γνώμη θα έχουν οι επενδυτές για την χώρα τους??? Άυριο μεθαύριο δίπλα δίπλα θα χορεύετε στα πανηγύρια.
Σωστός,
επίσης ο ΟΕΚΕΠΕ έχει πληρώσει εκατομμύρια πρόβατα εκεί, ευκαιρία να τους αποδείξετε ότι δικαίως τα πλήρωναν….