Ένα συγκλονιστικό περιστατικό που αποκαλύφθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» φέρνει στο φως χρόνιες παθογένειες και ανεπάρκειες στη διαχείριση των σορών, καθώς και ενδεχόμενα φαινόμενα αμέλειας και διοικητικής ανεπάρκειας. Η υπόθεση προκαλεί οργή στην τοπική κοινωνία αλλά και σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση κρίσιμων δημόσιων δομών υγείας.
Η αλυσίδα των γεγονότων ξεκίνησε στις 9 Μαΐου, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα κατέληξε στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το προσωπικό μετέφερε μεν τη σορό της στον χώρο του νεκροθαλάμου, όμως δεν τοποθετήθηκε στον ψυκτικό θάλαμο, όπως προβλέπεται βάσει των στοιχειωδών πρωτοκόλλων φύλαξης.
Αιτία ήταν το γεγονός ότι η μονάδα ψύξης υπολειτουργούσε, πρόβλημα το οποίο δεν ήταν πρωτοφανές, αλλά σύμφωνα με εργαζομένους και τοπικούς φορείς, είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν χωρίς να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά.
Η οικογένεια της εκλιπούσας, που ταξίδεψε από το εξωτερικό για να παραλάβει τη σορό, ήρθε αντιμέτωπη με μια σοκαριστική εικόνα αποσύνθεσης τρεις ημέρες μετά. Το σώμα είχε παραμείνει εκτός ψύξης για περισσότερο από 50 ώρες, γεγονός που δεν δικαιολογείται ούτε από τις ελλείψεις προσωπικού ούτε από τεχνικά προβλήματα.
ΕΔΕ με ευθύνες σε έξι νοσηλευτές
Μετά την έντονη γραπτή διαμαρτυρία της οικογένειας προς τη διοίκηση, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και αποδίδει πειθαρχικές ευθύνες σε έξι νοσηλευτές, οι οποίοι είχαν υπηρεσία κατά το κρίσιμο διάστημα. Οι εμπλεκόμενοι καλούνται σήμερα, Τετάρτη, σε απολογία για ενδεχόμενη παράλειψη υπηρεσιακών καθηκόντων ή αμέλεια στη διαχείριση του περιστατικού.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο σε ατομικές ευθύνες. Η ΕΔΕ καταγράφει σοβαρές θεσμικές ανεπάρκειες:
- Δυσλειτουργία του ψυκτικού εξοπλισμού, χωρίς να υπάρχει σύστημα εφεδρείας ή πρόβλεψη για άμεση επισκευή.
- Ασαφές πρωτόκολλο διαχείρισης σορών, χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες για το ποιος έχει την ευθύνη φύλαξης.
- Ελλιπής κατανομή καθηκόντων, καθώς στον τότε κανονισμό δεν προβλεπόταν επακριβώς η εμπλοκή των νοσηλευτών στον έλεγχο του νεκροθαλάμου.
Η έλλειψη οργάνωσης σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, αγγίζει τα όρια της διοικητικής αδιαφορίας, ενώ εκθέτει ανεπανόρθωτα το σύστημα υγείας και τους πολίτες που το εμπιστεύονται στις πιο ευαίσθητες στιγμές της ζωής τους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι στιγμής, δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από ιατρικούς συλλόγους της περιοχής.
εντάξει καλά κάνουν οι συγγενείς και διαμαρτύρονται
Αλλα έχω απορία.. Στον κοροδοϊο που τους πετούσανε σε μαύρες σακούλες
χωρίς να γίνει νεκροτομή -νεκροψία για να δούμε απ τι πέθαιναν ήταν καλύτερα?
Ουαί ημίν γραμματείς και φαρισαίοι.. ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ