Η Μύκονος, παγκοσμίως γνωστή για την κοσμοπολίτικη αύρα της, τα πολυτελή resorts και τα beach clubs που σφύζουν από ζωή, φαίνεται πως κρύβει και την άλλη της όψη –αυτή της εκμετάλλευσης και των κρυφών χρεώσεων που μετατρέπουν μια καλοκαιρινή ανάμνηση σε εφιάλτη.
Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκεται ένα παραλιακό εστιατόριο στον Πλατύ Γιαλό, το οποίο έχει καταφέρει να «χτίσει» τη φήμη του όχι χάρη στη γαστρονομική του αξία, αλλά λόγω των εξωφρενικών χρεώσεων του, που συχνά σοκάρουν ακόμη και έμπειρους ταξιδιώτες.
Περίπου 1.000 ευρώ για τρία πιάτα
Πλατφόρμες όπως το TripAdvisor και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από μαρτυρίες εξοργισμένων τουριστών που καταγγέλλουν αστρονομικούς λογαριασμούς για ελάχιστη κατανάλωση:
Ζευγάρι πλήρωσε σχεδόν 600 ευρώ για δύο μακαρονάδες και smoothies, με τον λογαριασμό να περιλαμβάνει πάνω από 100 ευρώ για «εξυπηρέτηση».
Τουρίστρια από το Ηνωμένο Βασίλειο κατήγγειλε ότι χρεώθηκε 690 λίρες (περίπου 800 ευρώ) για δύο ποτά και δύο ορεκτικά, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση για τις τιμές.
Άλλη κριτική ανέφερε χρέωση 1.000 ευρώ για μόλις τρία πιάτα, εκ των οποίων τα 350 ευρώ αφορούσαν μόνο ένα ψάρι. Η λίστα συνεχίζεται με Coca-Cola στα 35 ευρώ, κέτσαπ στα 5 ευρώ και cocktails των 100 ευρώ, χωρίς τα ποτά να συνοδεύονται από αναρτημένο τιμοκατάλογο.
«Μας έφεραν δώρο ένα ποτό και μας το χρέωσαν»
Πάνω από 1.000 αρνητικές κριτικές στο TripAdvisor αποκαλύπτουν ένα κοινό μοτίβο συμπεριφοράς:
- Σερβιτόροι προσφέρουν “δώρο” ένα ποτό, το οποίο εμφανίζεται τελικά στον λογαριασμό.
- Η εξυπηρέτηση γίνεται πιεστική, με τους πελάτες να καταγγέλλουν επιθετικές πρακτικές και έλλειψη διαφάνειας.
- Απουσία τιμοκαταλόγου, ακόμα και μετά από απαίτηση των πελατών.
- Οι τουρίστες κάνουν λόγο για “εκφοβισμό” όταν αμφισβητούν τις χρεώσεις ή ζητούν διευκρινίσεις.
«Φτάσαμε για ένα απλό γεύμα και φύγαμε νιώθοντας εξαπατημένοι. Ο λογαριασμός μάς δόθηκε χωρίς να μας έχουν δείξει ποτέ τιμοκατάλογο», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας τουρίστας.
Η «παγίδα» της δωρεάν ξαπλώστρας
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τακτική προσφοράς «δωρεάν» ξαπλώστρας, η οποία συνδέεται με ελάχιστη κατανάλωση ενός ποτού. Ωστόσο, πίσω από την ελκυστική αυτή πρόταση, κρύβονται χρεώσεις-σοκ, αφού η τιμή του ποτού δεν γνωστοποιείται εξαρχής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, ο κατάλογος παρουσιάζεται μόνο κατόπιν επιμονής ή ακόμη και μετά την παραγγελία. Μάλιστα, οι πελάτες διαπιστώνουν πως έχουν καταναλώσει ελάχιστα αλλά πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ.
«Καθίσαμε νομίζοντας ότι οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν, ήπιαμε δυο κοκτέιλ και στο τέλος μας ήρθε λογαριασμός σχεδόν 300 ευρώ», αναφέρει άλλη μαρτυρία.
Το φαινόμενο έχει αρχίσει να προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στους επαγγελματίες του τουρισμού, όσο και στην τοπική κοινωνία, καθώς τέτοιες πρακτικές απειλούν να πλήξουν τη φήμη της Μυκόνου διεθνώς. Ερωτήματα εγείρονται και για το κατά πόσο υπάρχουν έλεγχοι, αλλά και για την προστασία των καταναλωτών, που συχνά καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά υπό καθεστώς πίεσης.
Κάθαρματα, κοινοί κλέφτες, απατεώνες, οι Ελληνάρες επιχειρηματίες στην Ελλάδα λοιπόν. Ξεφτύλες, κακοποιητές των ανθρώπων. Κάποιος/α πρέπει να κάνει κάτι επ’αυτού. Ο Κούλης τα ακούει αυτά γιά την Μύκονο, Σαντορίνι, Πάρο καί αλλού γιά πολλά χρόνια. Γιατί δεν επεμβαίνει κάπως; Είναι απαράδεκτοι εκεί κάτω οι επιχειρηματίες!
ζούμε το αστερισμό της Κούλας
Αφού είναι μακάκες και
πάνε, καλά τους κάνουν.