Τις τελευταίες ημέρες, η ευρύτερη περιοχή του Πύργου Ηλείας παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη μιας έντονης και επίμονης μικροσεισμικής δραστηριότητας, η οποία έχει προκαλέσει την κινητοποίηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των τοπικών κατοίκων. Το φαινόμενο αυτό επικεντρώνεται στα ενεργά ρήγματα Επιταλίου – Αλφειού, τα οποία είναι γνωστά για τη σεισμική τους δυναμική.
Ο ειδικός φυσικών καταστροφών, Θοδωρής Κονδύλης, με σχετική του ανάρτηση επιχειρεί να εξηγήσει το φαινόμενο, καταθέτοντας μια πρώτη τεκμηριωμένη εκτίμηση. Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται για ένα σεισμικό σμήνος (swarm), δηλαδή μια συγκέντρωση μικρών σεισμών χωρίς την παρουσία ενός κύριου, ισχυρού γεγονότος, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις προσεισμικής συμπεριφοράς.
Το επίκεντρο της δραστηριότητας εντοπίζεται νότια-νοτιοανατολικά του Πύργου, κυρίως στις περιοχές Επιταλίου και Σαλμώνης, με δύο χαρακτηριστικές αιχμές στις 7 και 8 Ιουλίου, όταν καταγράφηκαν δονήσεις μεγέθους 3.8 Ρίχτερ. Η συνολική εικόνα υποδηλώνει εκτόνωση τοπικών τεκτονικών τάσεων, με τη σεισμική ενέργεια να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.
Ολόκληρη η ανάρτηση:
«Σύντομη ανάλυση της μικροσεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών ΝΝΑ του Πύργου (Επιταλίου – Σαλμώνης), την οποία καταγράφω σύμφωνα με τα δεδομένα του ΓΕΙΝ του ΕΑΑ.
1) Υπήρξαν δύο “peak” (3.8R στις 7 & 8 Ιουλίου) – δεν συνοδεύθηκαν από κλιμάκωση ή συνέχιση προς μεγαλύτερα μεγέθη.
2) Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροσεισμών παρατηρήθηκε τις ίδιες ημερομηνίες 7–8 Ιουλίου, στις κατηγορίες 2–2.9R και 1–1.9R.
Η σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζεται έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους (swarm):
1) Πολλά γεγονότα μικρού μεγέθους, χωρίς μεγάλο γεγονός.
2) Κατανομή σε συναπτές ημέρες, με μέγιστο μέγεθος στα 3.8R και χωρίς κλιμάκωση.
3) Φθίνουσα ενέργεια μετά την κορύφωση (του διημέρου).
Δεν υπάρχουν ενδείξεις προσεισμικής συμπεριφοράς, με απλά λόγια δεν παρατηρείται αύξηση μεγέθους ή επιτάχυνση ρυθμού γεγονότων. Η δραστηριότητα είναι πιο συμβατή με εκτόνωση τοπικών τάσεων σε γνωστά ενεργά ρήγματα (Επιταλίου–Αλφειού).
Ιστορικά: Οι περισσότερες σεισμικές σμηνοσειρές στην Ηλεία δεν εξελίσσονται σε ισχυρούς σεισμούς.
Η δραστηριότητα δείχνει πορεία φθίνουσα. Η μικροσεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για λίγες ημέρες ακόμα μέχρι να “σβήσει”. Αν η δραστηριότητα ενταθεί ή εμφανίσει σταδιακή αύξηση μεγέθους, τότε απαιτείται πιο στενή παρακολούθηση, κάτι το οποίο δεν προκύπτει μέχρι σήμερα».
Δείτε επίσης: