«Συγγνώμη» ζήτησε ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κύπρο, Νίκος Λογγίνος από τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της δύο νεκρούς, καμένη γη που εκτείνεται σε 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Η απολογία
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Λογγίνος εμφανίστηκε συναισθηματικά φορτισμένος και απολογήθηκε που δεν μπόρεσε η Πυροσβεστική να τους βοηθήσει όλους ενώ τόνισε πως έβαζαν προτεραιότητες.
«Ζητούμε να μας συγχωρέσουν αν δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα περιστατικά την ίδια στιγμή. Δεν ήταν ανεξάντλητοι οι πόροι που είχαμε. Βάζαμε κατά προτεραιότητα κάτω το τι χρειάζεται ο κάθε συμπολίτης μας. Εάν μας έλεγαν ότι κάποιος είναι εγκαυματίας θα δίναμε προτεραιότητα», είπε.
Ο κ. Λογγίνος τόνισε πως οι συνθήκες ήταν αντίξοες και 13 κοινότητες χρειάστηκε να εκκενωθούν ώστε να «μην πάθουμε ό,τι στο Μάτι», όπως επεσήμανε.
«Το κάθε σπίτι ζητούσε βοήθεια είτε γιατί είχε τραυματία, είτε γιατί καιγόταν είτε ακόμη επειδή κάποιοι δεν έφευγαν. Έπρεπε να εκκενώσουμε με ασφάλεια. Σε κάποια φάση κάνοντας τη διαδρομή από το Όμοδος προς Λεμεσό, μία απόσταση 17 χιλιομέτρων καιγόταν με δυνατούς ανέμους».
«Εγώ έχω την ευθύνη»
Την ίδια στιγμή, τόνισε πως μόνο εκείνος είχε την ευθύνη για το πλάνο και απάλλαξε από τις ευθύνες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη.
«Εγώ είμαι αυτός που πρέπει να αποφασίσω εάν χρειάζεται. Επίσης, στη δική μου ευχέρεια είναι εάν θα εφαρμόσω το Σχέδιο “Πυρσός” ή το “Ίκαρος”, όπως έχω κάνει. Δεν μπορεί να μου πει ο Υπουργός ή ακόμη και ο Πρόεδρος για το εάν θα εφαρμόσω το Σχέδιο, είναι στη δική μου ευχέρεια».
Και πρόσθεσε:
«Δυστυχώς ο αέρας ήταν 6-7 μποφόρ με ριπές. Ο Πρόεδρος, ο οποίος ήρθε εκεί, είχε συνεχή επαφή με τον Υπουργό και σε κάποια στιγμή μπήκε στο αυτοκίνητό μου, γιατί ήθελε να ζήσει το περιστατικό. Ήθελε να δει και να κάνει εκτίμηση.Όταν αντιλήφθηκε και ο ίδιος μαζί με τους Υπουργούς, ξεκινήσαμε να συντονίσουμε τον μηχανισμό μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
Επανέλαβε πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από εμπρησμό, διευκρινίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δε συνιστά δικαιολογία.
Ο Αρχιπύραχος είπε πως είχε γίνει προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα καθώς είχαν ενημερωθεί για τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
«Από την προηγούμενη ημέρα είχα ενημερωθεί από το Τμήμα Μετεωρολογίας ότι η επόμενη θα ήταν δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των ανέμων που θα επικρατούσαν και ιδιαίτερα στο σημείο, όπου εξελίχθηκε η πυρκαγιά.Είχα μιλήσει με τον Επαρχιακό Λεμεσού να αυξήσουμε τα περίπολα για εκείνη την ημέρα. Παράλληλα επικοινώνησα με τον Διοικητή της μοίρας Πτητικών Μέσων και τον παρακάλεσα τα έμφορτα μέσα να πετούν συνεχώς και να μη σταματήσουν, γιατί μέχρι τις 4-5 μ.μ. σταματούν οι περιπολίες και να συνεχίσουν μέχρι το βράδυ. Κάτι που έγινε. Δυστυχώς, ξεκίνησε η πυρκαγιά πιο γρήγορα».
Πρωτόγνωρες οι συνθήκες
Όπως ανέφερε ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπισε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες.
«Μετά ξέσπασε η πυρκαγιά στη Λεμεσό και με βάση τα δεδομένα που είχα, κατάλαβα ότι θα εξελισσόταν δύσκολα. Δεν περιμέναμε, όμως, ότι θα έφθανε σε αυτά τα επίπεδα. Αμέσως έθεσα σε εφαρμογή το Σχέδιο “Πυρσός” και σε μισή ώρα αποφάσισα ότι έπρεπε να στηθεί κέντρο επιχειρήσεων.
Ζήτησα από τον Αρχηγό της Αστυνομίας το μεγάλο κέντρο και ξεκίνησα να ενημερώνω όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά μπήκαμε στο Σχέδιο “Ίκαρος ΙΙ”. Μίλησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, του ανέφερα ότι μεταβαίνω στη Λεμεσό και με ενημέρωσε ότι θα έσπευδε και ο ίδιος. Το ίδιο συνέβη και με την Υπουργό Γεωργίας.Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, στα 35 χρόνια που είμαι στην υπηρεσία, το ίδιο ίσως σας πουν πρώην διευθυντές ότι δεν έχουμε ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση».
Σε ύφεση η φωτιά
Το πύρινο μέτωπο στην Κύπρο βρίσκεται πλέον σε ύφεση ενώ σε επιφυλακή είναι οι αρμόδιες αρχές για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις στην ορεινή Λεμεσό αντιμετωπίστηκαν και σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρούν πέντε πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιμετωπίστηκαν μικρές αναζωπυρώσεις εν τι γενέσει τους παρά τις κοινότητες Πάνω Κυβίδων, Άλασσας, Ζανακιάς και Ομόδους», αναφέρει ο κ. Κεττής σε ανάρτησή του στο Χ.
Καθοριστική, σημειώνει, «υπήρξε η συμβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Εθνικής Φρουράς που περιπολούσαν και χαρτογραφούσαν την πυρκαγιά».
Το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, απογειώθηκαν πέντε πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης και επιχειρούν περιμετρικά της πυρκαγιάς για καλύτερη οριοθέτηση ή εκεί που κρίνεται αναγκαίο κατόπιν αξιολόγησης.
Το βράδυ δύο Ισραηλινά C130 προχώρησαν με ρίψεις επιβραδυντικού υλικού για σταθερότητα στην οριοθέτηση, αναφέρει ο κ. Κεττής. Επειδή προβλέπεται να αυξηθούν σταδιακά και πάλι οι άνεμοι σήμερα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν όλες στις θέσεις τους και μετακινούνται αναλόγως.
Στο μεταξύ στο Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων για κατάσβεση των πυρκαγιών στον Ύψωνα βρίσκονται από σήμερα 26 δασοκομάντος των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) από την Ελλάδα, όπου και ενημερώνονται από τον αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο.
Υπενθυμίζεται η αποστολή των επίγειων δυνάμεων από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), ο οποίος ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC).
Δείτε επίσης: