Καταγγελία δανειοληπτών για την καθυστέρηση δημοσίευσης απόφασης για τον εκτοκισμό δόσεων του Νόμου Κατσέλη

«Αναμένουμε άμεση θεσμική αντίδραση, πριν παγιωθεί στην πράξη ένα κλίμα ανοχής σε σκοπιμότητες»

Must Read

Μέλη της ομάδας «Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά – Νόμος Κατσέλη 3869/2010» με δημόσια παρέμβαση-επιστολή τους διαμαρτύρονται εντόνως για την καθυστέρηση δημοσίευσης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τον εκτοκισμό του άρθρου 9 παρ. 2 του Ν. 3869/2010. Μάλιστα κάνουν λόγο για θεσμικό έλλειμμα και κίνδυνο εκτροπής.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2025, ενώπιον της Πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, συζητήθηκε με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης το κρίσιμο νομικό ζήτημα που αφορά τον εκτοκισμό των ρυθμίσεων του άρθρου 9 παρ. 2 του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη).
Το θέμα αυτό αφορά χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης, και οι οποίοι, με βάση αμφισβητούμενη τραπεζική πρακτική, επιβαρύνονται με τόκους επί του συνολικού κεφαλαίου, αντί αποκλειστικά επί των καθυστερούμενων δόσεων.
Η παρατεινόμενη αυτή πρακτική οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση και ουσιαστικά αναιρεί τον σκοπό του νόμου, που είναι η σταδιακή αποκατάσταση του δανειολήπτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Παρά τη μεγάλη θεσμική και κοινωνική σημασία της υπόθεσης, και ενώ έχουν παρέλθει τέσσερις (4) μήνες από τη δημόσια συζήτησή της στην Ολομέλεια, καμία απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί.

«Η έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης για την πορεία της διάσκεψης και τη λήψη απόφασης δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για θεσμική εκτροπή, ιδίως υπό το φως της επικείμενης αλλαγής ηγεσίας του Αρείου Πάγου την 30η Ιουνίου 2025» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε ένα κράτος δικαίου, τέτοια παρατεταμένη σιωπή σε υπόθεση πιλοτικής δίκης –με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις– προσβάλλει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και της ισότητας των πολιτών ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Καλούν κάθε θεσμικά υπεύθυνο φορέα:

  • να αιτηθεί ή απαιτήσει άμεση δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας,
  • να διασφαλίσει ότι δεν θα παρακαμφθεί ή αλλοιωθεί η κρίση της σύνθεσης που συνεδρίασε στις 27.02.2025, και να προστατεύσει το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη και έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης.
  • Εάν η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τη διάσκεψη, η καθυστέρηση στη δημοσίευσή της χωρίς αιτιολογία ισοδυναμεί με άρνηση δικαιοσύνης.

«Αναμένουμε άμεση θεσμική αντίδραση, πριν παγιωθεί στην πράξη ένα κλίμα ανοχής σε σκοπιμότητες που πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή» καταλήγει η επιστολή-παρέμβασή τους.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Κάθε μέρα όλοι μας τηλέφωνο στη γραμματεία του Αρείου Πάγου τηλ 2106419102 και 2106411502 ρωτώντας για την εξέλιξη της υπόθεσης!!Να μη προλαβαίνουν να απαντούν για άλλες υποθέσεις και να τους κάνουμε να ασχολούνται μόνο με τη δική μας!

  2. Δεν θα τολμήσουν να πάρουν απόφαση ενάντια των δανειοληπτών διότι απλά δεν τους συμφέρει…κ θα το πουλήσουν ανάλογα.Βεβαια χαλάλι τους γιατί όντως θα είναι κάτι δίκαιο που θα διευκολύνει πολλές οικογένειες.
    Σε διαφορετική περίπτωση οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις κ το στεγαστικό πρόβλημα στο τέλος θα τους ρίξει όσα δώρα κ αν ετοιμάζουν να δώσουν στην έκθεση..

    • εξαρτάται ποιοι συμμετείχαν στην σύνθεση και ποιοι από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν σήμερα 30 Ιουνίου 2025 οπότε από αύριο 1η Ιουλίου 2025 θα είναι επίτιμοι (ε.τ.) ..
      η δημοσίευση μπορεί να γίνει αργότερα και με υπογραφή του αρχαιότερου της σύνθεσης που παραμένει στο σώμα

  3. Όλοι εσείς που διαμαρτύρεστε που ήσασταν όταν συζητήθηκε η υπόθεση στις 27 Φλεβάρη;Καναπεδακι Ε; Αναπαυτικό ;; Και περιμένετε από άλλους να βγάλουν το φίδι απ’ τη τρύπα τώρα;;Συνεχίστε να μη διαμαρτύρεστε,έστω την ύστατη στιγμή και θα φάτε καλά με την επερχόμενη απόφαση!!

  4. Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να σιωπά – Ζητούμε άμεσα τη δημοσίευση της απόφασης για τον Νόμο Κατσέλη»
    Στις 27 Φεβρουαρίου 2025, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνεδρίασε σε πιλοτική δίκη για ένα ζήτημα που επηρεάζει χιλιάδες υπερχρεωμένους πολίτες:
    τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στις ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη (άρθρο 9 παρ. 2 του Ν. 3869/2010).
    Το ερώτημα ήταν σαφές:
    👉 Τοκίζονται μόνο οι καθυστερημένες δόσεις, ή ολόκληρο το ρυθμισμένο ποσό;
    Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Γεωργία Αδειλίνη, έδωσε μια σαφή και δίκαιη απάντηση:
    > Τόκος επιτρέπεται μόνο επί των δόσεων, και όχι επί του συνολικού ρυθμισμένου κεφαλαίου.
    Η εισήγησή της σέβεται το γράμμα του νόμου, την αρχή της αναλογικότητας και τον σκοπό της ρύθμισης:
    να δώσει ανάσα σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όχι να τα παγιδεύσει ξανά στον φαύλο κύκλο του χρέους.
    ❗ Κι όμως, τέσσερις μήνες μετά…
    Η απόφαση δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί.
    📌 Η καθυστέρηση αυτή:
    Αφήνει νομικά ακάλυπτους χιλιάδες δανειολήπτες.
    Επιτρέπει στις τράπεζες να απαιτούν υπέρογκους και καταχρηστικούς τόκους.
    Υπονομεύει τη θεσμική εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και την αρχή της ασφάλειας δικαίου.
    ✊ Ζητούμε:
    1. Άμεση δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας.
    2. Υιοθέτηση της νομικά τεκμηριωμένης θέσης της Εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.
    3. Τερματισμό του αυθαίρετου εκτοκισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα.
    4. Σεβασμό στον σκοπό του Ν. 3869/2010: την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στην υπερχρέωση.
    ⚖️ Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να καθυστερεί όταν κρίνεται η ίδια η αξιοπιστία της.
    Η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα — είναι θέση.

    • εξαρτάται ποιοι συμμετείχαν στην σύνθεση και ποιοι από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν σήμερα 30 Ιουνίου 2025 οπότε από αύριο 1η Ιουλίου 2025 θα είναι επίτιμοι (ε.τ.) ..
      η δημοσίευση μπορεί να γίνει αργότερα και με υπογραφή του αρχαιότερου της σύνθεσης που παραμένει στο σώμα

  5. ΤΏΡΑ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙ ΠΩΣ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΉΣΕΙ.Η ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ… ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΤΕΛΕΊ…. ΜΌΝΟ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΊΣΕΙ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΠΌΣΟ ΝΟΙΆΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΌΝ ΛΑΌ ΤΗΣ

  6. Αφήστε τους κακόμοιρους αεροπαγκιτες να αποφασίσουν για όλους εμάς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Ντουμπάι.Χεστηκ@νε να τους πιάσει ηπρεμουρα για την απόδοση δικαιοσυνης.Αυτοι θα κάνουν ότι τους πουν εκεινει που τους διορισαν και παντα ανεξαρτητα θα αποφασισουν….

    • … εξαρτάται ποιοι συμμετείχαν στην σύνθεση και ποιοι από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν σήμερα 30 Ιουνίου 2025 οπότε από αύριο 1η Ιουλίου 2025 θα είναι επίτιμοι (ε.τ.) ..
      η δημοσίευση μπορεί να γίνει αργότερα και με υπογραφή του αρχαιότερου της σύνθεσης που παραμένει στο σώμα

  7. Ουσιαστικά ότι γίνει έγινε, μέσα σε 5 μέρες, μέχρι να εκπνεύσει η 30η Ιουνίου δηλαδή. Ας συσπειρωθούμε και να βγούμε στα κανάλια ,να κάνουμε γνωστή την άθλια αυτή πρακτική που έχει πολιτική σκοπιμότητα. Αλλιώς θα πεθάνουμε και θα χρωστάνε ακόμα τα παιδιά μας.

    • Τα κανάλια παίρνουν από τις τράπεζες τα μεγαλύτερα διαφημιστικά πακέτα και δανεια χαριστικά…Ετσι το σύστημα δουλεύει στην δήθεν δημοκρατία τους…

    • Τα κανάλια παίρνουν από τις τράπεζες τα μεγαλύτερα διαφημιστικά πακέτα και δανεια χαριστικά…Ετσι το σύστημα δουλεύει στην δήθεν δημοκρατία τους…

  8. παρακαλώ στην άμεση λήψη αποφάσεων διότι δεν καλύπτεται τον Ελληνικό λαό που υποφέρει και ειδικά για τα ΑΜΕΑ που λόγω πίεσης πεθαίνουν από έλλειψη περίθαλψης Περιμένουμε την απόφαση…..γιατί υπάρχουν και πολλές απονενοημένο προσπάθειες Ζητούμενο: η προσωπική παρέμβαση του Κου Μητσοτάκη

  9. πολύ σημαντικό είναι να αντιληφθούν οι δικαστές το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους δανειολήπτες εάν αποφασίσουν υπέρ των τραπεζών τον ανατοκισμο των κόκκινων δανείων και δεν λάβουν υπόψιν την εισήγηση του εισαγγελέα. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΉ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΛΟΓΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ. Δεν θα έχουν καμμία ζημιά αντιθέτως εφόσον η απόφαση είναι υπέρ των δανειοληπτών θα έχει εφαρμοστεί ο νόμος Κατσέλη και στην ουσία και στο νόημα του νομοθέτη. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

  10. Όταν η απόφαση ήταν υπέρ των servicers για να τους διευκολύνουν στην επιτάχυνση πλειστηριασμων μια χαρά βγήκε στο δίμηνο απόφαση. Τώρα που δύσκολα ανατρέπεται η εισήγηση της Εισαγγελεως τί περιμένουν ; Πράγματι σε βάζει σε σκέψεις τί γίνεται παρασκηνιακά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This