Δραματική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα αναφορικά με τα αποθέματα νερού, με την Αττική να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ενός φαινομένου που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά σπάνιο» και εν δυνάμει κρίσιμο. Την ανησυχητική εικόνα επιβεβαιώνει και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης.
«Τα αποθέματα νερού είναι πολύ χαμηλά, έχουμε τρίτη χρονιά συνεχόμενη ανομβρίας. Αυτό τα τελευταία 50 χρόνια έχει συμβεί άλλη μια φορά το διάστημα ’91-’93, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει το νερό συνολικά. Το νερό στα φράγματα της ΔΕΗ σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 40% κάτω κατά μέσο όρο. Τα περισσότερα φράγματα της ΔΕΗ είναι στη βόρεια χώρα και είναι και σε μέρη που βρέχει πολύ, είναι 40%, αυτό επηρεάζει και την άρδευση όχι μόνο την ύδρευση και αυτό επηρεάζει και την παραγωγή υδροηλεκτρικού ρεύματος που είναι πάρα πολύ φθηνό επομένως δημιουργεί μια ένταση μεταξύ των διαφορετικών χρήσεων που ζητούνται για το νερό», αναφέρει ο κ. Βαρελίδης.
Η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στη βόρεια Ελλάδα, καθώς ιδιαίτερα προβληματική είναι η εικόνα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Τα αποθέματα στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την πρωτεύουσα, δηλαδή στον Μόρνο και στον Εύηνο, παρουσιάζουν σημαντική μείωση, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται οριακή.
«Στο λεκανοπέδιο της Αττικής τα αποθέματα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 540 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι περίπου 250 εκατομμύρια λιγότερα από πέρυσι. Κάθε χρόνο καταναλώνουμε περίπου 420 εκατομμύρια, δηλαδή αν δεν έβρεχε καθόλου θα είχαμε νερό για 16 μήνες», προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας, αποτυπώνοντας το βάθος της κρίσης.
Η ΕΥΔΑΠ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα διαθέσιμα αποθέματα, έχει ήδη ενεργοποιήσει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης. «Τα αποθέματα στον Μόρνο και στον Εύηνο είναι πολύ χαμηλά εξ ου και έχει ξεκινήσει η ΕΥΔΑΠ τις αντλήσεις νερού από το σύστημα της Υλίκης και βέβαια υπάρχουν και κάποιες γεωτρήσεις. Ήδη έχουν ληφθεί κάποια μέτρα άμεσης απόδοσης δηλαδή υπάρχουν κάποια μέτρα που εξασφαλίζουν κάποιες μεγαλύτερες ποσότητες νερού που κάποιες φορές μπορεί να φτάνουν για 15 μέρες για παράδειγμα», σημείωσε ο ίδιος.
Τι θα γίνει με τα τιμολόγια
Η πίεση στα υδατικά αποθέματα επαναφέρει στο προσκήνιο και το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού. Ο κ. Βαρελίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ μετά από δύο δεκαετίες. «Το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ έχει να αυξηθεί πάνω από 20 χρόνια, αν το “ανοίξεις στον πληθωρισμό αυτό θα σημαίνει ότι έχεις μια μείωση σε πραγματική αξία, μπορεί να είναι 30-40%. Το ζήτημα των τιμολογίων προφανώς από κάθε εταιρεία αξιολογείται συνέχεια», τονίζει, φέρνοντας εκ νέου στη δημόσια συζήτηση τη δυνατότητα επιβολής «πραγματικής» τιμής νερού που θα ενσωματώνει και το κόστος εξοικονόμησης.
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που συμβάλλει στην υδατική ανασφάλεια της Αττικής είναι οι τεράστιες απώλειες στο δίκτυο ύδρευσης. Ο κ. Βαρελίδης αποκάλυψε ότι «το μη τιμολογούμενο νερό σε όλο το υδροδοτικό δίκτυο της Αττικής είναι περίπου στο 32%, είναι ένα νούμερο που είναι κάπως τσιμπημένο, είναι λίγο μεγαλύτερο από το διεθνώς παραδεκτό ως αποδεκτό». Οι αιτίες είναι πολλαπλές: διαρροές, εξάτμιση, ανοιχτοί ταμιευτήρες, ανοιχτά κανάλια, ακόμη και υδατοκλοπές ή παραβιασμένα υδρόμετρα.
Για την αντιμετώπιση αυτών των απωλειών, η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σειρά εργολαβιών με στόχο τη μείωση των διαρροών, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται και στην τοποθέτηση ψηφιακών υδρομέτρων, που αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό των υδατοκλοπών και στην ακριβή μέτρηση της κατανάλωσης.
«Το αρδευτικό νερό πολύ συχνά είναι πάρα πολύ φθηνό άρα αυτός που το χρησιμοποιεί δεν ενδιαφέρεται για να το εξοικονομήσει», υπογραμμίζει ο κ. Βαρελίδης, αναδεικνύοντας το ζήτημα της αναποτελεσματικής χρήσης του νερού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.
Με τα αποθέματα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τις κλιματικές συνθήκες να επιβαρύνουν την κατάσταση και την κατανάλωση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο ιδιαίτερης επιφυλακής. Οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ ύδρευσης, άρδευσης και παραγωγής ενέργειας, σε ένα πλαίσιο που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά τη διαχείριση του νερού ως πολύτιμου, και όχι ανεξάντλητου, φυσικού πόρου.
τα ίδια τραγικά μας έλεγαν και πριν 32-33 χρόνια και τελικά Ω ξαφνικά βρέθηκε νερό ! καραγκιοζηδες πολιτικοί και επιστήμονες της συμφοράς…απλά γίνεται ο ντόρος για να ανέβουν τα τιμολόγια και ν πλησιάσουν της ΔΕΗ και μετά ως δια μαγείας θα βρεθεί πάλι νερό !
κ τότε πάλι Μητσοτάκης κυβερνούσε…τυχαίο;;;
Φέεεεταααα. Ουδείς νοιάζεται, ουδείς ενδιαφέρεται. Χύνουν τα νερά με τον τόνο οι ανέμελοι, μετά όταν θα πεθαίνουμε από τη λειψυδρία θα κλαίνε και θα οδύρονται. Αλλά τότε θα είναι αργά, δεν έχει κοινοτικά πλαίσια το νερό, έτσι και τελειώσει τέλειωσε.