Παρά τη μικρή κάμψη των ροών λόγω καιρικών συνθηκών, η Κρήτη εξακολουθεί να δέχεται πίεση από την αυξημένη άφιξη μεταναστών, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Μετανάστευσης, το φαινόμενο παραμένει δυναμικό, ενώ ήδη πάνω από 200 άτομα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, με λιγότερους από 200 να παραμένουν προσωρινά στο νησί.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής φιλοξενίας στην Κρήτη, προκαλώντας αντιδράσεις σε τοπικές αρχές και φορείς. Αντιρρήσεις για το σχέδιο εξέφρασε δημόσια η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, υποστηρίζοντας πως η παρατεταμένη κράτηση μεταναστών χωρίς δικαίωμα αίτησης ασύλου ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
«Σταδιακά φεύγουν οι μετανάστες τουλάχιστον από την Αγιά από το Ρέθυμνο και από το Ηράκλειο. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν ήδη πάνω από 10 μέρες στις δομές στο νησί μας, στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας και δεν θα φύγουν όλο9ι. Στα Χανιά αυτή την στιγμή έχουν μείνει 430 άνθρωποι αλλά σήμερα θα φύγουν άλλοι 100. Δεν είμαστε ακόμα ενήμεροι τι θα γίνει τις επόμενες μέρες», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Αναφορικά με το τι έγινε χθες στην συνάντηση με τους δημάρχους, η ύπαρξη μιας κλειστής δομής και η παραμονή των ανθρώπων 3 μήνες σε αυτό χωρίς να έχουν δικαίωμα αίτησης ασύλου, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα λύσει. Όταν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχουμε αυτό και έχουμε μέρες με καλή θάλασσα, οι μετανάστες θα έρχονται όπως έρχονται και τώρα. Εάν παραμένουν κλεισμένοι 3 μήνες με όλη αυτή την ροή οι άνθρωποι, θα έχουμε απλά μια συσσώρευση, που δεν ξέρουμε τι θα προκύψει».
«Όχι σε μόνιμη κλειστή δομή με 3μηνη κράτηση»
Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τρεις σταθμοί υποδοχής, βραχυχρόνιας παραμονής και ταυτοποίησης σε τρία μέρη της Κρήτης, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση με γρήγορους ρυθμούς.
«Οι άνθρωποι που δικαιούνται άσυλο να το πάρουν, εκείνοι που δεν το δικαιούνται να επιστρέφουν στις χώρες τους. Εξάλλου μεταξύ Αιγύπτου και Πακιστάν υπάρχει διμερής συμφωνία. ”Όχι” σε μόνιμη κλειστή δομή με 3μηνη κράτηση. Δεν ωφελεί σε κανέναν. Γρήγορη καταγραφή από εδώ και αναχώρηση. Δεν έχουμε συζητήσει για το πώς θα αντιδράσουμε στο ενδεχόμενο κλειστής δομής. Καταθέσαμε την πρότασή μας από την εμπειρία μας, συζητάμε με τους ανθρώπους από το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών και τις άλλες δομές. Θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε εάν η απόφαση του υπουργείου είναι ειλημμένη», κατέληξε.
Δείτε επίσης:
Ταυτοποίηση, γιατί; Προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές; Κινδυνεύουν λόγω φυλής, θρησκείας, ιδεολογίας, σεξουαλικού προσανατολισμού; Είναι οι χώρες τους απ’ αυτές που βρίσκονται στην λίστα τού ΟΗΕ, που δικαιολογούν την ιδιότητα τού πρόσφυγα; Κι αν είναι καταζητούμενοι εγκληματίες, δραπέτες φυλακών και τα παρόμοια, πώς θα τούς ταυτοποιήσουν;