Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν οι πέντε εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή, που σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου, «παγώνοντας» το πανελλήνιο. Μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους, ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν όλους προφυλακιστέους, ανάμεσά τους και την πρώην σύζυγό του, η οποία κατηγορείται για ηθική αυτουργία.
Η 43χρονη οικονομολόγος αποτελεί κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης και σε βάρος της υπάρχουν σημαντικά στοιχεία, ωστόσο, η ίδια αρνείται κάθε εμπλοκή και αποποιείται τον ρόλο που της αποδίδεται. Αντίθετα, ο 35χρονος σύντροφός της, ο οποίος έχει ομολογήσει το έγκλημα, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, υποστηρίζοντας πως προχώρησε στη δολοφονία για να «απαλλαγούν» από τον καθηγητή.
Μία μέρα μετά τις προφυλακίσεις, η οικογένεια του θύματος ξεσπά σε δημόσια τοποθέτηση, χαρακτηρίζοντας την πρώην σύζυγο του καθηγητή ως «εγκέφαλο» πίσω από το φρικτό έγκλημα, δίνοντας νέα διάσταση στην ήδη σοκαριστική υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Οι οικείοι του άτυχου Πρέμισλαβ Γιεζόρσκι, που έπεσε νεκρός έχοντας δεχτεί πέντε σφαίρες, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στις ελληνικές αρχές για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των ερευνών, ωστόσο κάνουν λόγο για χειριστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και υπογραμμίζουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει πια είναι η προστασία και η ευημερία των δύο παιδιών του δολοφονημένου καθηγητή.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της οικογένειας:
«Εκ μέρους εμού και της οικογένειάς μου, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς την Ελληνική Αστυνομία, τους επαγγελματίες ασφαλείας και όλες τις αρχές που συμμετείχαν στην έρευνα για τη δολοφονία του αδελφού μου. Οι προσπάθειές σας, ο επαγγελματισμός και η αφοσίωσή σας στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη σύλληψη των υπεύθυνων είναι αξιέπαινες. Είμαστε ευγνώμονες για την άμεση και διεξοδική δουλειά που οδήγησε στις συλλήψεις και στη δικαστική εξέταση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κράτηση και των πέντε υπόπτων, συμπεριλαμβανομένης της πρώην συζύγου του Przemek, η οποία ήταν η εγκέφαλος της δολοφονίας του.
Τα αποδεικτικά στοιχεία και οι διαδικασίες του δικαστηρίου αποκάλυψαν ανησυχητικές λεπτομέρειες για τον οργανωμένο χαρακτήρα αυτού του εγκλήματος. Αν και είμαστε ευγνώμονες που η αλήθεια αποκαλύπτεται, είναι οδυνηρό να ακούμε τις χειριστικές δικαιολογίες και τους ψευδείς ισχυρισμούς για την ασφάλεια των παιδιών που προβάλλουν οι δράστες. Ο αδελφός μου, Przemek, ήταν ένας καθηγητής με ακεραιότητα σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, και δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν – ποτέ.
Ο αδελφός μου ήταν γιος και αδελφός, καθώς και ένας καταξιωμένος καθηγητής που άγγιξε τις ζωές αμέτρητων φοιτητών. Η απώλειά του αφήνει μια βαθιά πληγή στις καρδιές μας. Τίποτα δεν μπορεί να τον φέρει πίσω, αλλά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι λογοδοτούν και ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα λειτουργεί, μας προσφέρει κάποια παρηγοριά στην περίοδο του πένθους μας.
Αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό για εμένα και τη μητέρα μου είναι η ευημερία και η ασφάλεια των παιδιών του Przemek – των εγγονιών της, της ανιψιάς και του ανιψιού μου. Η υγεία και το μέλλον τους είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα περιβάλλονται από αγάπη και σταθερότητα μετά από αυτή την αδιανόητη τραγωδία. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα προξενεία των ΗΠΑ και της Πολωνίας στην Αθήνα και με τους νομικούς μας εκπροσώπους για να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντα των παιδιών προστατεύονται. Η διεθνής προσοχή, όσο εκτιμητέα κι αν είναι για την ανάδειξη της υπόθεσης, δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ιδιωτικότητας και της ευημερίας των παιδιών.
Σας ευχαριστούμε και πάλι όλους όσοι μας στηρίξατε και μας βοηθήσατε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τον Przemek».
«Ένιωθε προστάτης, ήθελε να προσφέρει τα πάντα στην οικογένεια»
Νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε ο δικηγόρος του 35χρονου καθ’ομολογίαν δράστη, Χρήστος Ζωτιάδης.
«Ο εντολέας μου είναι ένας άνθρωπος ταλαιπωρημένος από πολύ μικρός. Έψαχνε σε κάθε σχέση του μία οικογένεια στην οποία θα μπορούσε να προσφέρει τα πάντα, θα λειτουργούσε ως προστάτης, ώστε να μην της λείψει τίποτα -ιδίως αγάπη και θαλπωρή. Πρόκειται για ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις τις οποίες κάθε παιδί έχει βιώσει, αλλά όχι εκείνος. Φυσικά αυτό δεν δικαιολογεί καμία πράξη, απλά σας εξηγώ την ψυχοσύνθεση του εντολέα μου», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:
«Γνώρισε τη συγκεκριμένη γυναίκα, τη λάτρεψε και είδε σε εκείνη μία οικογένεια για την υπόλοιπη ζωή του, μαζί με το παιδί που είχε εκείνος αποκτήσει από προηγούμενο γάμο, αλλά και τα δίδυμα παιδιά της 43χρονης. Ήθελε να προσφέρει όσο εκείνος μπορούσε. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρχαν κάποια θέματα, με τα παιδιά που τον είχαν ταράξει, αλλά μην το δαιμονοποιούμε. Είχε κάποια θέματα και με το θύμα που τον είχαν ταράξει και αυτά και όλο αυτό το κλίμα του είχε δημιουργήσει φόβο. Ο Πολωνός μπορούσε να παίρνει τα παιδιά κι εκείνος φοβόταν ότι θα τα έπαιρνε στην Αμερική και δεν τα επέστρεφε ποτέ. Θεώρησε πως αν έπαιρνε το ρόλο του προστάτη θα έβγαζε την οικογένειά του από αυτήν την κατάσταση».
Δείτε επίσης:
- Στη φυλακή για τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή η πρώην σύζυγος του, ο σύντροφός της και οι συνεργοί τους
- H οικογένεια του Πολωνού καθηγητή που δολοφονήθηκε στην Αγία Παρασκευή κάνει έρανο για τα έξοδα