Από αύριο, Τετάρτη 25 Ιουνίου, στο Δήμο Αθηναίων ενεργοποιούνται τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για τον καύσωνα, με επτά κλιματιζόμενες αίθουσες να ανοίγουν για να υποδεχτούν όσους πολίτες το έχουν ανάγκη.
Ειδικότερα, με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, επτά Λέσχες Φιλίας της πρωτεύουσας θα λειτουργούν ως κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τις:
- Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη 22 & Δύμης (Τηλέφωνο: 210-8223946)
- Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15 (Τηλέφωνο: 210-9240403)
- Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4. (Τηλέφωνο: 210-3423716)
- Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους. (Τηλέφωνο: 210-5140877)
- Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372. (Τηλέφωνο: 210-2012334)
- Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου. (Τηλέφωνο: 210-8815877)
- Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος. (Τηλέφωνο: 210-6459890)
Επιπλέον, οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη «1595» (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στο 210-3638049, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας του καύσωνα.
Βάσει του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, συγκροτούνται κλιμάκια επιφυλακής από εργαζόμενους του Δήμου από τις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου. Παράλληλα σε αυξημένη ετοιμότητα θα βρίσκεται και η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, διαθέτοντας περιπολίες, ενώ κινητοποιούνται drones για τον έλεγχο των λόφων και των περιοχών αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.
Σημειώνεται ότι η θερμική κάμερα, η οποία επιτρέπει την ανίχνευση των μεταβολών της θερμοκρασίας, θα κατοπτεύει τους μεγάλους χώρους πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και υδροφόρες του Δήμου, ενώ σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας για την ενημέρωση και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, καθώς κι άλλων υπηρεσιών και Δήμων, εφόσον χρειαστεί.
Για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα βρίσκονται επί ποδός από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ, ενώ κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι θα επιχειρούν στον δρόμο, προσφέροντας μπουκαλάκια με δροσερό νερό, ροφήματα, σνακ και ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης.
Ειδικά για τις ημέρες του καύσωνα, το ΚΥΑΔΑ θα προμηθεύσει τις Λέσχες Φιλίας, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το Κέντρο Ημέρας με νερό, ροφήματα και το ειδικό kit προστασίας. Οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και όσοι πολίτες θέλουν να αναφέρουν άτομα που είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και χρειάζονται υποστήριξη, μπορούν να καλούν στο 1595 όλο το 24ωρο (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο).
Μέριμνα για τα αδέσποτα της πρωτεύουσας
Για τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων έχει τοποθετήσει από την αρχή του 2024 περισσότερες από 100 νέες ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Παράλληλα, υπάρχουν οδηγίες φροντίδας για τους ιδιοκτήτες, ή όσους φροντίζουν ζώα στον δρόμο, για τις ημέρες του καύσωνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστικής Πανίδας.
Το Δημοτικό Κτηνιατρείο (Λεωφόρος Μεσογείων 94 & Τρικάλων) θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από Τετάρτη 25/6 έως και Κυριακή 29/6, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210-7483967.
Με δεδομένες τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μεταξύ των ωρών 12 μ.μ. και 5 μ.μ., καθώς η αποκομιδή τους θα πραγματοποιείται μόνο τις πρωινές και νυχτερινές ώρες, αφού, βάσει εγκυκλίων, κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση των προγραμμάτων και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες κατά τη διάρκεια δυσμενών συνθηκών καύσωνα.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: